Ωριμότεροι και με σαφή στρατηγικό σχεδιασμό

zounis1

Η «Εποχή» συνεχίζει σήμερα το διαλογο με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της συμπλήρωσης δυόμιση χρόνων περίπου από τις εκλογές του 2014.

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τις πρώτες εντυπώσεις από την ανάληψη των καθηκόντων σας και που βρισκόμαστε σήμερα, με τη συμπλήρωση του ημίσεος της θητείας σας.
Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ την «Εποχή» για την πρωτοβουλία της αυτή. Αξίζει τον κόπο να δίνει κανείς τη δυνατότητα στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκθέτουν δημόσια τις απόψεις τους, τις αγωνίες τους, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Η Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Περιλαμβάνει οκτώ Δήμους μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Αθηναίων, και είναι το βασικό κέντρο υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με μια πολλαπλότητα λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, παιδεία σε όλα τα επίπεδα, υγεία κ.λπ. Το πιο χαρακτηριστικό νομίζω ότι είναι ο μητροπολιτικός χαρακτήρας της με τα θετικά του και τις δυσκολίες του.
Τώρα όσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις, δεν ήταν άλλες από αυτές που είχαμε και πριν αναλάβουμε. Οι περιφέρειες ουσιαστικά θεωρούνταν εξάρτημα του κεντρικού μηχανισμού διοίκησης και ήταν πολύ μακριά από το ρόλο τους, ως θεσμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η νοοτροπία σε συνδυασμό με την πολυνομία και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων δημιουργούσε και δημιουργεί και σήμερα προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειών ώστε να ανταποκριθούν στο σύγχρονο ρόλο τους. Αυτά τα δύο χρόνια προσπαθήσαμε να δώσουμε νέο αναπτυξιακό νόημα στο ρόλο της περιφέρειας. Νομίζω ότι είμαστε ωριμότεροι, με αρκετές εμπειρίες, και με πιο αποκρυσταλλωμένο πλέον το στρατηγικό μας σχεδιασμό για μια νέα νοηματοδότηση του ρόλου της περιφέρειας σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη λειτουργία τους (...). Επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την Αττική. Ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στη συνεργασία μας με τους Δήμους, τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, και θα απαντά στα άμεσα και καθημερινά προβλήματα του πολίτη, αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώνει και ένα νέο μέλλον σε όλους τους τομείς. Στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, την υγεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική μέριμνα κ.λπ.

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;
Βεβαίως. Έχουμε πετύχει εμβληματικές παρεμβάσεις και σχεδιάζουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Όπως την εμβληματική ανάπλαση των προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και της ευρύτερης περιοχής, που ξεκινάει σε λίγο και αποκαθιστά κτίρια ιστορικής, αλλά και πολιτιστικής αξίας. Την παρέμβαση στο πεδίον του Άρεως, ένα πάρκο που βρήκαμε σε πλήρη εγκατάλειψη και σιγά-σιγά αναπλάθεται και παραδίδεται στους πολίτες. Σχεδιάζουμε την ανάδειξη του Υμηττού με τη δημιουργία «πράσινου τόξου», με την αξιοποίηση των βυζαντινών μνημείων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το ΣΦΕΑ προχωρούμε στην ανακαίνιση δύο διατηρητέων κτιρίων στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στην ίδρυση Μουσείου αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας. Διεκδικούμε τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή. Αναπλάθουμε τους αθλητικούς χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο και σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τη φύλαξη και συντήρηση των χώρων αυτών, ενισχύοντας τις υποδομές. Έχουμε προχωρήσει το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι επτά από τους οκτώ Δήμους της Ενότητας έχουν καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ενταγμένο στο νέο ΠΕΣΔΑ και τον εθνικό σχεδιασμό. Προχωρούμε στη μείωση του όγκου ενισχύοντας την ανακύκλωση με τοπικές δράσεις διαλογής στην πηγή (π.χ. χαρτί). Σπουδαίο είναι επίσης ότι θεσμοθετήσαμε τον εορτασμό απελευθέρωσης της Αθήνας από το φασισμό κάθε Οκτώβρη.

Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Παρότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν σχεδόν απαγορευτικό για τις περιφέρειες, εμείς ενισχύσαμε και βελτιώσαμε τις υποδομές κοινωνικής μέριμνας, και υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Από την αρμόδια υπηρεσία του Κεντρικού Τομέα υλοποιήθηκε σε εννέα Δήμους το «Μικρό επισιτιστικό» πρόγραμμα με 10.000 ωφελούμενους. Επίσης από την ίδια υπηρεσία υλοποιήθηκε το ΤΕΒΑ σε επτά Δήμους του Κεντρικού Τομέα με 6.000 ωφελούμενους και περιείχε διανομές τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής. Επιχορηγήσαμε με 2.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους φορείς κοινωνικής φροντίδας για παιδική προστασία. Φέραμε για πρώτη φορά σε επαφή ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και Δήμο Αθηναίων μέσω της εκπόνησης προγραμματικής σύμβασης για πρόγραμμα μείωσης βλάβης και πρόληψης χρήσης ουσιών. Υποστηρίξαμε δράσεις για την υποδοχή προσφύγων, όπως στον Ελαιώνα. Ενισχύσαμε Δήμους για τη συντήρηση υποδομών για τη νεότητα (σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, χώρους άθλησης κ.λπ. συνολικά περίπου 18.000.000)

Χρειάζεται ουσιαστική συνεργασία

zounis2

Η θητείας σας συνέπεσε σχεδόν και με την «πρώτη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση. Πόσο επηρέασε αυτό και πώς την Περιφέρεια και τι περιμένετε από αυτή την κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση της Αριστεράς αντιμετώπισε πάρα πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα μπαίνοντας σε βαθιές θάλασσες, τα οποία ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Εγώ νομίζω ότι σε θέματα που άπτονται της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των θεσμικών αποσαφηνίσεων αρμοδιοτήτων, των πόρων και τομών που έχουν να κάνουν με το δημοκρατικό-κοινωνικό έλεγχο θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο τολμηροί και αποφασιστικοί. Χρειάζεται ουσιαστικό επίπεδο συνεργασίας. Οι γνώμες, οι προτάσεις, οι αντιρρήσεις ενδεχομένως, πρέπει να παίρνονται σοβαρότερα υπόψιν από το κεντρικό κράτος. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε σε συνεργασία ένα νέο υπόδειγμα. Η αριστερά πρέπει να δώσει ένα διαφορετικό δείγμα άσκησης πολιτικής. Να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται και υπολογίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την κοινωνία. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης και οι αιρετοί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, ότι η αριστερά εννοεί αυτά που διακήρυττε και διακηρύττει. Ότι θέλει μια τοπική αυτοδιοίκηση στιβαρή, που πρέπει και μπορεί να κάνει πράγματα για τον πολίτη και τη χώρα, και που βεβαίως της δίνονται οι πόροι για να τα υλοποιήσει. (...)

Γνωρίζω και γνωρίζετε και εσείς ότι βρίσκεται σε διαβούλευση μια θεσμική παρέμβαση από το υπουργείο. Εσείς πως συμμετέχετε και ποια νομίζετε ότι είναι τα βασικά σημεία παρέμβασης;
Με τον νέο υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη, έχουμε έρθει σε επαφή και φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε γόνιμη διαβούλευση μαζί μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι πως μπορούν οι περιφέρειες να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης. Να αποφύγουμε δηλαδή ένα πολυνομοθετικό πλαίσιο που γραφειοκρατικοποιεί, αγκυλώνει, και δεν αφήνει να κάνεις τον παραμικρό βηματισμό. Το δεύτερο είναι να δοθούν αρμοδιότητες και πόροι σε θέματα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως στο προσφυγικό, χωρίς αλληλοκαλύψεις, έτσι ώστε να λυθούν προβλήματα που θα προκύψουν άμεσα, όπως ένταξη προσφύγων, ασυνόδευτα παιδιά κ.λπ. Πρέπει να δούμε θέματα συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου. Να δούμε το θέμα του εκλογικού νόμου. Θα ισχύσει η απλή αναλογική και πώς θεσμικά θα θωρακιστεί για να παίξει το ρόλο της με αποτελεσματικότητα.

Η περιφέρεια είναι β΄ βαθμού αυτοδιοίκηση. Δεν παύει όμως να είναι αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η συμμετοχή των πολιτών, επηρεάζουν τις αποφάσεις σας;
Απολύτως. Όπως προείπα είμαστε σε συνεχή επαφή με φορείς πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, αθλητικά σωματεία, επιστημονικούς φορείς, Δήμους κ.λπ. Υπάρχει και λειτουργεί η επιτροπή διαβούλευσης. Επί των ημερών μας για πρώτη φορά ο κόσμος κατάλαβε τι είναι και τι κάνει η περιφέρεια. Βεβαίως χρειάζεται περαιτέρω θεσμική ενίσχυση. Χρειάζεται να ενισχυθεί η αξιοπιστία ώστε να γίνουμε περισσότερο ορατοί. 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet