
Φαίνεται ότι το Κυπριακό έχει πλησιάσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη λύση του ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη , που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.
Αυτό που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι ότι στη διάσκεψη ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι προσέρχονται με εφόδιο πολύχρονες και συστηματικές διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συγκλίσεις στα σημαντικότερα ζητήματα.
Ετσι, θεωρείται ότι στο πλαίσιο της διάσκεψης της Γενεύης, που θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ζητήματα που αφορούν το εδαφικό, τα περιουσιακά, την οικονομία, τη σχέση με την ΕΕ, την ενιαία κυπριακή ιθαγένεια κλπ. μπορούν να φτάσουν σχετικά εύκολα σε συμφωνία, καθώς έχουν ήδη αξιοποιηθεί η εμπειρία που συσσωρεύτηκε από τις πολυετείς προσπάθειες και οι συγκλίσεις που διαδοχικά είχαν επιτευχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακανθώδη ζητήματα σε άλλες περιόδους, όπως της εφαρμογής των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους και σε όλη την επικράτεια, έχουν πρακτικά επιλυθεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Επίσης έχει συμφωνηθεί η διατήρηση σταθερής αναλογίας πληθυσμού (4 προς 1), ώστε να αποφευχθεί ο πειρασμός αλλοίωσης της σύνθεσης του πληθυσμού με εποικισμό.
Υπάρχουν, ωστόσο, εκκρεμή ζητήματα. Το σημαντικότερο είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και της παρουσίας στρατευμάτων των εγγυητριών χωρών. Στη διάρκεια της διάσκεψης η τουρκική πλευρά θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα δεχόταν, αντί των αναχρονιστικών εγγυήσεων αυτού του τύπου, προτάσεις για τα θέματα ασφάλειας που βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας και στις προβλέψεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Παρά τις εμφανείς δυσχέρειες, που εντείνονται και από την ιδιόμορφη κατάσταση που χαρακτηρίζει την Τουρκία, η γενική εκτίμηση είναι ότι οι συγκλίσεις έχουν προχωρήσει τόσο, που μια συμφωνία στη Γενεύη θα μπορούσε να αποδειχτεί εφικτή.