1

Τα εικοσιτετράωρα που πέρασαν στην Εύβοια, και συγκεκριμένα στο δήμο Κύμης Αλιβερίου όπου κατοικώ, έμοιαζαν τραγικά με ταινίες καταστροφής. Έχουμε περάσει και άλλους τέτοιους χειμώνες, αλλά όχι με τόση σφοδρότητα η αλήθεια είναι.
Αυτή τη φορά όμως οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι, ιδίως στα βόρεια του δήμου Κύμης -Αλιβερίου, όχι μόνο με τον βαρύ χιονιά, αλλά και με την ελλιπή προετοιμασία τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας. Ενώ ήταν ήδη γνωστό εδώ και μιάμιση εβδομάδα ότι η περιοχή μας θα ήταν ανάμεσα σε αυτές που θα χτυπηθούν με σφοδρότητα, δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν είχαν εξασφαλισθεί τα απαραίτητα μηχανήματα για να διατηρηθούν οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί, ούτε είχαν ενημερωθεί οι τοπικές κοινότητες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να οργανωθούν. Δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και των αντλιοστασίων, ούτε είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι τι πρέπει να κάνουν για να ελέγξουν και να προστατεύσουν τις σωληνώσεις των σπιτιών από τον παγετό. Πολλά σπίτια, λοιπόν, σε όλο το δήμο έχουν μείνει χωρίς νερό μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Υπάρχουν δε μαρτυρίες πολλών κατοίκων που έλιωναν χιόνι για να μαγειρέψουν και να πιουν.
Ακόμη δεν προβλέφθηκε να υπάρχουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι θερμαινόμενοι χώροι για αυτούς που δεν είχαν θέρμανση για να μεταφερθούν εκεί. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι δεν φρόντισαν να μην αποκλειστούν οι δρόμοι γύρω από το μοναδικό Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας που υπάρχει στην περιοχή και δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη μεταφορά των ασθενών και των έκτακτών περιστατικών εκεί.
Ο δήμος άργησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάστηκε να παρέμβουν δύο υπουργοί της κυβέρνησης, για να μεταφερθούν μηχανήματα από την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας και μηχανήματα του στρατού και να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που είχαν περιέλθει οι κάτοικοι.
Η κοινωνία των πολιτών (ομάδες έρευνας και διάσωσης,εθελοντές και ιδιώτες) και η αυταπάρνηση που έδειξαν το ΕΚΑΒ, η πυροσβεστική και η αστυνομία καθώς και οι διοικητές και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας σε Κύμη και Αλιβέρι ήταν αυτοί που έσωσαν την παρτίδα για να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Είναι βέβαιο πως η περιοχή θα ταλαιπωρηθεί για να επουλώσει τις πληγές της και να αντιμετωπίσει τις καταστροφές και είναι εξίσου βέβαιο ότι πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη στην περιοχή. Για να μην πω ότι έπρεπε ήδη να είχε επέμβει εισαγγελέας αυτεπάγγελτα.
Τέτοια αδιαφορία από πλευράς δήμων και περιφέρειας δεν μπορεί να δικαιολογείται με την φράση «κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον καιρό». Δεν μπορεί οι «Μένουμε Ευρώπη» να μην καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι μπορούμε κάποια στιγμή στοιχειωδώς να λειτουργήσουμε σαν ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και προστατεύει τους πολίτες του.

Μια απελπισμένη κάτοικος του δήμου Κύμης Αλιβερίου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet