Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εργασιών του πέμπτου συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Κ.Ε.Α.), το οποίο πραγματοποιείται στο Βερολίνο και διαρκεί ως τις 18 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, χαρακτηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη λιτότητα και τις συνέπειές της, το δημοκρατικό έλλειμμα, την απουσία κοινής ευρωπαϊκής λύσης, σύμφωνης με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο για το προσφυγικό, την εδραίωση του νεοσυντηρητισμού και του κρατικού αυταρχισμού, την επέλαση της άκρας δεξιάς και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων. Οι πολλαπλές αυτές κρίσεις, καθώς και οι επικείμενες ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων διεθνώς, μετά και την εκλογή του Τραμπ στις Η.Π.Α, συνθέτουν ένα απόλυτα αρνητικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο επιτάσσει την άμεση οικοδόμηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών στις οποίες το Κ.Ε.Α. θέλει και πρέπει να πρωταγωνιστήσει.
Αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων - μελών του Κ.Ε.Α. βρίσκονται εδώ, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες της αριστεράς να προβάλει ένα συνολικά αντιπαραθετικό όραμα και σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης, για να συναποφασίσουν το στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων χρόνων, να ερμηνεύσουν τις τεκτονικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά και να προτείνει διεξόδους με στόχο πάντα τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση, παρ’ όλες τις διαφωνίες και τις διαφορετικές τοποθετήσεις.
Με προτεραιότητες στη συγκρότηση ενός ευρέος αριστερού μετώπου για την αναχαίτιση του φασισμού και της ακροδεξιάς, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου και την αντίσταση στις διεθνής συμφωνίες τύπου ΤΤΙP, CETA και TISA, συγκροτήθηκαν προπαρασκευαστικές επιτροπές, των οποίων οι προτάσεις θα συζητηθούν στο συνέδριο.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 12 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πάνου Ρήγα, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες, μεταφέροντας τις εμπειρίες μιας αριστερής κυβέρνησης και ταυτόχρονα τις αγωνίες, που προκύπτουν από τα όρια τα όποια αυτή έχει στο παρόν ευρωπαϊκό πλαίσιο. Την πρώτη μέρα θα παρέμβει η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ το Σάββατο το πρωί θα χαιρετήσει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Κ.Ε.Α. Αλέξης Τσίπρας.Από το Βερολίνο για την «Εποχή»
Κατερίνα Αναστασίου, Γιώργος Χονδρός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet