Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

anastasiou_4

Όψεις αδήλων

Τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Χρήστου Μποκόρου έχει την ευκαιρία το φιλότεχνο κοινό να απολαύσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Το έργο του Μποκόρου χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή του ακρίβεια, τη δεξιοτεχνική αναπαράσταση των μορφών και των αντικειμένων, την εξαντλητική απόδοση των λεπτομερειών, τη διάχυτη δύναμη των συναισθημάτων και την υπαρξιακή κατάθεση με την οποία έχουν δημιουργηθεί. Ο καλλιτέχνης ουσιαστικά καλεί τους θεατές να ενεργοποιήσουν την ενσυναίσθησή τους και να γίνουν μέρος του προσωπικού του σύμπαντος, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις δικές τους μνήμες και προσδοκίες. Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται είτε από συλλογές μουσείων είτε συλλογές ιδιωτών είτε την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη. Να σημειωθεί, επίσης, ότι παράλληλα με την αναδρομική, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη Ρωσία η έκθεση Τα Στοιχειώδη του Χρήστου Μποκόρου.
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

Αθήνα θέα

Μια τόσο οικεία όσο και ανέκδοτη όψη της ελληνικής πρωτεύουσας προσφέρεται μέσα από το συμμετοχικό έργο της Γιάννας Ανδρεάδη, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια καταγραφή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 μέσω του facebook. Το πώς φαίνεται η Αθήνα μέσα από ένα παράθυρο αποτελεί, δηλαδή, μια ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία που σήμερα αριθμεί πάνω από 500 συμμετέχοντες–δημιουργούς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εικαστικοί και φωτογράφοι, ενώ κάθε προσωπική θέα είναι πολύτιμη, καθώς αποτελεί μέρος ενός ανεξάντλητου μωσαϊκού που αναδεικνύει τον πλούτο και το χαρακτήρα της Αθήνας. Η έκθεση διαρκεί έως τις 29 Ιανουαρίου.
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

Τα Ριζώματα

Η ατομική έκθεση του Κωστή Μουδάτσου εγκαινιάζεται αύριο και διαρκεί έως τις 4 Φεβρουαρίου. Για τα λάδια σε καμβά που μας παρουσιάζει ο καλλιτέχνης, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Gilbert Gachet υπογραμμίζει πως: «(…) με εμπεδωμένη τεχνική δεξιότητα, [ο Μουδάτσος] απεικάζει τις τέσσερις υφές των όντων, όπως τις βαθμολογεί ο Πλάτων στο Μύθο του Σπηλαίου (…)». Και συνεχίζει, λέγοντας ότι η ζωγραφική ποίηση του Μουδάτσου «ολοκληρώνεται σε ένα δεύτερο σύνολο με βάση τα τέσσερα στοιχεία της συμπαντικής εντοσθιότητας, (…) όπου αδιαλείπτως σημεία–σύμβολα μεταθέτουν το ‘τότε’ στο ‘τώρα’, ρευστοποιώντας σε χρώμα τις προσωκρατικές κοσμολογικές αναζητήσεις». Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00).
Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107249333)

Little man

O τίτλος της καινούριας έκθεσης του Νίκου Παπαδημητρίου προκύπτει από την σύνθεση των δύο κωδικών ονομασιών των ατομικών βομβών που έπεσαν στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, “Little boy” (Χιροσίμα 6 Αυγούστου 1945) και “Fat man” (Ναγκασάκι 9 Αυγούστου 1945). Βλέπουμε μία σειρά σχεδίων, ζωγραφικών εικόνων και γλυπτών, που προκύπτουν από τη χρήση ποικίλων υλικών και τεχνικών. Η ανθρώπινη ανταγωνιστική φύση αποτελεί τη βασική θεματική της έρευνας του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια και μέσα και απ’ αυτή την έκθεση εξετάζεται η ανάγκη του ανθρώπου για επικράτηση και κυριαρχία, η αγωνία του να επιβληθεί στο συν-άνθρωπο ως μονάδα ή ως σύνολο και οι διαφορετικές εκφάνσεις και μορφές της αγωνίας αυτής. Η έκθεση διαρκεί έως τις 4 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο 12.00 – 16.00
Elika Gallery (Ομήρου 27, Αθήνα, τηλ.: 2103618045)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet