roggas

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο χώρο του Κέντρου, έπειτα από τη συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου. Οι δυο ηγέτες προέβησαν σε κοινή δήλωση αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, εκφράζοντας την κοινή τους βούληση να συμπαραταχθούν και να συνεργαστούν «για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης». Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις». Οι δυο δυνάμεις θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους αργότερα, αφού συνεδριάσουν τα όργανα των δυο κομμάτων.

Μεταρρυθμιστές και Ποτάμι

Με μπροστάρηδες την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Γιάννη Ραγκούση και τον κ. Γιώργο Φλωρίδη το κουτσουρεμένο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του παρελθόντος επιχειρεί να βγει μπροστά για χάρη της κεντροαριστεράς. Με πέντε εκδηλώσεις και γενικό τίτλο «Ώρα αποφάσεων» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αθήνα επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν τον κεντρώο χώρο, φιλοδοξώντας να απορροφήσουν ως ρεύμα όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου.
Η κίνηση αυτή δεν απολαμβάνει της πολιτικής κάλυψης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ κύκλοι της ηγεσίας τη χαρακτηρίζουν ως «προσωπικές βλέψεις πρώην υπουργών, που συνενώνονται εν τη απογνώσει τους για να επιστρέψουν στην πολιτική». Αντίθετα, το Ποτάμι δεν απαγόρευσε σε μέλη, στελέχη και βουλευτές του να συμμετέχουν, ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ προσπαθήσε να μεταπείσει τα στελέχη της νέας κίνησης, να συμμετάσχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Είναι, όμως, νέα αυτή η κίνηση των τριών πρώην υπουργών; Η κ. Διαμαντοπούλου, που λογαριάζεται περίπου ως επικεφαλής, έχει δημιουργήσει από το 2013 το think tank «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», παρεμβαίνοντας με θέσεις στα ζητήματα της κεντροαριστεράς και σε μια σειρά άλλες θεματικές. Οι παλαιότερες πολιτικές κινήσεις Φλωρίδη δεν ευοδώθηκαν και πλέον, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός ζήτησε από τα δυο στελέχη να ηγηθούν. Από την άλλη, ο τύπος βοά ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις τον τελευταίο καιρό με διαφωνούντες και αποστασιοποιημένους από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με την νέα εξωκοινοβουλευτική ηγετική τρόικα του κέντρου.

Το άλυτο (;) σταυρόλεξο του κέντρου

Στην πραγματικότητα το σταυρόλεξο του κέντρου είναι εξαιρετικά απλό. Οι Φλωρίδης και Διαμαντοπούλου (καθώς και οι Ραγκούσης, Αλέκος Παπαδόπουλος κ.α.) κινούνται από το 2014 παρασκηνιακά, προσπαθώντας να εκπροσωπήσουν στο προσκήνιο την εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να χωρούν στο ίδιο σχήμα με την κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νιώθει σχετική ασφάλεια από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα άνετο 6%. Η ηγεμονική θέση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο με εκλογικούς όρους, καθώς και η εγκαθιδρυμένη του δομή στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλισμό έχει πολύ περισσότερο βάθος από οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Από την άλλη, ο κ. Θεοδωράκης δεν μπορεί να συμμαχήσει με κανένα από τα δυο κόμματα, χωρίς να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του τη σίγουρη διάσπαση του Ποταμιού. Η υποστήριξη της νέας κεντρώας τρόικας έρχεται ως μέση συμβιβαστική λύση σε ένα κόμμα που παραπαίει.
Επιπροσθέτως, ο ρόλος του κ. Βενιζέλου είναι κομβικός. Ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική και κοινοβουλευτική του αυτοτέλεια. Εδώ και μήνες περιοδεύει ανά την Ελλάδα με τον «Κύκλο Ιδεών» του και ακροατήριο τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, την οποία και θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ, μιας και επιτυχώς συνεργάστηκαν στο παρελθόν. Η κ. Γεννηματά δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα την πορεία του κ. Βενιζέλου με διοικητικά μέτρα, γιατί γνωρίζει πως αυτό θα της στοιχίσει ενα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του κόμματός της στο ανώτερο και ανώτατο στελεχιακό δυναμικό. Η κίνηση της κ. Γεννηματά να συμπράξει με τον Γιώργο Παπανδρέου δίνει σινιάλο στον κ. Βενιζέλο πως πρέπει να αποχωρήσει.
Στην πραγματικότητα όλοι οι παίχτες εκτός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προωθούν την αντικατάσταση της θέσης του κόμματος «ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ», γιατί πιστεύουν πως αυτό αντικειμενικά ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και ρητορική πλαισίωση είναι η συμμαχία με τη ΝΔ, ως προνομιακοί εταίροι του κ. Μητσοτάκη, πέραν των εκλογικών συσχετισμών, και σίγουρα ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, που υφάρπαξε την εκλογική πελατεία του πρώην κραταιού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet