Με σύνθημα “Γίνε παιδί για τα παιδιά”!

 

santa_3

 

Όλα ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια, από μια παρέα νέων που αναζητούσαν ένα τρόπο να στηριχθούν οικονομικά σύλλογοι της πόλης των Χανίων, οι οποίοι φροντίζουν παιδιά με αναπηρίες ή νεοπλασματικές ασθένειες. Μόνο τους εφόδιο το μεράκι και η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Έπεσε η ιδέα για το Santa Run, μια διοργάνωση που γίνεται σε πολλές πόλεις του κόσμου, την περίοδο των Χριστουγέννων, ως αγώνας δρόμου όπου οι αγωνιζόμενοι είναι ντυμένοι άγιοι Βασίληδες. Όμως η χανιώτικη παρέα αναζητούσε κάτι πιο μαζικό, που να απευθύνεται σε ολόκληρη την πόλη. Άλλωστε, στα Χανιά ήδη γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται αθλητικές διοργανώσεις, από τις οποίες τα έσοδα ενισχύουν αντίστοιχους συλλόγους, όπως το Υπερκοπέλι. Έτσι εισήγαγαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Santa Run Χανιά, μια παρωδία του γνωστού Santa Run, ως πορεία περπατήματος μέσα στην πόλη των Χανίων, όπου ναι μεν οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι άγιοι Βασίληδες, αλλά ούτε τρέχουν ούτε κατατάσσονται και στους σταθμούς ανεφοδιασμού αντί για ισοτονικά ποτά δέχονται κεράσματα. Στόχος είναι μέσω των δωρεών των συμμετεχόντων να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη τεσσάρων συλλόγων που λειτουργούν στην πόλη των Χανίων και φροντίζουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας: την ΕΛΕΠΑΠ, το Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, το Κ.Η.Φ.Α.Π. «Μεγαλόχαρη» και τον Ορίζοντα. Στόχος, όμως, είναι, επίσης, οι συμμετέχοντες να ασκηθούν στην αλληλεγγύη, με ανταπόδοση τη χαρά, όχι από την αδράνεια ενός περίκλειστου χώρου αλλά με την ενέργεια μιας γιορτής, την οποία μάλιστα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με προεξάρχοντες τους εθελοντές.

 

santa_2

Παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Φρε μαζί με ξωτικά του Santa Run Χανιά ζωγραφίζουν τους τοίχους του σχολείου τους.

Αλλωστε, ολόκληρη η διοργάνωση του Santa Run Χανιά στηρίζεται στον εθελοντισμό. Από τις επιχειρήσεις της πόλης που με τις χορηγίες τους καλύπτουν όλα τα έξοδα της διοργάνωσης, ώστε όλα τα έσοδα από τις συμμετοχέ῾῾ς να πηγαίνουν στους τέσσερις συλλόγους, έως τα καταστήματα της διαδρομής που προσφέρουν κεράσματα στους συμμετέχοντες, και τους χανιώτες μουσικούς και djs που γεμίζουν με πολλή μουσική τους δρόμους της πόλης.
Το σωματείο Santa Run, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, διοργανώνει το Santa Run Χανιά επί έξι συναπτά χρόνια, στα Χανιά. Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο Santa Run που έγινε στην Ελλάδα, το 2011. Αυτή τη στιγμή, είναι αναλογικά το μεγαλύτερο σε πλήθος κόσμου και συγκέντρωση χρημάτων στην Ευρώπη. Από τις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έχουν αποδοθεί πάνω από 240.000 ευρώ στους ωφελούμενους συλλόγους από το σωματείο του Santa Run. Πρόκειται για ποσό που αποτελεί ανάσα ζωής για τους τέσσερις συλλόγους, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει εκπρόσωποί τους. Μάλιστα, πλέον οι ίδιοι οι σύλλογοι συμμετέχουν και στηρίζουν με εκπροσώπους τους τη διοργάνωση σε όλη την οργανωτική της πορεία μέσα στη χρονιά.

Πορεία πέντε χρόνων

Την πρώτη χρονιά, το 2011, η διοργάνωση ξεκίνησε με ενθουσιασμό και ελπίδα, χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί πού θα έφτανε μετά από πέντε χρόνια, και συγκέντρωσε 400 συμμετέχοντες και 9.400 ευρώ. Το 2012, οι συμμετοχές υπερτριπλασιάστηκαν και οι στολές που είχαν προμηθευτεί οι διοργανωτές αποδείχτηκαν λίγες. Με 1.500 συμμετοχές, στους ωφελούμενους συλλόγους αποδόθηκαν 27.140 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2013, και ενώ η οργανωτική παρέα ολοένα και μεγάλωνε, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της ίδιας της διοργάνωσης, την πόλη των Χανίων κατέκλυσαν 3.000 Άγιοι Βασίληδες, οι οποίοι πρόσφεραν στα σωματεία 38.730 ευρώ. Ακολούθησε το 2014, με περίπου 5.000 συμμετοχές και την υπόθεση της αλληλεγγύης να περνά στα χέρια σχεδόν ολόκληρης της πόλης. Τα ιδρύματα ωφελήθηκαν 76.000 ευρώ και η πόλη έζησε πρωτόγνωρες στιγμές συλλογικής γιορτής και χαράς.
Πέρυσι, το 2015, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Santa Run Χανιά κατάφερε να μεγαλώσει κι άλλο. Η οργανωτική ομάδα ανοίχτηκε σε περισσότερους εθελοντές που την αγκάλιασαν. Σχεδόν 5.000 Άγιοι Βασίληδες πρόσφεραν στα παιδιά και κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν την αλληλεγγύη. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τις 92.000 ευρώ, αφού πλέον οι χορηγίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών της πόλης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Έκτη χρονιά αλληλεγγύης

santa_1

Από την επίσκεψη των εθελοντών του Santa Run στο Δημοτικό Γηροκομείο.

Έκτη χρονιά αλληλεγγύης, έκτη χρονιά χαράς, έκτη χρονιά σπουδαίας επιτυχίας για τη συλλογικότητα, η φετινή για το Santa Run Χανιά, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Όπως δηλώνει η Οργανωτική Επιτροπή, «θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες εθελοντές που έδωσαν το χρόνο, τις γνώσεις και την ψυχή τους, για αρκετούς μήνες, ώστε να μπορούμε σήμερα να αισιοδοξούμε απολαμβάνοντας τους καρπούς της επόμενης μέρας. Η δύναμη, η ελπίδα και η έμπνευσή μας παραμένουν οι άνθρωποι, αυτοί που κάνουν πραγματικότητα το συλλογικό και ανιδιοτελές έργο του Santa Run Χανιά και αυτοί στους οποίους απευθύνεται».
Φέτος, το Santa Run Χανιά θέλησε να δοκιμαστεί και σε καινούργιες δράσεις, οι οποίες να δίνουν ένα χαρακτήρα πιο διευρυμένο, πιο ολόκληρο του πνεύματος που διατρέχει την ομάδα του Santa Run Χανιά. Δράσεις όπως η επίσκεψη στο Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης με μουσικές και κεράσματα, η αποστολή που ανέλαβαν τα ξωτικά της διοργάνωσης να ζωγραφίσουν τους τοίχους του Δημοτικού Σχολείου στο κοντινό χωριό του Φρε, στην επαρχία Αποκορώνου, η συλλογή και απόδοση βιβλίων ως χριστουγεννιάτικα δώρα από παιδιά σε παιδιά, το μοίρασμα προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού σε καφετέριες και κλαμπ της πόλης σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» κ.ά.
Η Οργανωτική Επιτροπή δίνει ραντεβού σε όλους μας «σύντομα στην επόμενη δράση της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, όπως κι αν λέγεται αυτή».


Ζ.Γ.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet