vereli
Μετά από μια χρονιά με τρομοκρατικές επιθέσεις, την υπερψήφιση του Μπρέξιτ, και την προσφυγική κρίση, σε τρια βασικά κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία) θα διεξαθούν βουλευτικές εκλογές. Στις 15 Μαρτίου η πρώτη από αυτές τις κρίσιμες εκλογές θα κριθεί στην Ολλανδία. Πρώτος στα γκάλοπ είναι ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς με το Κόμμα για την Ελευθερία ή αλλιώς PVV. Ο Βίλντερς είχε συνεχή παρουσία στην ολλανδική πολιτική σκηνή μέχρι το 2004, όταν αποφάσισε να αποχωρίσει από το Κομμα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, μετά την απόφαση του τελευταίου να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για είσοδο στην Ευρωπαική Ένωση. Αργότερα σχημάτισε το δικό του κόμμα και έγινε μια από τις πιο ακροδεξιές φωνές της Ευρώπης. Εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες και τον ανερχόμενο αντι-ισλαμισμό, ο Βίλντερς βρέθηκε αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών. Διατείνεται ότι μιλάει για τη σιωπηλή πλειοψηφία που θα ανατρέψει την ελίτ και θα δώσει την εξουσία στον κόσμο. Παρόλα αυτά το κόμμα του δεν είναι ένα τυπικό κομμα με μέλη, αλλά λειτουργεί με μια ιδιότυπη λογική συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία τα «μέλη» του οφείλουν να ακολουθούν την γραμμή του Βίλντερς αλλιώς διαγράφονται. Είναι ένα εξαιρετικά προσωποπαγές μόρφωμα στο οποίο οι συνεδριάσεις αποφεύγονται.

Φανατικός αντιμουσουλμάνος

Φανατικός αντιμουσουλμάνος, ο Βίλντερς έχει προτείνει την απαγόρευση έκδοσης του Κορανιου στην Ολλανδία, την απέλαση μουσουλμάνων με διπλή υπηκοότητα σε περίπτωση που παραβούν κάποιο νόμο, και την απαγόρευση της εγκατάστασης μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα. Επιπλέον, έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να κλείσει τα υπάρχοντα τζαμιά και τα σχολεία μουσουλμάνων, όπως και τα κέντρα όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες. Η δημοτικότητα του Βίλντερς δεν φαίνεται να πέφτει ούτε μετά την καταδίκη του από δικαστήριο για ρητορική μίσους. Σε προεκλογική καμπάνια του το 2014, ο Βίλντερς αναφέρθηκε στους Μαροκινούς, λέγοντας ότι βρίσκονται πάρα πολλοί από αυτούς στην Ολλανδία. Δύο εβδομάδες μετά από τις ρατσιστικές δηλώσεις στοχοποίησης των Μαροκινών, ο Βίλντερς βρέθηκε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ως ο πολιτικός της χρονιάς. Ο ίδιος θέτει τον εαυτό στην ίδια συνομoταξία με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρότι στις δημοσκοπήσεις το όνομα του Βίλντερς βρίσκεται πρώτο, δεν θεωρείται πολύ πιθανή η προοπτική διακυβέρνησης με αυτόν πρωθυπουργό. Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας δύσκολα θα δώσει αρκετή δύναμη στο Βίλντερς και η μόνη του πιθανότητα επαφίεται στο σχηματισμό κάποιας κυβερνητικής συμμαχίας. Όμως, όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αρνηθεί να συγκυβερνήσουν με το ακροδεξιό PVV. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει ισχύ μέσα στο κοινοβούλιο. Αντιθέτως, εάν καταφέρει να αποσπάσει αρκετές έδρες θα έχει επιρροή στο νομοθετικό σώμα. Ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις που μειώνουν τις ελευθερίες των μουσουλμάνων και συγκεκριμένα των γυναικών, αφού κρίθηκε παράνομο να φοράνε μαντίλα που να καλύπτει το πρόσωπο. Ο Βίλντερς ως πολέμιος των μουσουλμάνων δηλώνει ότι θεωρεί την κουλτούρα τους υποτημητική προς τις γυναίκες, όμως τα κρούσματα ρατσιστικής βίας εναντίον των μουσουλμάνων γυναικών στην Ολλανδία έχουν αυξηθεί.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet