Η Θέμις έχει κέφια
Υπάρχουν πολλοί που προσάπτουν στους λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας έλλειψη φαντασίας, αλλά η απόφαση του Δικαστηρίου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την κ. Λαγκάρντ τους διαψεύδει παταγωδώς.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ κρίθηκε από το γαλλικό δικαστήριο ένοχη για την αμέλεια που έδειξε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το γαλλικό δημόσιο κατά 400 εκ. ευρώ, τα οποία ενθυλάκωσε ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Ταπί. Παρότι, όμως, την έκρινε ένοχη, στην ίδια απόφαση πρόβλεψε ότι δεν θα της επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή. Ως εδώ μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει μια λογική. Διότι το δικαστήριο μπορεί να έκρινε ότι αρκεί ο ηθικός στιγματισμός του ενόχου. Η φαντασία του γαλλικού δικαστηρίου, όμως, ξεπέρασε κάθε όριο. Έκρινε, παράλληλα, πως δεν έπρεπε η ενοχή τής κ. Λαγκάρντ να καταγραφεί στο ποινικό μητρώο της, ώστε αυτό να παραμείνει λευκό. Κάποιοι λένε ότι, παρόλα αυτά, η εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή μπορεί να της στοιχίσει τη θέση τής επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως συνέβη με προκατόχους της (Ντομινίκ Στρος Καν, Ροντρίγκο Ράτο). Και ανησυχούν, γιατί, λένε, η κ. Λαγκάρντ κρατούσε σχετικά ευνοϊκή στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα χρέους. Αυτοί, προφανώς, έχουν πολύ μεγαλύτερη φαντασία.
Από το «παρών» στο «ναι»Με διαφορά λίγων εικοσιτετραώρων η ηγεσία της ΝΔ άλλαξε γνώμη. Ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Δηλαδή, κρίνει ότι με αυτό το μέτρο δεν θα επέλθει η καταστροφή που απειλούσε τη χώρα, αν η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφιζε την παροχή βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους; Κανείς δεν γνωρίζει.
Πάντως, οι δικαιολογίες που επιχείρησε να προβάλει στην πρώτη περίπτωση, ότι δηλαδή την ανάγκασε να επιλέξει το «παρών» η επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ονομαστική ψηφοφορία, μένουν μετέωρες, καθώς και στη δεύτερη περίπτωση πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία υπάρχει. Μόνο που προέρχεται από τη...Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η οποία και δεν κρύβει το σκοπό της, δηλαδή να αποδείξει πόσο προσχηματική ήταν η στάση της ΝΔ στην πρώτη ψηφοφορία. Και το καταφέρνει, αποκαλύπτοντας ότι εκείνο που κυρίως προκάλεσε τη μεταστροφή της ΝΔ είναι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Καταφέρνει, όμως, και κάτι ακόμα, δηλαδή να κάνει ένα βήμα απεξάρτησης από την κηδεμονία της ΝΔ, την οποία η γραμμή Βενιζέλου ακόμα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή. Θα τα ολοκληρώσει; Πάντως, όλοι καταλαβαίνουν ότι από την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα εξαρτάται ουσιαστικά και το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως διακριτής πολιτικής δύναμης.
Ενεργές μονομέρειεςΜια από τις βασικές ενστάσεις των επικριτών της κυβέρνησης για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, υπήρξε το επιχείρημα ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια στην ουσία, γιατί οι θεσμοί δεν είχαν ενημερωθεί. Όπως φαίνεται, η καλλιέργεια αυτής της εντύπωσης βόλευε από επικοινωνιακή άποψη και την κυβέρνηση, γιατί, αντί να τη διαψεύσει, προτίμησε να μας αφήσει να υποψιαζόμαστε τα...καλύτερα.
Όπως αποκαλύπτει, όμως, η καλά ενημερωμένη ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες, η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών της 14ης Δεκεμβρίου αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονται την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης για κοινωνικούς σκοπούς». Δηλαδή, δεν ήταν καθόλου ανίδεοι όπως παριστάνουν. Απλώς είχαν άλλα στο μυαλό τους.
Αυτό φαίνεται από άλλο σημείο της έκθεσης, όπου αμφισβητείται η υπεραπόδοση και σημειώνεται ότι «αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά τα τελικά αποτελέσματα της Γιούροστατ, τον Απρίλιο του 2017»! Δηλαδή, ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι τον Απρίλη, και όχι τον Μάη, όπως θέλει η γνωστή παραφθορά της παροιμίας. Γιατί τότε που θα «επιβεβαιωνόταν» το περίσσευμα, θα ήταν πολύ αργά για να διανεμηθεί.