Οι μοιρολογίστρες του ιδιωτισμού

Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα όλα όσα θα φέρει το 2017. Ένα το κρατούμενο, πάντως, είναι ότι με την είσοδό του αρχίζει η διαδικασία της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο, όπως προέβλεπε η σχετική συμφωνία.  Πρόκειται για μια μετάβαση υψηλής συμβολικής σημασίας από την ιδιωτική διαχείριση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Κέντρου στο Φαληρικό Δέλτα, με δαπάνες του Ιδρύματος Νιάρχου, στη δημόσια διαχείριση της λειτουργίας του, με διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί άμεσα (θα το αποτελούν εκπρόσωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του δήμου Καλλιθέας και του υπουργείου Οικονομικών).  Θα ανταποκριθεί το δημόσιο στις ευθύνες που αναλαμβάνει με την εφαρμογή αυτής της πράξης αναστροφής του γενικού κανόνα, δηλαδή της μετάβασης από το δημόσιο χαρακτήρα των πολιτιστικών πραγμάτων στον ιδιωτικό; Μένει να αποδειχτεί.  Ωστόσο, πριν ακόμα φτάσει να γίνει πράξη η συμφωνία ιδρύματος-δημοσίου, οι εραστές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παντού και πάντα, με προεξάρχον το σύστημα Αλαφούζου, είχαν προλάβει πολλές φορές να ρίξουν προκαταβολικά μαύρο κλάμα γι’ αυτή την παράδοση των αγίων του ιδιωτικού τοις κυσί του δημοσίου, προδιαγράφοντας από την πρώτη στιγμή την αποτυχία του άχρηστου και ανίκανου δημοσίου. Από την τελευταία σοδειά αυτού του μοιρολογιού παραθέτουμε το κακεντρεχέστατο σκίτσο της «Καθημερινής» (3-1-2017).

 

Τα πίσω μπρος

Πίσω ολοταχώς στη δεκαετία του ’80! Μ’ αυτό το σχόλιο υποδέχτηκαν οι...πρωτοπόροι του ελληνικού εκσυγχρονισμού την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αναβίωση των Μαθητικών Κοινοτήτων. Και άρχισαν να προβλέπουν, όπως ήταν αναμενόμενο, λιμούς, λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς εξαιτίας αυτής της...οπισθοδρόμησης. Αν τους πιστέψουμε, δηλαδή, θα έπρεπε, όλα αυτά τα χρόνια που περιέπεσαν σε μεθοδευμένη αχρησία οι Μαθητικές Κοινότητες, να είχαμε πάει έτη φωτός μπροστά στο χώρο της εκπαίδευσης. Μα είναι αυτοί οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία νιώθουν απέραντη χαρά να διαπιστώνουν ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο – ακόμα κι όταν αυτό οφθαλμοφανώς δεν συμβαίνει. Η σχέση του παρελθόντος με το παρόν, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν είναι σχέση μίσους για οτιδήποτε έχει συμβεί σε παρελθόντα χρόνο. Και η αξιολόγηση του παρελθόντος είναι προφανές ότι δεν γίνεται από όλους με τον ίδιο τρόπο και αμερόληπτα. Όσα κι αν καταμαρτυρήσουν στις Μαθητικές Κοινότητες, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι η πρακτική «πονάει δόντι, κόβεις κεφάλι» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία πιθανών αδυναμιών του θεσμού. Η αναγγελία και μόνο της αναβίωσης των Μαθητικών Κοινοτήτων, βέβαια, δεν αρκεί για να αποδειχτεί χρήσιμος στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία ο θεσμός. Χρειάζεται η έμπρακτη στήριξή του από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας, ώστε να μην υπονομευτεί και υποβαθμιστεί για μια ακόμη φορά.

Έτος αερολογίας

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, να ανακηρύξει το 2017 «έτος εθνοφυλάκων και εφέδρων». Θα προτρέπαμε, μάλιστα, και άλλους υπουργούς να τον μιμηθούν. Έτσι, το 2017 θα μπορούσε να είναι και «έτος δασκάλων και μαθητών» με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, ή «έτος ιερέων και καλογήρων» με πρωτοβουλία του σκέλους των Θρησκευμάτων, ή «έτος ιατρών και ασθενών», αν η ιδέα άρεσε στον σύντεκνο Πολάκη...
Θα αρκούσε, βέβαια, να αυτοανακηρυχθεί το 2017 σε έτος σοβαρότητας,για να αποφευχθούν κάθε είδους μεγαλοϊδεατισμοί, μιλιταριστικοί και άλλοι.

Αλήθεια τους το ψέμα

Ο «Γκάρντιαν», αφού μοσχοπούλησε στην τρόικα εσωτερικού την «είδηση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το ΕΣΥ, βιάστηκε να κάνει μια ντροπαλή διόρθωση στην «έρευνά» του, που στηρίχτηκε σε στοιχεία του 2011 και 2012. Ο υπότιτλος στο συγκεκριμένο θέμα του διορθώθηκε μετά την αποκάλυψη ότι οι αριθμοί που πιστοποιούσαν την κατάρρευση, αφορούσαν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: η «λιτότητα του Τσίπρα», που μοστράρησε σαν αιτία της καταστροφής, έγινε «πολύχρονη λιτότητα».
Οι εγχώριοι ντίλερ κάθε κατασκευασμένης είδησης και μόνιμοι υποστηρικτές κάθε καταστροφολογίας θα κάνουν καμιά διόρθωση, ή μήπως κάτι τέτοιες αστικές ευγένειες δεν συμπεριλαμβάνονται στη «συμφωνία της αλήθειας»;

 

Η ρεβάνς του Άλσους

Να πούμε κι ένα καλό, μια που σπανίζουν τα ευχάριστα: με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν ο δήμος Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και η περιφέρεια Αττικής, ξεκινάει το έργο ανάπλασης του Άλσους Φιλαδέλφειας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, αυτού του Άλσους που πετσοκόφτηκε κατά 5 στρέμματα - με τη βούλα και του ΣτΕ- για χάρη του γηπέδου της ΑΕΚ. Αν πιστέψουμε τα σχετικά ρεπορτάζ, εκτός από την κατεδάφιση των ερειπίων του απίθανου ζωολογικού κήπου, που είχε σφετεριστεί έκταση του Άλσους, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του χώρου με φυτεύσεις 1.500 δέντρων και 3.700 θάμνων σε 27 στρέμματα, που σήμερα παραμένουν κενά.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet