Η γερμανική αστυνομία βρίσκεται επί ποδός χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα… Ο νεαρός Πακιστανός που είχε συλληφθεί ως ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος. Μετά το φιάσκο αυτό, καταζητείται και έχει επικηρυχθεί ο Τυνήσιος Άνις Αμρί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι «πρόθυμοι», ότι «κάθε ύποπτος δεν είναι κατ’ ανάγκη και ένοχος».
Οι λαϊκιστικές ακροδεξιές δυνάμεις στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις ξενοφοβικές τους επιθέσεις. Έχουν  ως στόχο τους πρόσφυγες και τις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων. Από την άλλη, οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης αντιδρούν στο κλίμα του τρόμου και απορρίπτουν τις πολιτικές του μίσους και του διχασμού.

 

Η γερμανική αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό από την 21η Δεκεμβρίου για τη σύλληψη του ανθρώπου που οδήγησε το φορτηγό εναντίον του πλήθους των εορταστών στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Το χτύπημα αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν 48. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε το ισλαμικό κράτος.
Η αστυνομία, μετά από πολλές έρευνες, αφού ανέκρινε πάνω από 500 πολίτες ως ύποπτους, κατέληξε την Τρίτη στη σύλληψη ενός νεαρού Πακιστανού 23 ετών, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο. Οι ανακρίσεις που έγιναν έδειξαν ότι είχαν συλλάβει «λάθος άνθρωπο». Έτσι υποχρεώθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο το ίδιο βράδυ της Τρίτης. Μετά το φιάσκο, η αστυνομία στράφηκε στην αναζήτηση ενός νεαρού Τυνήσιου, του 24χρονου Ανίς Αμρί, ο οποίος είχε πάρει προσωρινή άδεια παραμονής στη Γερμανία. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο νεαρός Τυνήσιος ενδέχεται να είναι «επικίνδυνος και οπλισμένος». Το μόνο, όμως, ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του είναι μια ταυτότητα (γιατί είχε πέντε διαφορετικές) που βρέθηκαν στην καμπίνα του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Δευτέρας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μιζιέρ, ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος επικηρύχθηκε για την τρομοκρατική επίθεση και ταυτόχρονα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία και στις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Ως ανταμοιβή, για όποιον δώσει πληροφορίες, ορίστηκε το ποσό των 100.000 ευρώ. Ο υπουργός, για να μην εμφανιστούν πολλοί πρόθυμοι προειδοποίησε ότι «ο κάθε ύποπτος δεν σημαίνει πως είναι κατ’ ανάγκη και ένοχος», δηλώνοντας ταυτόχρονα, για να καθησυχάσει τους πολίτες που έχουν αναστατωθεί, ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να προστατευθούν οι δημόσιοι χώροι που έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων.
Οι δηλώσεις αυτές δεν εμποδίζουν, ωστόσο, τις λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιές οργανώσεις να ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα αστυνόμευσης στο εσωτερικό της χώρας, στη φύλαξη των συνόρων και ιδιαίτερα τον πιο αυστηρό έλεγχο στα γαλλογερμανικά σύνορα, καθώς και την εμπλοκή του στρατού –δηλαδή  κάτι που υπερβαίνει τις συνταγματικές επιταγές– στη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας.

Το πένθος δεν κράτησε παρά μόνο 24 ώρες

Μετά τις 19 Δεκεμβρίου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις φάνηκε να συμφωνούν με την προτροπή του προέδρου της χώρας, Γιόαχιμ Γκάουκ, ότι «όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» η οποία προκλήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση, αλλά και με την παρουσία των ηγετών όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης στον τόπο του συμβάντος. Όμως «το πένθος δεν κράτησε παρά είκοσι τέσσερις ώρες», γράφει η γαλλική «Λε Μοντ», κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία Γερμανία αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, αλλά δύο. Οι δυνάμεις του μίσους και της ξενοφοβίας βρήκαν την ευκαιρία να στραφούν κατά της Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό. Την κατηγορούν ότι άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας σε 900.000 πρόσφυγες το 2015.  Η ενέργειά της αυτή βρίσκει μερίδα συμπατριωτών της αντίθετους, αν και η ίδια μετά τη σύλληψη του Πακιστανού δεν παρέλειψε να μιλήσει για «τρομοκρατία» και να αναφέρει πως «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει ανεκτό, αν επιβεβαιωθεί ότι αυτό το χτύπημα επήλθε από ένα άτομο που έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία». Και συνέχισε: «Θα είναι ιδιαίτερα επαχθές για όλους τους Γερμανούς που προσφέρθηκαν, σε καθημερινή βάση, να βοηθήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη φροντίδας και προσπάθειας να ενταχθούν στην κοινωνία μας».
Η απελευθέρωση, ωστόσο, του Πακιστανού δεν ανέστειλε τις διαθέσεις όλων εκείνων που περίμεναν μια ευκαιρία για να επιτεθούν κατά της καγκελαρίου. Δηλαδή της πιο σκληρής ομάδας του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), και των δεξιών λαϊκιστών Εναλλακτικών για τη Γερμανία (AFD), που εκτιμούν ότι η καγκελάριος έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα, ανοίγοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015. Το χτύπημα στο κέντρο του Βερολίνου ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. Έτσι ένα στέλεχος του AFD, ο Μάρκους Πρέτσελ, επιτέθηκε με ασυνήθιστη βιαιότητα, γράφοντας στο twitter του: «οι νεκροί αυτοί είναι νεκροί της Μέρκελ!».
Στα μάτια μιας μερίδας του γερμανικού λαού και όχι μόνο της άκρας δεξιάς. Η καγκελάριος εμφανίζεται σαν υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή, παρά το γεγονός ότι η ίδια πήρε, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του καλοκαιριού, μια σειρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μπούργκας. Μετά, μάλιστα, τις τοπικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, και την εντυπωσιακή αύξηση της λαϊκής δεξιάς AFD, προχώρησε και σ’ άλλα μέτρα, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων για την ιθαγένεια.
Οι λαϊκίστικες δυνάμεις της δεξιάς επιχειρούν να καλλιεργήσουν την τρομοϋστερία, ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία ώστε να βρεθούν σε πιο πλεονεκτική θέση. Από την άλλη, όμως, οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, συνδικάτα, πολίτες και οι δυνάμεις της αριστεράς συσπειρώνονται για να βάλουν φραγμό στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του μίσους. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση από τους «Πολίτες του Βερολίνου» για να υποστηρίξουν τις αξίες της φιλίας και της δημοκρατικής αλληλεγγύης.

M.K.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet