Του Στέφανου Στεφάνου*

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού έχοντας παρατηρήσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, ενίοτε και διαφωνίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, αυτό που προέχει στις προτεραιότητες του Κόμματος είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση, να επανενώνει τον τόπο και το λαό και να διασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια. Για το ΑΚΕΛ η λύση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αυτή στηρίζεται στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων το 1977. Το κράτος θα είναι ένα και θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Στο κράτος θα λειτουργεί η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σ’ αυτό θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Δυστυχώς, για σαράντα δύο χρόνια το Κυπριακό δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να ενισχύει τα κατοχικά δεδομένα επί του εδάφους.
Η παρούσα φάση των προσπάθειών για επίτευξη λύσης, άρχισε το 2008, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε μόλις εκλέχθηκε στην προεδρία, τερμάτισε την τετράχρονη στασιμότητα και πέτυχε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο Δημήτρης Χριστόφιας, μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, πέτυχαν πρωτόγνωρες και σημαντικές συγκλίσεις σε τέσσερα από τα έξι σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού. Οι συγκλίσεις επιτεύχθηκαν στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας, στα θέματα της οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο στο περιουσιακό. Αυτές οι συγκλίσεις αποτέλεσαν τη βάση για την επίτευξη προόδου μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία συνεχίζεται εδώ και είκοσι περίπου μήνες.
Η συνάντηση της Γενεύης, που ολοκληρώθηκε στις 12 του Γενάρη με τη διάσκεψη για την Κύπρο, αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που είχε προκύψει στη συνάντηση του Μον Πελεράν. Γι’ αυτή τη συμφωνία το ΑΚΕΛ είχε τις παρατηρήσεις του, εντούτοις όμως στήριξε την προσπάθεια για να πετύχει, αξιοποιώντας τις προοπτικές που αυτή δημιουργούσε και αντιμετωπίζοντας πιθανούς κινδύνους που εμπερικλείονταν σ’ αυτήν.

Μια πρώτη αποτίμηση

Κατά την εκτίμηση μας είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές κατέθεσαν ταυτόχρονα χάρτες. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση δεν είναι ικανοποιητική, η κατάθεση των χαρτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στο εδαφικό.
Είναι θετικό, επίσης, το γεγονός ότι για πρώτη φορά άρχισε η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η αφετηριακή τοποθέτηση των εμπλεκομένων μερών επιβεβαιώνει τις διαφωνίες που ήταν γνωστό ότι υπάρχουν. Η συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος αφήνει ανοικτή την προοπτική για επίτευξη συμφωνίας, η οποία για να επιτευχθεί θα χρειαστεί σοβαρή δουλειά και προσπάθεια.
Πολλή δουλειά και προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβληθεί και για την επίλυση των διαφωνιών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος, κυρίως στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Η προσήλωση στο διάλογο, που αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί, είναι επίσης θετική, καθώς άλλη οδός για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό δεν υπάρχει πέρα από τις διαπραγματεύσεις.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Μια λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πορευτούν μαζί στην κοινή τους πατρίδα μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.


* Ο Στέφανος Στεφάνου είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet