Η σύγκρουση στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και αν δραματοποιήθηκε και διογκώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ελληνικό Τύπο, όπως και η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με μέρος των δανειστών με αφορμή το βοήθημα, δεν στάθηκαν ικανά να θολώσουν την αληθινή ευρύτερη εικόνα. Παιχνίδια εξουσίας, υπέρτερα, σε επίπεδο ΕΕ και όχι μόνο παίζονται αυτή τη στιγμή παίρνοντας επικίνδυνες, συχνά, διαστάσεις με μεγάλες συγκρούσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι εγκλωβισμένο και το ελληνικό ζήτημα όπου αναζητά τη λύση του και μάλιστα αξιοποιείται ως στόχος για χειρισμό στις αντιπαραθέσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, παρά κάποιους τόνους αισιοδοξίας που εκπέμπονται από την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, το πιο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει μπλοκάρει και προς το παρόν είναι αδύνατο να διακριθεί η προοπτική της. Το σημείο σύγκρουσης παρά τα επιφαινόμενα και τις αφορμές, εξακολουθεί να είναι η ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Αυτό φάνηκε καθαρά από τη νέα παρέμβαση του κ. Τόμσεν και την επίσης νέα παρέμβαση - απάντηση της Κομισιόν.
Βολική αφορμήΗ συνεχιζόμενη διαμάχη Κομισιόν-ΔΝΤ καθώς και οι νέες δηλώσεις Σόιμπλε επαληθεύσαν εκτιμήσεις από έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές πως το βοήθημα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση προς τους συνταξιούχους -παρά το ό,τι μπορούσε να υλοποιηθεί με πιο προβλεπτικό και έξυπνο τρόπο από την κυβέρνηση ήταν μια αφορμή και όχι αιτία (σχετικά στη συνέντευξη με τον Γιάννη Αγγελή σελ. 10). Η αντιπαράθεση και κυρίως η επιδίωξη παράτασης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και πολύ περισσότερο η σύνδεση της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης που πρότεινε ο γερμανός εκπρόσωπος στο Euroworking Group κ Στέφεν, το επαληθεύει αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Ο κ. Σόϊμπλε επωφελούμενος του κλίματος και στη Γερμανία, που ενισχύει τη θέση του και έναντι της κ. Μέρκελ, με συνέντευξή του στην Τσάϊτ παρέθεσε όλες τις κρυμένες ώς τώρα απόψεις του για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων. «Με το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχει κάποια κόπωση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη». «Οι θεσμοί της δύσης είναι υπό εξέταση, από το ΝΑΤΟ μέχρι την ΕΕ». Και ακόμη δεν απέκρυψε την αβέβαιότητά του για το άμεσο μελλον, υποστηρίζοντας ότι δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις διάφορες εκλογές τον επόμενο χρόνο, φωτογραφίζοντας την Ιταλία.
Απαντήσεις και προσήλωσηΗ ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να απαντά στις προκλητικές δηλώσεις, όταν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά ταυτόχρονα να μην απομακρύνεται και από τον κύριο στόχο της που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Επιδίωξή μας είναι να κλείσει εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί και βεβαίως να καταφέρουμε να βγούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία», επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «πιστεύουμε και είναι βαθιά μου πίστη και δική μου και όλων των μελών της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να διασαλευθεί αυτός ο ευρωπαϊκός χάρτης, αυτός ο δρόμος, αυτή η πορεία εξόδου από ένα βαθύ πολυετές τούνελ για την ελληνική οικονομία»
Και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκτίμησε ότι όλα τα ζητήματα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσουν» μέσα στο Γενάρη υπογραμμίζοντας ότι ο «συσχετισμός απόψεων» είναι διαφορετικός από πέρσι. Μίλησε όμως και για «εμμονές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας», Β. Σόϊμπλε, αλλά και άλλων, τόνισε όμως ότι πλέον είναι λιγότεροι αυτοί που είναι μαζί του. Ο Ν. Βούτσης αναρωτήθηκε ακόμα αν υπάρχει η επιθυμία για μετατροπή των Βαλκανίων σε «μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες».
Οδυνηρός δογματισμος για τη ΝΔΟ πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκης, την περασμένη εβδομάδα είδε την γραμμή του να δοκιμάζεται οδυνηρά, καθώς επέδειξε έναν ανεπανάληπτο δογματισμό. Τοποθετούμενος για την πορεία της διαπραγμάτευσης δεν πρόσεξε τελικά τίποτε άλλο παρά ευθύνες της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα και απολύτως τίποτα στη στάση των δανειστών: «Κλείστε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα. Μην επαναλάβετε το ίδιο έργο, το οποίο είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μια συνεχόμενη διαπραγμάτευση με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο, η οποία οδηγει πάντα σε περισσότερα μέτρα, περισσότερη λιτότητα, περισσότερους φόρους και περικοπές συντάξεων. Πολύ φοβάμαι οτι σε αυτή την κατάληξη πάλι πηγαίνουμε με τις τακτικές του κ. Τσίπρα»
Παύλος Κλαυδιανός