«Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική»
Οι κινητοποιήσεις των θεραπευτών ειδικής αγωγής και οι απαντήσεις στα αιτήματά τους

georgakopoulos2

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες επιστήμονες που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές), με αφορμή τις αλλαγές που επιφέρει νόμος που ψηφίστηκε στις 23/12/2016. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής. Αυτό σημαίνει πως αν δεν είναι συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ, τότε δεν θα αποζημιώνονται για την παροχή υπηρεσιών. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν επτά συλλογικά όργανα θεραπευτών υγείας «η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερών και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ». Στο πλευρό των επιστημόνων ειδικής αγωγής στέκονται και γονείς παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι αγωνιούν πως τα παιδιά τους θα μείνουν χωρίς θεραπεία, έως ότου βρεθεί λύση μεταξύ υπουργείου Υγείας και επαγγελματιών στην ειδική αγωγή, οι οποίοι εκπροσωπούν 2.500 επιχειρήσεις ειδικής αγωγής, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές. Συνομιλήσαμε με τον Τάκη Γεωργακόπουλο, αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, θέτοντάς του τα ερωτήματα των γονιών, αλλά και τα αιτήματα των εργαζομένων. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου έως τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου οι πάροχοι υγείας να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

georgakopoulos

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι επιστήμονες ειδικής αγωγής, υποχρεώνονται να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποζημιώνονται για τις θεραπείες που κάνουν. Γιατί θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση της σύμβασης;
Σύμφωνα με το νόμο 4447/2016, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει στο εξής μόνο όσους παρόχους υγείας είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό. Η διάταξη αυτή δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε επομένως τους θεραπευτές ειδικής αγωγής. Φυσικά, αυτή η υποχρέωση για τους θεραπευτές ειδικής αγωγής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, όπως παρουσιάζεται από εκπροσώπους τους. Ο ΕΟΠΥΥ έχει από το 2014 με τον ν. 4338 μετατραπεί σε ασφαλιστικό οργανισμό που αγοράζει υπηρεσίες υγείας και γνώριζαν όλοι πως το μέτρο της αποζημίωσης των δικαιούχων ήταν προσωρινό. Έπρεπε, λοιπόν, οι θεραπευτές υγείας να είχαν προετοιμαστεί. Τελικά στις 25 Ιανουαρίου θα προσέλθουν στον ΕΟΠΥΥ με προτάσεις, τις οποίες θα συζητήσουμε και κατόπιν θα προχωρήσουμε στη διαμόρφωση του κειμένου της σύμβασης, προκειμένου να το υπογράψουν.

Εκφράζεται η ανησυχία πως έως ότου βρεθεί χρυσή τομή από το υπουργείο, οι ασθενείς θα χάσουν τις συνεδρίες τους, γι’ αυτό ζητούν παράταση ολίγων μηνών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ μερών. Πώς απαντάτε σε αυτό το αίτημα;
Συμμεριζόμαστε την αγωνία των γονιών και τονίζω πως δεν έχουν δικαίωμα οι θεραπευτές, αν θέλουν να θεωρούνται υγειονομικός κλάδος, να εκβιάζουν και να κινδυνολογούν ότι δεν θα κάνουν τα παιδιά τους θεραπείες γιατί ο ΕΟΠΥΥ ζητά συμβάσεις. Να σας θυμίσω πως για χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των εφημεριών. Ποτέ ο κλάδος μας δεν αποφάσισε να απόσχει της ιατρικής γιατί έμεινε απλήρωτος. Δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο τους ασθενείς, ούτε να τους βάζουμε ως ασπίδα για διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων.

Οι σύλλογοι και οι φορείς θεραπευτών υγείας κάνουν λόγο για διάλυση της ειδικής αγωγής, καθώς θα μειωθούν οι προβλεπόμενες μηνιαίες θεραπείες, ενώ αναφέρονται και στο ποσό της αποζημίωσης ανά θεραπεία, το οποίο μένει εκκρεμές. Ποια η θέση σας ως προς αυτά;
Η φυσική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί ότι οι θεραπείες θα ανατιμολογηθούν και ανακοστολογηθούν, στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πράγματι είχαν καθιερώσει εξευτελιστικές τιμές για σειρά θεραπειών, πλην της λογοθεραπείας, η οποία είχε κοστολογηθεί στα 15 ευρώ ανά συνεδρία. Οι εργοθεραπευτές αποζημιώνονται με 1,23 ευρώ ανά συνεδρία και οι ψυχοθεραπευτές με 2,26. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι οι επίσημες τιμές θα αυξηθούν στα 15 ευρώ για όλες τις θεραπείες. Κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος, στο καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας που βιώνουμε, δεν έχει λάβει τόσο υψηλές αυξήσεις. Εδώ, όμως, προκύπτει ένα ζήτημα. Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων που έχουμε στα χέρια μας, οι αποδείξεις που κόβονταν από θεραπευτές ανέγραφαν το ποσό της αποζημίωσης, ενώ οι γονείς είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν από 30 ευρώ έως και 80 ευρώ τη συνεδρία. Εφόσον συνάψουν οι θεραπευτές συμβάσεις, τότε οι γονείς δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ούτε ευρώ. Έτσι δεν θα συνεχιστεί το φαύλο καθεστώς, που παράγει ανομία και μαύρο χρήμα.

Για τη σύναψη συμβάσεων θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια επιστημονικής επάρκειας;
Όπως ενημερωνόμαστε από το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει μητρώο θεραπευτών, δεν γνωρίζουμε δηλαδή πόσο αξιόπιστος είναι ο κάθε θεραπευτής, καθώς η μόνη προϋπόθεση για να ανοίξει γραφείο είναι να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Φανταστείτε πως αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αναγνώριση εκατοντάδων τίτλων θεραπευτών από ιδιωτικά κολέγια. Σαφώς θα πρέπει, όπως σε κάθε υπηρεσία υγείας, έτσι και στην ειδική αγωγή να τηρούνται τα επιστημονικά στάνταρ. Έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος για αυτό το ζήτημα και ίσως χρειαστεί να υπάρξει νέα νομοθεσία.

Ο τομέας θεραπευτών υγείας είναι κατά βάση ιδιωτικός. Υπάρχει προτεραιότητα να λειτουργήσουν περισσότερες δημόσιες δομές;
Υπάρχει κατεύθυνση το δημόσιο να αναπτυχθεί σε δομές και στελέχη, ώστε να έχουμε τουλάχιστον ένα κέντρο ειδικής αγωγής ανά νομό. Μέχρι τότε ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες. Ωστόσο, δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου. Θα πληρώνουμε όσα είναι ιατρικά ενδεδειγμένα και αναγκαία για τους ασθενείς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Ο προϋπολογισμός για αυτές τις υπηρεσίας υγείας θα μειωθεί;
Προς το παρόν εκκρεμεί η κατάθεση του προϋπολογισμού έως ότου λήξει το θέμα και δούμε ποιοι θα συνάψουν συμβάσεις. Έχουμε διαπιστώσει, πάντως, ότι το 2015 οι δαπάνες για ειδική θεραπεία έφθασαν στα 104 εκατομμύρια ευρώ και το 2016 έφθασαν περίπου τα 80 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δείχνει ότι ο κλάδος ‘’αυτορυθμίζεται’’ με την έννοια ότι έχουν συνταγογραφηθεί λιγότερες θεραπείες κι αυτό μας δείχνει ότι κατά το παρελθόν υπήρχε, κι ισως υπάρχει ακόμη καταχρηστική ζήτηση ειδικών θεραπειών. Για το 2017 θα υπάρξει προϋπολογισμός ενδεχομένως μικρότερος των 80 εκατομμυρίων και στην πορεία εκτέλεσής του θα δούμε αν θα υπάρξει υπέρβαση δαπάνης και που οφείλεται αυτή, αφού θα μπορούμε μέσω της σύμβασης με τους παρόχους και την ηλεκτρονική ‘’συνταγογράφηση’’, δηλαδή γνωματεύσεις, να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους.

Ανάμεσα στις ενστάσεις των θεραπευτών είναι πως με το νέο σύστημα θα μείνουν απλήρωτοι για καιρό. Πώς διαχειρίζεται ο οργανισμός τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;
Είμαστε σε ικανοποιητικό δρόμο. Η σημερινή διοίκηση κληρονόμησε ένα άρρωστο καθεστώς από το παρελθόν. Έχουμε καταφέρει, με χρήματα που πήραμε από το κράτος, να αποζημιώσουμε με ξεχωριστή διαδικασία ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων ετών. Να τονίσω πως τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του 2011 δεν είχαν ξεκαθαρίσει τις οφειλές τους προς τους παρόχους με συνέπεια να κληρονομήσουμε ένα χρέος δυσβάσταχτο που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και πρέπει σήμερα, από την παρούσα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποπληρωθεί και αποπληρώνεται με πρόγραμμα και χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση.

Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν πια μονάχα τη συμμετοχή τους;
Πολύ θετικά, διότι πια δεν θα χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν γυαλιά και μετά να αναμένουν από τον οργανισμό να τους επιστρέψει τα χρήματα. Στόχος μας είναι ο ΕΟΠΥΥ να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους, δηλαδή όλους τους κατοίκους της χώρας. Εφαρμόζουμε ένα είδος «αναδιανομής του πλούτου», με την έννοια ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων τα χρησιμοποιούμε για να καλύπτουμε κάθε ανάγκη υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό είναι ακατανόητη η αδιαλλαξία των θεραπευτών υγείας. Ελπίζω, όμως, πως στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet