Απαγόρευσε τη δημοσιογραφική κάλυψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η πολωνική κυβέρνηση

Warsaw residents have gathered for a civic protest outside the Parliament building in Warsaw, Poland, on Friday, 16 December 2016, in support of opposition lawmakers who were blocking the podium in protest against ruling party’s plans to limit media access to lawmakers.(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Μετά την οπισθοχώρηση σε οτι αφορά την απαγόρευση των εκτρώσεων, η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο διαδηλωτών και αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να δείχνει τώρα προθέσεις αναδίπλωσης. Ο λόγος είναι η απόφαση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) να μην καλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης η ψήφιση του προυπολογισμού στο κοινοβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για παραβίαση του συνταγματος, ενώ εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους για τρείς μέρες συνεχόμενα, αψηφώντας το κρύο για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της ψήφισης οι πολίτες έκλεισαν τις εξόδους του κοινοβουλίου, φωνάζοντας συνθήματα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και δηλώνοντας την πρόθεσή τους να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι η κυβέρνηση να αποδεχτεί το αίτημά τους. Όταν κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν να φύγουν τα ξημερώματα από τη βουλή, οι διαδηλωτές εμπόδισαν τα οχήματά τους. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σκιώδης πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις χουλιγκανισμό και δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Αντιδράσεις και από βουλευτές

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρέθηκαν μαζί με το πλήθος, υποστηρίζοντας τους, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση. «Θα είμαστε στους δρόμους όσο καιρό θα καταστρέφουν τη χώρα», δήλωσε ο Ματέους Κιχόσκι, πρόεδρος της Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Στην αρχή της ψηφοφορίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκάλεσαν τον πρόεδρο της βουλής, επειδή μετέφερε τη διαδικασία εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του κοινοβουλίου. Βουλευτές ανέβηκαν στο βήμα για να αντιταχθούν στην ψήφιση ενός κρίσμου προυπολογισμού που θα έχει περιορισμένη προβολή στα μέσα και ο πρόεδρος της βουλής αποφάσισε τον αποκλεισμού βουλεύτριας της αντιπολίτευσης που βρέθηκε στο βήμα κρατώντας πλακάτ που έγραφε «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης». Εν τέλει, ο προυπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης και η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την νομιμότητά του.

Περιορισμένη πρόσβαση

Παρά την ένταση των αντιδράσεων όμως, το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» σχεδιάζει να προχωρήσει το σχέδιο περιορισμού της δημοσιογραφικής κάλυψης, δίνοντας άδεια σε πέντε κανάλια και σε συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων που θα εισέρχονται στη βουλή. Ως τώρα οι δημοσιογράφοι είχαν ελεύθερη πρόσβαση στη βουλή και θεωρούνταν βασικό στοιχείο της δημοκρατικότητας του πολιτεύματος. Όμως το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» δεν είχε τόσο καλές σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Στις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δύσκολο να αντιταχθεί κανείς, καθώς πρόκειται για το πρώτο κόμμα στη μετασοβιετική ιστορία της χώρας που καταφέρνει να συγκεντρώσει στα χέρια του την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Συνήθως ως τώρα οι κυβερνήσεις αποτελούνταν από συμμαχίες κομμάτων και κανένα δεν είχε απόλυτη ισχύ στο νομοθετικό σώμα. Από την αρχή της θητείας του PiS οι επικρίσεις για τις αντιδημοκρατικές του μεθόδους είναι συχνές, παρόλα αυτά η δημοτικότητά του δεν φαίνεται να μειώνεται. Το 36% των Πολωνών δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει το κόμμα. Ένας βασικός λόγος είναι οι υποσχέσεις του κόμματος για κοινωνικό κράτος και πάταξη της διαφθοράς. Η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει νομοσχέδιο που χαμηλώνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 67 έτη στα 60 για τις γυναίκες και στα 65 στους άνδρες και θεσπίζει επιδόματα για ανηλίκους. Ενώ επίσης έχει δεσμευτεί να φροντίσει όσους έχουν μείνει έξω από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet