givisis

Με τον Λένιν Μορένο, τον υποψήφιο του κυβερνώντος «Movimento Alianza Pais», να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 37%, ξεκινάει την Τρίτη και επίσημα η προεκλογική περίοδος στον Ισημερινό, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 19ης Φεβρουαρίου. Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι αν θα συνεχιστεί η «Επανάσταση των Πολιτών» που ξεκίνησε ο Ραφαέλ Κορέα ή αν θα τελειώσει μια ακόμα προοδευτική κυβέρνηση στην Λατινική Αμερική με την επιστροφή του Ισημερινού στο νεοφιλελεύθερο παρελθόν του. Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για την δεκαετή θητεία του Κορέα, για τις αντιφάσεις του και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του που είχαν ως αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη αύξηση της κοινωνικής δυσφορίας σε πολλές περιπτώσεις, όμως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η διακυβέρνησή του σηματοδότησε μια νέα εποχή ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις ξένες επεμβάσεις, και τελείωσε την πολιτική αστάθεια στη χώρα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η αστάθεια ήταν αυτή που είχε οδηγήσει στην αποχώρηση των τριών προηγούμενων προέδρων μέσα σε δέκα χρόνια, οι οποίοι είχαν έρθει αντιμέτωποι με μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις εξαιτίας της άσχημης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Αλλαγές υπέρ των φτωχών

Κάνοντας μια αποτίμηση των κυβερνήσεων του Κορέα, είναι σημαντικό να σταθούμε σε μια σειρά βαθιών αλλαγών από τις οποίες επωφελήθηκαν κυρίως οι φτωχοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα το ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας να είναι στο 8%, ενώ το 2006 ήταν στο 36,7%. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και επενδύθηκαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για νέα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο των Τεχνών, το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο του Αμαζονίου και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Εκπαίδευσης. Επίσης, ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα για τη χορήγηση υποτροφιών σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, από το οποίο ωφελήθηκαν 14.276 φοιτητές, σε αντίθεση με τους μόνο 237 φοιτητές που πήραν υποτροφία από το 1995 μέχρι το 2006. Στα εργασιακά, ο Κορέα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι ο Ισημερινός έχει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στη Νότια Αμερική με 4,3%, ενώ ο βασικός μισθός που το 2006 ήταν 160 δολάρια σήμερα έχει φτάνει στα 366 δολάρια. Στα επιτεύγματα του είναι ακόμα η δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό, και το νέο Σύνταγμα που απαγορεύει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της χώρας. Να σημειωθεί, ότι παρόλο που το Σύνταγμα επιτρέπει τις απεριόριστες θητείες στα δημόσια αξιώματα, ο Κορέα πέρυσι πρότεινε μια τροπολογία για τον περιορισμό τους και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει μια ακόμη θητεία.

Μορένο ενταντίον Λάσο

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Λένιν Μορένο, που ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2012, άσκησε καθήκοντα αντιπρόεδρου από το 2007 μέχρι το 2013, και από τότε διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος για την αναπηρία και την προσβασιμότητα στον ΟΗΕ (ο ίδιος είναι παραπληγικός και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο). Ο Μορένο ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος «Ecuador Sin Barreras» (Ισημερινός χωρίς φραγμούς), που αποτελεί τη βάση της κυβερνητικής πολιτικής για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ο βασικός αντίπαλος του στις εκλογές είναι ο υποψήφιος της Δεξιάς και πρώην τραπεζίτης, Γκιγιέρμο Λάσο. Την υποψηφιότητά του προωθεί ο αμερικανικός παράγοντας και η ντόπια οικονομική ολιγαρχία, ενώ βασικοί χρηματοδότες του είναι οι πάμπλουτοι αδερφοί Ησαΐα, που ζουν φυγάδες στις ΗΠΑ, καταδικασμένοι από δικαστήριο για υπεξαίρεση τεράστιων ποσών ως επικεφαλής της τράπεζας Filanbanco, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του Ισημερινού στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Να σημειωθεί ότι οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που η οικονομία του Ισημερινού εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την ανατίμηση του δολαρίου, και ο Μορένο δήλωσε ότι στόχος του είναι η χώρα να μην εξαρτάται μόνο από την εξαγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος είναι πιθανό να χρειαστεί να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.

Δημήτρης Γκιβίσης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet