Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη λήξη της διάσκεψης στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε κυρίως στο νέο σκηνικό που δημιουργείται σε σχέση με τις συνθήκες ασφαλείας που ίσχυαν από το 1960, με βάση τα αποτελέσματα της διάσκεψης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον, νομίζω ότι δημιουργεί τις προοπτικές, αλλά τους όρους εντολής, αν θέλετε, προς την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστούν νέες μορφές αποδεκτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960». Δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς ημερομηνία κατάληξης και ότι «θα προσέδιδε δυναμική» αν οι διεθνείς και δικοινοτικές συνομιλίες πραγματοποιούνταν συγχρόνως.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η λύση δεν μπορεί να αφήσει νικητές και ηττημένους», και ότι οι στόχοι για τους οποίους ο ίδιος έλαβε «απόφαση ευθύνης» είναι «η αποτροπή ενός παρατεταμένου αδιεξόδου, με την απρόβλεπτη παραπέρα πορεία του διαλόγου», αλλά και «να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, και ιδιαίτερα της τουρκικής πλευράς, όσον αφορά τα ουσιώδη κεφάλαια του εδαφικού και του θέματος ασφαλείας και εγγυήσεων». Εξάλλου, τόνισε ότι «είχαμε απόλυτα εναρμονισμένη πορεία και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τους κκ Τσίπρα και Κοτζιά». Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, τέλος, ότι στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά όχι σε θέματα αρχών.

Θετικός απολογισμός

O Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ (βλ. άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου) επέλεξαν με τις δηλώσεις τους να κάνουν ένα θετικό απολογισμό των διαπραγματεύσεων, με διαφοροποιήσεις από την πλευρά του ΑΚΕΛ.
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, αναπληρωτής προέδρου ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε θετικό βήμα τη διάσκεψη της Γενεύης, καθώς οι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τους περιγράψαμε λίγο νωρίτερα στη δήλωση του προέδρου της, «πέτυχαν, μέσα από την συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με την αξιοποίηση του ενεργού ενδιαφέροντος της ίδιας της ΕΕ, που ήταν και παραμένει παρούσα με ενεργό ρόλο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τη διάσκεψη».
Ο κ. Χριστοφόρου στάθηκε στην κατάθεση χάρτη από την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά από 43 χρόνια, στα πλαίσια των συμφωνημένων ποσοστών, ο οποίος παρά το γεγονός ότι με διάβημα των ελληνοκυπρίων κρίθηκε απαράδεκτος, αποτελεί πρόοδο, γιατί «θα υπάρξει συζήτηση για το εδαφικό, κάτι που ήταν για 43 χρόνια απαίτηση της δικής μας πλευράς». Επεσήμανε το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ως υπεύθυνη για την εισβολή και κατοχή και τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος εγγυήσεων, για πρώτη φορά έκατσε στο τραπέζι με εκπροσώπους από την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνώριζε τόσα χρόνια. Στάθηκε επίσης στις αναφορές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ύπαρξη μιας ομοσπονδιακής λύσης. Επίσης αναφέρθηκε και στον ενεργό ρόλο που έπαιξε η ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο.
Αντέκρουσε τις κατηγορίες για απο-αναγνώριση και τους φόβους για πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι «διαλύθηκαν πλήρως», ενώ έκλεισε εκφράζοντας τη στήριξή του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, που άλλωστε είναι και ο πρόεδρος του κόμματος, αναφέροντας ότι: «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και να αξιοποιήσουμε  την κάθε δυνατότητα και την κάθε χαραμάδα που μας παρέχεται, για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας για την πατρίδα μας, ν’ απαλλαγούμε από την κατοχή, να απαλλαγεί ο τόπος μας από αυτό που σηκώνει ως τεράστιο βάρος εδώ και 43 χρόνια».

Η στάση της ελληνοκυπριακής αντιπολίτευσης

Τα τέσσερα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη 12 Γενάρη, κατηγορούν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της αξίωσης από την πλευρά της Τουρκίας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις), και αναίρεση μια πάγιας ελληνοκυπριακής θέσης, που έθετε ως όρο για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνδιάσκεψης την εξασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τέτοιας.
Τα τέσσερα κόμματα προβαίνουν στη διαπίστωση ότι καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν ικανοποιείται, και ότι επιπλέον δεν υπάρχει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του ζητήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να συνδεθούν αυτές οι πτυχές με τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων που θα έπρεπε να είναι τα μόνα ζητήματα της διεθνούς διάσκεψης.
Τέλος, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, θεωρώντας συνειδητή παραπλάνηση την απόκρυψη των χαρτών από τον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό λαό. Δηλώνουν ότι χρειάζεται μια πλήρη επαναξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις και θέσεις. Η ανακοίνωση κατέληγε σε δήλωση αποχώρησης από τη δεξίωση που αποτελούσε μέρος της Διάσκεψης, λόγω της διαφωνίας τους μ’ αυτή.
Σε επιμέρους ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα που συνυπέγραψαν την ανωτέρω κοινή δήλωση, επιβεβαιώνουν τα λεχθέντα σε αυτή, τονίζοντας τις υποχωρήσεις απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά σε θέματα διακυβέρνησης, την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και το τετελεσμένο που δημιουργείται σε ό,τι αφορά τη μορφή και τη σύνθεση των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, στις ανακοινώσεις τους χαιρετίζουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του έλληνα ΥΠΕΞ σε ότι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


Π.Κ
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet