reworkers

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ολοένα και πιο έντονη επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία στους εργαζόμενους, με σκοπό την εμβάθυνση της εκμετάλλευσης. Για την εν λόγω επίθεση, το έδαφος, διευκολύνθηκε και προετοιμάστηκε από το κράτος και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο δημόσιο λόγο η διαδικασία αυτή αποκαλείται συχνά ως «μείωση του εργατικού κόστους» και ολοκληρώνεται με τη φράση «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και άλλα παρόμοια.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Τα νέα εργασιακά πρότυπα που έχουν ως κοινή συνισταμένη το στοιχείο της ευελιξίας τείνουν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά κανονικότητας. Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία, τα voucher και τα μπλοκάκια είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Βέβαια το παζλ της εργασιακής πραγματικότητας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς ένα πολύ σημαντικό του κομμάτι: την ανεργία.Ο φόβος της ανεργίας λειτουργεί δραστικά στην ενίσχυση της ανασφάλειας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται την επιλογή της συλλογικής δράσης, μην τυχόν η τελευταία «κριθεί αρνητικά από τον εργοδότη» και άρα ακολουθήσει η απόλυση.

Οι «αόρατοι» είμαστε εδώ

Και κάπου εδώ, επισφαλείς εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, συνομολογήσαμε ότι η καθημερινότητά μας είναι ανυπόφορη και καταθλιπτική. Ύστερα, εντοπίσαμε την ανάγκη να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός μετωπικού σχήματος, το οποίο επιδιώκει να αποκτήσει φωνή και να φέρει στη σφαίρα της ορατότητας τους μέχρι χθες αόρατους. Αποφασίσαμε, αντί για χαμένη γενιά, να γίνουμε οι νέοι και οι νέες που διεκδικούν καθημερινά μια εργασία, ένα μισθό και μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Ξεφύγαμε από το πλαίσιο του ετεροπροσδιορισμού και αποφασίσαμε να δώσουμε περιεχόμενο στους εαυτούς μας. Και αποφασίσαμε να είμαστε οι νέοι και οι νέες που δεν αντέχουν να μην έχουν λόγο και να εκπροσωπούνται αποκλειστικά από τους «ειδικούς του συνδικαλισμού». Να είμαστε οι εργαζόμενοι που αρνούνται να δεχτούν τις μισθολογικές διακρίσεις. Να είμαστε οι άνεργοι που δεν βλέπουν τη μετανάστευση ως μοναδική προοπτική. Να είμαστε αυτοί που αποφάσισαν να ανακαλύψουν εκ νέου το «εμείς».
Δεν πάθαμε, βέβαια, καμιά επιφοίτηση. Πιάσαμε το νήμα από τους αγώνες που έχουμε δώσει στο παρελθόν μέσω του «δικτύου επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων», μέσω της συλλογικότητας «v for voucher-αδες», καθώς και πολλοί από μας έχουν συμμετάσχει στον αγώνα της πρωτοβουλίας mayday για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την άμεση ανασυγκρότηση ενός μαχητικού και αποτελεσματικού εργατικού κινήματος.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε

Την ίδια στιγμή εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή επισφάλειας στην εργασία, που απαιτεί από τον εργαζόμενο την πλήρη παραχώρηση των δικαιωμάτων του, και αγωνιζόμαστε για να συγκροτήσουμε νέα πεδία μάχης απέναντι σε πρακτικές που διαμορφώνουν εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων. Οι μισθολογικές διακρίσεις βάσει κατάρτισης και εμπειρίας, βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και προπάντων ηλικίας, λειτουργούν διασπαστικά, δημιουργώντας διαφορετικές εργασιακές πραγματικότητες.
Η εμπειρία μας έχει γεμίσει με πολλές μικρές νίκες, αλλά και απογοητεύσεις. Έχουμε ζήσει συγκινήσεις. Και στο τέλος συνεχίσαμε πιο δυνατά. Δεν μας αρκεί το αυτονόητο. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η συλλογική δράση για μας εμφανίστηκε ως μονόδρομος για να υπερασπιστούμε στοιχειωδώς τους εαυτούς μας. Τώρα πια είναι επιλογή. Έχουμε πια καταλάβει πως ως συλλογικότητα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για αυτό και αποφασίσαμε να οργανώσουμε την αλληλεγγύη για να κερδίσουμε το παρόν.
Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε και διεκδικούμε:
•Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους
•Αυξήσεις στους μισθούς
•Μείωση του χρόνου εργασίας
•Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
•Διεύρυνση συνδικαλιστικών ελευθεριών
•Κατάργηση μισθολογικών διακρίσεων
•Κατάργηση ευέλικτων μορφών εργασίας
•Κατάργηση των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης
•Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
•Ίσα δικαιώματα για τη διεμφυλικότητα
•Αναβάθμιση ελεγκτικών μηχανισμών
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet