Με μεγάλη διαφορά οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) επικράτησαν στις ρουμανικές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου. Μετά από την παραίτηση τους πέρυσι, λόγω σκανδάλων που πυροδότησαν έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες και τη σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οι σοσιαλδημοκράτες πήραν την ψήφο του 46% του ρουμανικού εκλογικού σώματος και ετοιμάζονται να βρεθούν εκ νέου στην εξουσία, συμμαχώντας με κάποιο μειοψηφικό κόμμα. Τον περασμένο Οκτώβρη μια πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο κόστισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και θεωρήθηκε εμμέσως υπαίτιος ο πρώην δήμαρχος της πόλης που έδωσε την άδεια λειτουργίας στο κέντρο, παρότι γνώριζε ότι δεν πληρούσε βασικούς κανόνες ασφαλείας. Η τραγωδία αυτή μετεξελίχθηκε από τους πολίτες σε πολιτικό αίτημα κατά της διαφθοράς που μαστίζει την χώρα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Λιβίου Ντραγκνέα, είναι καταδικασμένος για εκλογική απάτη και έχει αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών αντιμετωπίζει κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διορίσει πρωθυπουργό του κράτους κάποιον που έχει καταδικαστεί, και πέραν αυτού υπάρχει νόμος του 2001 που το απαγορεύει. Κι ενώ σε δημοσκοπήσεις το 95% των Ρουμάνων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την διαφθορά, το κόμμα του Ντραγκνέα κέρδισε τις εκλογές κυρίως χάρη στην επαρχία. Βέβαια, η αποχή στις εκλογές είναι αρκετά μεγάλη και αγγίζει το 60%.
Η ρουμανική υπηρεσία κατά της διαφθοράς υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή και παραγωγική τον τελευταίο καιρό, φέρνοντας βουλευτές, γερουσιαστές και διάφορους αξιωματούχους στη δικαιοσύνη και αποσπώντας καλά λόγια από τους ευρωπαίους εταίρους. Ο Ντραγκνέα, όμως, έχει άλλη γνώμη και θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από τις κατηγορίες για διαφθορά, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι οι Ρουμάνοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε «καλύτερο ψωμί ή χειροπέδες». Ένας λόγος που οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται και πάλι στην κυβέρνηση είναι λόγω των εξαγγελιών τους για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους (2012 - 2015) αύξησαν τον κατώτατο μισθό και μείωσαν την φορολογία που είχε επιβληθεί από το 2008, όταν ξέσπασε κρίση. Η οικονομία της Ρουμανίας φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο αν και είναι από τις πιο αδύναμες εντός της ΕΕ.

Νικητής ο Γκρουέφσκι

Εκλογές δεξήχθησαν και στη γειτονική Μακεδονία, όπου το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, συμμαχία συντηρητικών δυνάμεων της χώρας, κέρδισε με μικρή διαφορά τους Σοσιαλδημοκράτες στις πρόωρες εθνικές εκλογές. Συνήθεις σύμμαχοι και εταίροι του κυβερνητικού σχηματισμού είναι το κόμμα που αντιπροσωπεύει τη αλβανική μειονότητα της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια ένα σκάνδαλο έχει σκιάσει την πολιτική ζωή της χώρας κι αυτό είναι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων πάνω από 20 χιλιάδων πολιτών. Στο νέο κοινοβούλιο οι συντηρητικοί θα έχουν 51 έδρες, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες 49. Για να αποκτήσουν την πλειοψηφία οι πρώτοι, θα προστεθούν και οι δέκα έδρες του Αλβανικού Δημοκρατικού κόμματος. Φέτος, σύμφωνα με παρατηρητές από την «Οργάνωση για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη», οι μακεδονικές εκλογές κύλησαν ομαλά σε αντίθεση με τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων. Παρ’ όλ’ αυτά, στην έκθεσή τους σημειώθηκε η γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στους θεσμούς και το πολιτικό κατεστημένο, κατα τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, φτάνοντας μάλιστα το 67% του εκλογικού σώματος.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet