Να υπερασπιστούμε την ενωμένη Ευρώπη ενάντια σε ακροδεξιά και λιτότητα

givisis

Με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα πολιτικά κόμματα να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους στοχεύοντας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, φεύγει το 2016 για τη Γερμανία. Ο Αντρέι Χούνκο, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εποχή», μιλάει για την πολιτική της Ντι Λίνκε, την προοπτική ενός κόκκινο-κόκκινο-πράσινου κυβερνητικού συνασπισμού και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης αυξάνονται.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Η Γερμανία εισέρχεται σε μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδο. Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;
Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα δύο κυβερνητικά κόμματα προσπαθούν να είναι διακριτικότερα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Έτσι, βλέπουμε τους σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξαφνικά, να πιέζουν πολύ περισσότερο για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της παραδοσιακής τους πελατείας. Ταυτόχρονα, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ στρέφονται προς τα δεξιά, όπως είδαμε και στο τελευταίο συνέδριο του CDU. Τώρα, σε μια περίοδο που εντείνονται οι απελάσεις των αλλοδαπών, ζητούν την απαγόρευση της μπούρκας, που στη Γερμανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και επιδιώκουν την απόσυρση μιας μεταρρύθμισης που επιτρέπει σήμερα στα παιδιά των μη Γερμανών που γεννήθηκαν στη Γερμανία, να έχουν δύο υπηκοότητες,. Είναι προφανές ότι χρησιμοποιώντας αυτά τα ρατσιστικά επιχειρήματα, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) προσπαθεί να ανακτήσει κάποιο από το έδαφος που έχασε από την άκρα δεξιά, και ιδιαίτερα από το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι περισσότερο ένα σόου. Υπάρχουν μόνο μερικές επιμέρους διαφορές μεταξύ του SPD (Σοσιαλιστές) και του CDU. Αν κοιτάξετε τα κύρια θέματα, όπως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις στρατιωτικές επεμβάσεις, και την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της κοινωνίας, συμφωνούν μεταξύ τους. Νομίζω ότι η Ντι Λίνκε τοποθετείται αρκετά καλά και με μια σαφή θέση ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το καθεστώς της λιτότητας, και υπέρ μιας ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, που κερδίσαμε το 8,6% των ψήφων.

Πιθανός ξανά ένας μεγάλος συνασπισμός

Πώς αντιμετωπίζει η Ντι Λίνκε το ζήτημα του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού;
Είναι πολύ πιθανό η Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει για μια τέταρτη θητεία. Και λόγω της έλλειψης άλλων πλειοψηφιών, είναι πιθανό να δούμε ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» του CDU/CSU και του SPD, όπως ακριβώς έχουμε τώρα. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθούν περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φιλελεύθεροι του FDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) θα επιστρέψουν και ότι το ακροδεξιό AfD θα μπει σίγουρα στη Μπούντεσταγκ. Εμείς, στη Ντι Λίνκε, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως την μόνη εναλλακτική λύση για μια πραγματική αλλαγή και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια σαφή απόσταση τόσο από τα δεξιά κόμματα όσο και από τους Πράσινους και το SPD, που ήταν υπεύθυνοι για τις χειρότερες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών και την πρώτη γερμανική στρατιωτική επέμβαση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετά στελέχη του SPD φαίνεται ότι διαφοροποιούνται από την πολιτική της Μέρκελ. Διακρίνεις σημάδια ριζοσπαστικοποίησης μέσα στο SPD;
Όχι πραγματικά. Υπάρχουν κάποιες φωνές που ζητούν την επιστροφή στις ρίζες των κοινωνικών δημοκρατικών αρχών, αλλά δεν είναι πολύ ισχυρές στο εσωτερικό του SPD. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι αρκετά συνηθισμένο για το SPD να στρέφεται σε μια πιο αριστερή φρασεολογία στις προεκλογικές περιόδους, αλλά συνήθως αυτό δεν μεταφράζεται σε πραγματική δέσμευση. Δεν αντιλαμβάνομαι προθυμία του SPD να συγκρουστεί με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Να παλέψουμε τη σημερινή ΕΕ

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο το 5ο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ξεκίνησε την Παρασκευή. Ποια είναι η εναλλακτική λύση που προτείνει σήμερα η ευρωπαϊκή Αριστερά απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό; Και πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στις ακροδεξιές και λαϊκίστικες φωνές;
Νομίζω ότι σήμερα ο στόχος είναι να υπερασπιστούμε την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης τόσο ενάντια στη ακροδεξιά όσο και ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τάσεις που θέλουν την επιστροφή σε ένα σοβινιστικό εθνικισμό, ως εναλλακτική λύση για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Από την άλλη πλευρά, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των περισσότερων εθνικών κυβερνήσεων καταστρέφουν τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων και μ’ αυτό τον τρόπο τροφοδοτείται η άρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σημαντικότερος στόχος για την Αριστερά σήμερα είναι να παλέψει την αντιδημοκρατική, αντικοινωνική και μιλιταριστική διαμόρφωση της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί ένα διαφορετικό τρόπο για την ευρωπαϊκή συνεργασία με προτεραιότητα στα συμφέροντα των πολλών, βασισμένο στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.

Πρόσφατα η Ντι Λίνκε κατέθεσε ερώτηση στη γερμανική βουλή για το θέμα του ελληνικού χρέους. Θεωρείς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καμφθεί η σκληρή γραμμή που έχει ο Σόιμπλε; Και αν ναι, πως μπορεί να γίνει αυτό;
Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, οι προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της πολιτικής που υπαγορεύει η Γερμανία φαίνεται να αίρονται. Επιπλέον, λόγω των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβάλει τα πάντα σχετικά με την ελληνική κρίση για μετά τον Σεπτέμβριο, ακόμη και αν αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες. Αυτό δεν διευκολύνει τις προσπάθειες που κάνουμε να τερματιστεί αυτή της πολιτική. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό κίνημα, που θα ασκήσει πίεση σε όλα τα κράτη μέλη για να δοθεί μια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΤΙ ΛΙΝΚΕ, ΠΡΑΣΙΝΩΝ, SPD
Οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από χρωματικό συνδυασμό

Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για έναν κόκκινο-κόκκινο-πράσινο κυβερνητικό συνασπισμό;
Αμφιβάλλω πάρα πολύ. Το θέμα είναι ότι μια τέτοια συμμαχία δεν μπορεί να περιορίζεται στο συνδυασμό των π��λιτικών χρωμάτων. Θα πρέπει να είναι μια πραγματική αλλαγή στη γερμανική πολιτική. Και πρωτίστως, αυτό θα σημαίνει μια πολιτική που θα θέσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή η συμμαχία θα σηματοδοτούσε ένα τέλος στην αυτοκτονική και αυταρχική λιτότητα στην Ευρώπη, που βαθαίνει συνεχώς την κρίση και καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, θα σήμαινε την επιστροφή στην ειρήνη και τη συνεργασία, ως κατευθυντήριες αρχές. Φυσικά, σήμερα υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ντι Λίνκε, του SPD και των Πρασίνων σε ορισμένες περιοχές. Αλλά δεν βλέπω τη θέλησή τους να συγκρουστούν πραγματικά με ορισμένα από τα βασικά σημεία που απαιτούνται για μια πραγματική αλλαγή. Δεν λέω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας -οι συνασπισμοί και οι συνεργασίες είναι πάντα ένας συμβιβασμός σε κάποιο βαθμό- αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων να μπούμε σε μια τέτοια συμμαχία, χωρίς την προοπτική, τουλάχιστον, να αλλάξουν μερικά σημαντικά σημεία.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet