renesis
Λίγους μήνες πριν, η Άγκυρα κατηγορούσε τη Μόσχα για την επίθεση στο Χαλέπι. Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από αποτυχημένο ιουλιανό πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, αποφεύγει να καταδικάσει τη ρώσικη εμπλοκή στη Συρία, ενώ μετά τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή, Αντρέι Κάρλοφ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Χαλέπι «επιτυχημένη». Αυτή η αλλαγή στάσης της Τουρκίας είναι περίεργη, γιατί τα τελευταία χρόνια υποστήριζε τους αντάρτες της Συρίας, ιδιαίτερα στο Χαλέπι. Ήταν η χώρα που τους προμήθευε με όπλα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσία, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Μόσχα με στόχο τη λήψη πολιτικών μέτρων για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Χαιρέτησαν «τις κοινές προσπάθειες στο ανατολικό Χαλέπι, που επέτρεψαν την εθελοντική μεταφορά του άμαχου πληθυσμού και την οργανωμένη έξοδο της ένοπλης αντιπολίτευσης». Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι είναι έτοιμες να εγγυηθούν μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Άσαντ και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Προέβησαν σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ του «ISIS» και του «Τζεμπχάτ αν Νούσρα», που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από κοινού, και των ομάδων της ένοπλής αντιπολίτευσης.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, για να δείξει ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέβη από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο αεροδρόμιο της Μόσχας για την παραλαβή της σωρού του ρώσου Πρέσβη που δολοφονήθηκε στην Άγκυρα.

Ανατολίτικη διπλωματία

Οι τελευταίες δηλώσεις της τούρκικης πλευράς για τη Συρία και το Χαλέπι δεν σημαίνουν ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων με τη Ρωσία. Είναι έκφραση μιας ανατολίτικης ιδιόμορφης διπλωματίας. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να ξεφύγει πό τη δύσκολή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι, την απώλεια μεγάλου μέρους του ρώσικου τουριστικού ρεύματος και την επιδείνωση των σχέσεών τους σχεδόν με όλες τις γειτονικές χώρες.
Οι στόχοι της Τουρκίας για τη Συρία παραμένουν οι ίδιοι: α) πτώση του Μπασάρ Άσαντ αν είναι δυνατόν,β) δημιουργία κρατικής οντότητας με πρωτεύουσα το ανατολικό Χαλέπι που θα ελέγχεται μόνο από την Άγκυρα και γ) καταστροφή οποιασδήποτε προσπάθειας των Κούρδων για δημιουργία αυτόνομής περιοχής, έστω και στα πλαίσια της Συρίας.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για το συριακό πρόβλημα. Οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τουρκική επίθεση φιλίας για δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους.
Στη συνάντηση της Μόσχας συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ. Η Τουρκία έχει αρκετές διαφορές με το Ιράν. Στο πλευρό του Άσαντ βρίσκεται η σιιτική «Χαζμπολάχ», την οποία υποστηρίζει η Τεχεράνη, ενώ η Άγκυρα την εξισώνει με τον ISIS. Από την άλλη πλευρά δεν επιθυμεί την αύξηση της επιρροής του Ιράν στη Συρία.

Μιχάλης Πέρας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet