Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεγάλη, ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση

%ce%bc%cf%80%ce%af%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%822newsta

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Κύριε δήμαρχε, συμπληρώνονται σε λίγο 2,5 χρόνια από την έναρξη της θητείας σας. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε και το σημείο που βρίσκεστε σήμερα.
Θέλω να συγχαρώ ειλικρινά την «Εποχή» για την πρωτοβουλία της αυτή, γιατί η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός θεσμός στην κοινωνία. Είμαι επικεφαλής μιας παράταξης που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους, αλλά και από ενεργούς πολίτες όλων των πολιτικών χώρων. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σ’ ένα λαϊκό δήμο όπως το Αιγάλεω, ήταν η ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Σε μια πόλη όπου η ανεργία αγγίζει το 30% και στη νεολαία το 60% με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, επείγει να βελτιώσεις και να επεκτείνεις τις δομές κοινωνικής πολιτικής. Βελτιώσαμε, λοιπόν, τις δομές και διευρύναμε τον αριθμό και τις κατηγορίες των ωφελουμένων. Ενισχύσαμε για πρώτη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο οικονομικά και δεν αφεθήκαμε μόνο στις προσφορές και τις χορηγίες. Συνεργαστήκαμε με την εκκλησία, που κι αυτή στηρίζει με τις δικές της δομές ένα μεγάλο τμήμα απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και με άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.
Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση των μέτρων κοινωνικής στήριξης που πήρε η κυβέρνηση της Αριστεράς. Έτσι, στο Αιγάλεω σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων από κοινωνική στήριξη. Αυτό ήταν το πρωταρχικό μας μέλημα. Στη συνέχεια έπρεπε να βελτιώσουμε τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του δήμου, με προτεραιότητα στην καθαριότητα, καθώς επίσης να αντιμετωπίσουμε χρέη και υποχρεώσεις (π.χ. χιλιάδες ρεπό) από άστοχες κινήσεις ή λάθη των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά κυρίως σημαντικά λειτουργικά προβλήματα εξ αιτίας της μείωσης των κρατικών πόρων κατά 60% προς την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της κρίσης και των μνημονίων. Παράλληλα με την μείωση πόρων έπρεπε να παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες και με λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Συνολικά η αποτίμηση των προσπαθειών μας έχει θετικό πρόσημο και αυτή η βελτίωση καταγράφηκε και στους δύο δημόσιους απολογισμούς που κάναμε. Θα χρειαστεί πέραν των πόρων, χρόνος και μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε στο επιθυμητό, όμως είμαστε σε καλό δρόμο. Εξοφλήσαμε προηγούμενα χρέη, αναδιαρθρώσαμε τα χρέη δανείων, πετύχαμε υπερπολλαπλάσια επιτόκια, τετραπλασιάσαμε σχεδόν την ανακύκλωση -είμαστε στην πρώτη θέση στον τομέα αυτό- αποκομίζοντας μπόνους από τις αντίστοιχες εταιρείες, μειώσαμε το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων, ρυθμίσαμε προβλήματα σχετικά με τις εισφορές γης που έχουμε στον Ελαιώνα, πράγμα που μας βοήθησε στην ύπαρξη πλεονάσματος και την κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη (έχουμε τα χαμηλότερα τέλη σε σχέση με τους όμορους δήμους) στηρίζουμε την αγορά της πόλης μας με χαμηλές χρεώσεις στα καταστήματα, ενώ παράλληλα κάνουμε προσπάθεια σεβασμού του δημόσιου χώρου, ενισχύσαμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών (αυξήσαμε τους δωρεάν ωφελούμενους στο 62%) και μειώσαμε το κόστος όλων των υπολοίπων. Μειώσαμε τις συνδρομές, διευρύνοντας τις κατηγορίες απαλλαγών σε αθλητισμό πολιτισμό. Σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και εντάξαμε έργα 16.000.000€ στα ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ. Έχουμε δημιουργήσει πλαίσιο συνεργασίας με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το ΕΜΠ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επαναλειτουργήσαμε χώρους (κολυμβητήριο) και δομές πολιτισμού (Εικαστικό, σχολή χορού κλπ).
Η κυβέρνηση της αριστεράς ήταν συνεπής και τήρησε μεν τους προϋπολογισμούς που ψήφισε, όμως δεν απέφυγε αστοχίες. Είναι πολύ πίσω από αυτά που είχε εξαγγείλει και πρέπει να επιταχύνει το έργο της. Πρέπει να ενισχύσει άμεσα οικονομικά τους δήμους, γιατί μέσα στην κρίση η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη τη σκληρότερη οικονομική αφαίμαξη, όταν οι κοινωνικές της υποχρεώσεις αυξήθηκαν. Όταν θέλεις να χτυπήσεις τη δημόσιου χαρακτήρα, κοινωνική πολιτική, ο ευκολότερος τρόπος είναι να στερήσεις αυτή τη δυνατότητα, μειώνοντας πόρους, από το θεσμό που είναι πιο κοντά στον πολίτη, αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή.

Τι περιμένεις από την κυβέρνηση της αριστεράς για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Να προχωρήσει το νομοθετικό έργο για την αντικατάσταση του νεοσυγκεντρωτικού Καλλικράτη, να ακούσει την Αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσει άμεσα αντιγραφειοκρατικό πλαίσιο ελέγχου και λειτουργίας, να προχωρήσει την αποκέντρωση, να δώσει πόρους και αρμοδιότητες που δεν θα αλληλεπικαλύπτονται από άλλους θεσμούς. Πρέπει να προχωρήσει στη μεγάλη ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με δημοκρατία και αποκέντρωση, με ισχυρή αυτοδιοίκηση και σε πόρους και σε αρμοδιότητες. Αυτό σημαίνει σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ένα κράτος σαν το σημερινό δεν μπορεί να γίνει, χρειάζεται αποκέντρωση, περιφερειοποίηση των πολιτικών, απλοποίηση και εκδημοκρατισμός των λειτουργιών του.

Σύγχρονος, συμμετοχικός δήμος

Ποιο είναι το στίγμα που επιδιώκεις να αφήσεις μετά το πέρας της θητείας σου στο δήμο ως αριστερός;
Αριστερός δήμαρχος είναι ο καλός Δήμαρχος και καλός είναι ο δήμαρχος που λύνει καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Αυτό που θέλω είναι να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, να αφήσουμε πίσω ισχυρές κοινωνικές δομές και ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και λειτουργικό Δήμο. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα που δεν είναι αρκετά, χρειάζεται υπομονή, σχεδιασμός και ανάπτυξη συλλογικής κοινωνικής συνείδησης. Στο Δήμο μας λειτουργεί κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικό παντοπωλείο, δημοτικά ιατρεία, στηρίξαμε στο προσφυγικό τις δομές όμορων Δήμων με εξοπλισμό, προσωπικό, αλλά και εθελοντές. Προσπαθούμε να λειτουργήσει η δημοκρατία, για να έρθει ο πολίτης στο προσκήνιο, θεσπίζοντας επιτροπή τοπικής δημοκρατίας του δημοτικού συμβουλίου, με συμμετοχή απευθείας εκλεγομένων από τα 10 εκλογικά διαμερίσματα της πόλης. Δυστυχώς, η συμμετοχή είναι ακόμα μικρή, υπάρχει κλίμα ανάθεσης, αλλά και ακατανόητη αντίθεση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Με στόχο το συμμετοχικό προϋπολογισμό επιδιώκουμε πολίτες ενημερωμένους που να ελέγχουν, να γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, να αξιολογούν και να θέτουν προτεραιότητες. Τέλος, ενισχύουμε την εξωστρέφεια και την παρακολούθηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πραγματικότητας, συμμετέχουμε στα δίκτυα Δήμων ενάντια στη TTIP και την CETA, ως πρώτος ελληνικός δήμος.

Η παράταξή σας λειτουργεί; Επηρεάζει τις αποφάσεις σας;
Βεβαίως! Προχθές εκλέξαμε νέο γενικό συμβούλιο, το οποίο πέραν των άλλων συναποφασίζει για το επιχειρησιακό σχέδιο, αντιδημάρχους, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου κλπ.. Επίσης λειτουργεί γραμματεία, με γραμματέα εκτός διοίκησης. Επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή συλλογική λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας και στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών.

Η απλή αναλογική, εργαλείο αλλαγής νοοτροπίας

Συμμετέχεις στη διοίκηση της ΚΕΔΕ και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το συνέδριό της. Θα ήθελα τα σχόλια σου.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ διατυπώθηκαν τα πάγια αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις γνωστές συμφωνίες και αντιθέσεις. Εκείνο όμως που έκανε εντύπωση ήταν η ταύτιση των παρατάξεων που στηρίχτηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την κεντρική πολιτική στόχευση των κομμάτων αυτών. Για πρώτη φορά η ΚΕΔΕ, ως θεσμός, συγκρούεται μετωπικά πολιτικά με την κυβέρνηση, θέτοντας θέμα απομάκρυνσής της. Η διαχείριση αυτής της επιλογής, με επίκεντρο την απλή αναλογική, οδήγησε όλες τις άλλες παρατάξεις να αποχωρήσουν και να απέχουν από τη συζήτηση. Μέχρι τώρα η ΚΕΔΕ ήταν υπέρ της απλής αναλογικής. Αντί να θέσουν το θέμα σε ουσιαστική συζήτηση, επέλεξαν με ευθύνη του πρόεδρου διαδικαστικά τεχνάσματα, για να καλύψουν τη μετωπική σύγκρουση.

Ποια είναι η γνώμη σου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Η απλή αναλογική επιβάλλει επιλογές προγραμματικών συγκλίσεων. Δεν είναι δυνατόν με ποσοστό 20%, ή και μικρότερο στο λαό, να παίρνεις στο δεύτερο γύρο 60% στη διοίκηση. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις συνεργασιών και συγκλίσεων, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να ξεπεράσουμε τη λογική, ο πρώτος τα παίρνει όλα. Δημιουργεί ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και καλλιεργεί αλαζονείες. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της απλής αναλογικής με εκλογή δημάρχου σε δεύτερο γύρο αν χρειαστεί. Στην αρχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορούμε να προβλέψουμε (κυβερνησιμότητα) και τεχνικά να ξεπεράσουμε. Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσει ένα εργαλείο αλλαγής νοοτροπίας κι αντίληψης των δομών λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet