kovanis

Στην Πορτογαλία, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, έχει δημιουργηθεί μια καινούρια κατάσταση με την κυβέρνηση του ΣΚ και πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα, που έχει τη στήριξη των κομμάτων της αριστεράς, του Μπλόκου και του ΚΚ Πορτογαλίας. Η οικονομία της χώρας, όμως, μετά από τα χρόνια της λιτότητας, δέχεται συνεχώς πιέσεις. Οι Βρυξέλλες ζητούν να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% και απειλούν με τη μορφή περικοπών που φθάνουν στο 0,2% του ΑΕΠ.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες συνήλθε το 20ο Συνέδριο του ΚΚ Πορτογαλίας στο οποίο πήραν μέρος 1.200 αντιπρόσωποι και πάνω από 60 ξένες αντιπροσωπίες εργατικών, κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η αντιπροσωπία του ΚΚΕ.
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο γ. γ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σoούσα, αναφέρθηκε στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού της Πορτογαλίας, τονίζοντας πως «οι αγώνες αυτοί αποτελούν στρατηγικό στοιχείο για να τερματιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ταυτόχρονα «να αρχίσει η οικοδόμηση μιας εναλλακτικής πολιτικής της αριστεράς». Είναι συνεπώς κατανοητό πως «η παρουσία του κόμματος είναι αναντικατάστατη και η ισχυροποίηση του αναγκαία, τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Σε νέα φάση η πολιτική ζωή

«Το συνέδριο εκτίμησε ότι η πολιτική ζωή της χώρας πέρασε σε νέα φάση και ενέκρινε τις πρωτοβουλίες και το ρόλο του κόμματος στην περίοδο που πέρασε. Ο ομιλητής στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης της δεξιάς. Έτσι μπήκε φραγμός στα καταστροφικά σχέδια διαδοχικών κυβερνήσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), του Χριστιανοδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (CDS) και του Λαϊκού Κόμματος (PP). Με την ανατροπή αυτή «δεν ηττήθηκε η κυβέρνηση της δεξιάς μόνο, αλλά και η ιδεολογία της μοιρολατρίας, της ενιαίας σκέψης και του φόβου. Ταυτόχρονα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας» τόνισε ο ομιλητής και ανέφερε πως αποκαταστάθηκαν κάποιες αδικίες «τίποτα συνεπώς δεν πάει χαμένο» κατακτήθηκαν και πάλι δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Στο 20ο συνέδριο μπήκε με ιδιαίτερη επιμονή το ζήτημα της εναλλακτικής πολιτικής, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθεί λύση στο καίριο ζήτημα μιας εναλλακτικής πολιτικής, ικανής να ανοίξει ο δρόμος που θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν με τη σύγκλιση των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων της χώρας. μας.

Ο δρόμος για εναλλακτική πολιτική της Αριστεράς

Το ΚΚ Πορτογαλίας θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση αυτή για το μέλλον της χώρας. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, για να μπει τέρμα και τη φτωχοποίηση, την παρακμή και την υποταγή της χώρας. Και από την άλλη να διασφαλιστεί η νέα πορεία της. Οι προσπάθειες για τη σύγκλιση των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων δεν είναι μάταιες δεν είναι μια πολιτική κενή περιεχομένου, αλλά μια πολιτική που συνδέεται με συγκεκριμένες προτάσεις για την απεξάρτηση της χώρας από τις καταναγκαστικές πολιτικές που της επιβάλλονται από το ευρώ, για την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, για να αποδοθούν στη χώρα όλα αυτά που της ανήκουν: οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στο πνεύμα αυτό το ΚΚ Πορτογαλίας ενθαρρύνει τους Πορτογάλους να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της αλιείας, της βιομηχανίας για να δημιουργηθεί πλούτος, ο οποίος θα πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια, υποστηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας την εργασία και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αποκαθιστώντας τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση, και την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.
«Ιδού ο δρόμος για μια εναλλακτική πολιτική για το μέλλον. Ο πορτογαλικός λαός έχει ανάγκη από την πολιτική αυτή και λέει όχι στην επιστροφή στο παρελθόν και στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας». Αυτοί είναι οι στόχοι που προτείνει το 20ο συνέδριο για το μέλλον και ασφαλώς η υλοποίηση τους συνδέεται άμεσα με την κατάκτηση ορισμένων βασικών δικαιωμάτων που είναι και οι προτεραιότητές του, όπως η αύξηση των μισθών –ο κατώτατος μισθός να καθορισθεί σε 600 ευρώ από τις αρχές του 2017– η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και οι αγώνες για την κατάργηση της πρόσκαιρης εργασίας, η υπεράσπιση και η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,.
Για το γ. γ. του ΚΚ Πορτογαλίας είναι αδιανόητο να αφεθεί η χώρα στα χέρια αυτών που δεν σέβονται τη λαϊκή κυριαρχία. Να αφεθεί αφοπλισμένη μπροστά στις νέες διαδικασίες ασφυξίας και ποινών. Είναι απαράδεκτη η πολιτική αυτών που θέλουν να σύρουν τη χώρα στο αδιέξοδο της φτωχοποίησης και της εξάρτησης.
Ακόμα είναι αδιανόητο το γεγονός ότι κάθε χρόνο περισσότερο από 8 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να διατίθενται για την πληρωμή τόκων και στο τέλος της χρονιάς να παραμένει το χρέος στα ίδια υψηλά επίπεδα. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων εκβιασμών και απειλών για ποινές στο ενδεχόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ενώ το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το δημόσιο χρέος, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το ΚΚ Πορτογαλίας υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με την αποδέσμευση από την υποταγή στο ευρώ.

Διακήρυξη αρχών

Το συνέδριο ενέκρινε και την ενωτική πολιτική των συμμαχιών στο σχήμα της Ενωτικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, CDU. Μια συμμαχία που θα πρέπει να βγει ενισχυμένη από τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.
Από το συνέδριο δεν έλειψαν οι ιδεολογικές και θεωρητικές συγκλίσεις. Ο γ. γ. του ΚΚ Πορτογαλίας επαναδιατύπωσε τις πάγιες θέσεις και στόχους του κόμματος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, αναφέρθηκε στις θεωρητικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση του κόσμου, καθώς και στην ανάγκη της πιο «ουσιαστικής εσωτερικής δημοκρατίας στο κόμμα».
«Οι αρχές αυτές είναι αναγκαίες για ένα κόμμα που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα ιδιαίτερα, που βρισκόμαστε μπροστά στην κρίση του καπιταλισμού και την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και στην κρίση της ΕΕ που συνεχίζει να παραπέμπει τα προβλήματα αντί να τα λύνει. Σήμερα ζούμε ακόμα τις εσωτερικές αντιφάσεις στη χώρα μας και τους εξωτερικούς καταναγκασμούς που μας επιβάλλονται.
Αυτό δεν μας αποθαρρύνει, ούτε βέβαια πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να αποδεικνύουμε ότι έχουμε την ικανότητα να ασκούμε υπεύθυνα την αποστολή μας. Στόχος του αγώνα μας είναι μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Το ιδανικό αυτό σχέδιο που μας οδήγησε όλους μας να στρατευτούμε στο κόμμα θα υλοποιηθεί ενδεχομένως μετά από το θάνατό μας. Όμως για την εποχή μας, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε γι’ αυτό το σχέδιο να το φέρουμε πιο κοντά να το κάνουμε δυνατό», κατέληξε ο εξηντάχρονος γραμματέας.
Μ. Κοβάνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet