Βρισκόμαστε σε ένα νέο τοπίο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση; Και αν είναι έτσι, αυτό είναι ευνοϊκότερο για την ελληνική πλευρά; Εμπεριέχει, εκτός από τις θετικές πλευρές, και κρυμμένες παγίδες; Πώς τοποθετούνται οι διάφορες πλευρές, που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, για την αξιολόγηση; Αυτά ήταν τα ερωτήματα, ίσως και άλλα, που ανέκυψαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση τοποθέτησης του Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του, που για πρώτη φορά εμφανιζόταν να κάνει σχέδια και χωρίς την πλήρη παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Διότι σε όλους τους τόνους λεγόταν, ως τώρα, ότι για τη Γερμανία, όπως και για τους στενούς της συμμάχους Φινλανδία και Ολλανδία, η παρουσία του ΔΝΤ ήταν εκ των ουκ άνευ.

Συνέπεια μιας διαφωνίας

Τι έχει αλλάξει; Κάποιες ενδείξεις υπήρχαν από καιρό, με τη Φινλανδία πρώτη να αποσυνδέεται απ’ αυτόν τον όρο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κ. Ρούτε, είχε ενημερώσει ανώτατο έλληνα αξιωματούχο ότι και μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αν συνεχίσει το ΔΝΤ αρκεί. Πρώτος ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, δήλωνε δημοσίως, ήδη την Τετάρτη, ότι είναι δυνατόν να καλυφθεί το ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, λοιπόν, δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως συνέπεια μιας διαφωνίας της Γερμανίας με το ΔΝΤ, που, ως φαίνεται, είναι πολύ πιο σοβαρή και υπερβαίνει το πρόβλημα του χειρισμού του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό είναι η κορυφή του ευρωπαϊκού. Αυτό, βέβαια, εμπλέκει και τη δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη, την λιτότητα.
Ασφαλώς το ΔΝΤ δεν θα αιφνιδιάζε ποτέ την Γερμανία, το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της παρουσίας του έχει συζητηθεί. Εξάλλου αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι απλός τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τι είπε, όμως, ο κ. Σόιμπλε; Υποστήριξε ότι «στην περίπτωση που το Ταμείο δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM. Πρόσθεσε, όμως, ότι σ’ αυτή την περίπτωση «θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο». Σε ερώτηση, δε, του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να αντιδράσουν οι βουλευτές, απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα… γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες». Συνεχίζει, δε, απειλώντας ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».

Άποψη που κερδίζει έδαφος

Η κυβέρνηση δεν σχολίασε επισήμως την τοποθέτηση Σόιμπλε. Όμως ανεπισήμως υπενθύμιζε ότι «η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της δεν είναι καινούρια Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».. Ως εξέλιξη, δε, την χαρακτήριζε ικανή «να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Ο αντικυβερνητικός Τύπος ερμήνευσε ως αρνητική εξέλιξη τη δήλωση Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς την μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Εκείνο, ωστόσο, που δεν μετρά και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η Γερμανία χάνει, εν μέρει, ένα μεγάλο σύμμαχο στο σχέδιό της να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη. Το ΔΝΤ είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει την πτυχή της πολιτικής του για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και συνέδραμε την πλευρά Σόιμπλε προσαυξάνοντας με πρόσθετα επαχθή μέτρα. Αυτή η συμμαχία φαίνεται τώρα να ραγίζει.

Απεχουμε αρκετά από το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ως το σημείο όμως να πούμε, όπως κάνει μια ανεπίσημη ερμηνεία κυβερνητικών κύκλων, για την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ «ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ» απέχουμε αρκετά. Ναι μεν ο κ. Σόιμπλε πουθενά στη συνέντευξή του δεν αναφέρεται σε νέα μέτρα, ωστόσο το κλίμα  των «απειλών» και της «αυστηρότητας» διατρέχει τις τοποθετήσεις του από την μια άκρη στην άλλη, ιδίως η αναφορά ότι θα απαιτείται νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία, που θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή.
Το αν ο κ. Σόιμπλε θα φέρει στο τραπέζι, εν καιρώ όταν χρειαστεί, προτάσεις για νέα μέτρα δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές. Κάτι που, ωστόσο, απέχει παρασάγγας από όσα ειπώθηκαν για νέο μνημόνιο κ.λπ. Δεν είναι αυτό το κλίμα στην πλειοψηφία των μερών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, όπως φάνηκε για μια ακόμα φορά και από το πρόσφατο ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ το πλήθος των δημοσιευμάτων ότι η ελληνική κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για περαιτέρω υποχωρήσεις δεν περπάτησε και πολύ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης (επαναλαμβάνει τις τοποθετήσεις του στη συνέντευξή του στην «Εποχή» σελ. 6-7) και διέψευσε τα δημοσιεύματα με κατηγορηματικό τρόπο.

Απέφυγε το σχολιασμό

Η ΝΔ απέφυγε, ως τη στιγμή που γραφόταν αυτό το σημείωμα, να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, ιδίως του τι σημαίνει ο ελιγμός Σόιμπλε, το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της ΝΔ, κ. Σταϊκούρας, δεν παρέλειψε να μιλήσει για «δήθεν διαπραγμάτευση», και ότι η κυβέρνηση «χάνει πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να προσθέτει βάρη στην κοινωνία και ταπεινωτικές δεσμεύσεις στη χώρα». Και ως φακίρης ή ως σύμμαχος των σκληρών εκ των θεσμών θα σημειώσει, χωρίς επίγνωση: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, με το καλύτερο όμως, για τα ελληνικά συμφέροντα, τρόπο».

 

pavlos-plaisio

Ανοίγει ο δρόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Με την αναμενόμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες τελειώνει ένα κεφάλαιο, αυτό της εμπλοκής του προβλήματος και ανοίγει το επόμενο, αυτό της κανονικής αδειοδότησης, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Τώρα, το ΕΡΣ διαθέτει το νομικό έδαφος να στηριχθεί και τάχιστα να προχωρήσει στο έργο του, αφού πρώτα, βεβαίως, συζητήσει και ακούσει όλες τις ενδιαφερόμενες ή εμπλεκόμενες πλευρές.
Τι μας λέει η απόφαση, από τα όσα διέρρευσαν; Πρώτον, ότι από τον Νόμο 4339/15, τον επονομαζόμενο «νόμο Παππά», αντισυνταγματικό είναι μόνο το άρθρο του που εκχωρεί το δικαίωμα του ΕΡΣ στον υπουργό. Επομένως, ο διαγωνισμός είναι εξ ολοκλήρου παράνομος, άρα έκπτωτος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατέβαλλαν χρήματα μπορούν να τα απαιτήσουν, ενώ συγχρόνως μπορούν να λειτουργούν οι υπάρχοντες σταθμοί. Δεύτερον, ότι η μη συγκρότηση του ΕΡΣ παραβιάζει συνταγματική διάταξη, άρα είναι υπεύθυνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ολιγώρησαν. Τρίτον, ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες είναι παράνομη. Τέταρτον, ότι πρέπει το κράτος να εισπράττει έσοδα από την παραχώρηση των αδειών, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αριθμού αδειών.
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο αρμόδιος υπουργός να συναντηθεί με το ΕΡΣ, ώστε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα που θα ορίσει ως τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση. Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον ορισμό του ετήσιου τιμήματος που θα καταβάλλουν οι εν λειτουργία σταθμοί, περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, βάσει των δεδομένων του διαγωνισμού.
Οδεύει, λοιπόν, προς τη λύση ένα ζήτημα που καρκινοβατεί για δεκαετίες, και αξιοποιήθηκε ως δυνατότητα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, για να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι, βέβαια, να απορεί κανείς, ότι παρ’ όλα αυτά, από άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης, παρ’ ολίγο να βρεθεί η ίδια κατηγορούμενη. Η απόφαση, τώρα, του ΣτΕ επαναφέρει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση.
Είναι προκλητικό σε μια απόφαση που αποδοκιμάζει καθαρά τους χειρισμούς, για δεκαετίες, του δικομματισμού η ΝΔ να βρίσκει επαρκές έδαφος για να πει ότι η απόφαση του ΣτΕ «είναι μια ξεκάθαρη νίκη της δημοκρατίας και μια ξεκάθαρη ήττα της επερχόμενης κυβέρνησης»!
Προφανώς δεν θέλει να πιστέψει την νέα πραγματικότητα που προέκυψε, που είναι εντελώς άβολη για αυτήν, καθώς ήρθε «το τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 27 χρόνια» όπως επισημαίνει και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet