Δύο εικόνες, ένα μήνυμα, τα παιδιά των προσφύγων θα φοιτήσουν στο σχολείο

About 1500 refugee kids had their first day of school in Greece, on Oct. 10 2016. In Athens four schools welcomed a small number of kids that are in the region / Περίπου 1500 παιδιά προσφύγων σε όλη την Ελλάδα πήγαν για πρώτη μέρα σχολείο στις 10 Οκτωβρίου 2016. Στην Αθήνα 4 σχολεία δέχτηκαν έναν μικρό αριθμό παιδιών από τα στρατόπεδα της περιοχής

Οι εικόνες και τα βίντεο από την εφόρμηση τάγματος της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, στο 1ο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος πλημμύρισαν τις οθόνες μας την περασμένη βδομάδα. «Αγανακτισμένοι γονείς», τα ονόματα των οποίων κοσμούν την ογκωδέστατη δικογραφία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, εισέβαλλαν στο σχολείο κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης για την υποδοχή 25 παιδιών προσφύγων, που πρόκειται να φοιτήσουν εκεί. Δάσκαλοι και γονείς αντιστάθηκαν στην τραμπούκικη επίθεση, με την αστυνομία να στέκεται απαθής ή ακόμα και να παραμερίζει για να περάσουν οι χρυσαυγίτες, και τα παιδιά που ήταν παρόντα να έχουν σοκαριστεί. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δέχθηκε και αυτός επίθεση από το τάγμα εφόδου.
Την επόμενη μέρα συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Περάματος, για να καταδικάσει το γεγονός, αλλά και να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εκεί ξεκίνησε νέος γύρος έντασης, με τους χρυσαυγίτες να επιτίθενται σε γονείς και εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμος Περάματος εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των τραμπουκισμών της Χρυσής Αυγής, στο οποίο καταλήγει πως «το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων θα υλοποιηθεί και στο Πέραμα και ο δήμος θα συμβάλει σε αυτό». Δηλώσεις καταδίκης έκαναν όλα τα κόμματα, όπως και σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων. Από τη ΓΑΔΑ ανακοινώθηκε πως διενεργείται ΕΔΕ (μία ακόμα έρευνα, χωρίς αποτέλεσμα;) για τη στάση των αστυνομικών, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «το υπουργείο έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν». Η παρατήρηση περί εξωσχολικών στοιχείων, τουλάχιστον ως άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς υποβαθμίζει τη δράση του τάγματος εφόδου και τους σκοπούς του. Σε αυτή την αποστροφή στάθηκε και η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, που με τη σειρά της καταδίκασε τα επεισόδια «που προκάλεσαν εξωσχολικοί αριστεριστές, οι οποίοι μετέβησαν εσπευσμένα στο χώρο για να τρομοκρατήσουν τους γονείς και τους ανήλικους έλληνες μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Περάματος». Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την άλλη, στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πάνε σχολείο» και προσθέτει ότι σε κάθε ανάλογη ενέργεια επιβάλλεται να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.

Τσουνάμι αλληλεγγύης

Η επίθεση στο δημοτικό σχολείο δημιούργησε ένα νέο κύμα αλληλεγγύης στα παιδιά των προσφύγων. Το 1ο Λύκειο Περάματος εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι το 15μελές αποφάσισε «1) Να στηρίξει τους συμμαθητές μας διότι και αυτοί έχουν δικαίωμα στη μάθηση όπως κι εμείς. 2) Να καταδικάσει κάθε ρατσιστική διάκριση εις βάρος τους. Έχουν και αυτοί τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουμε όλοι μας. 3) Να καταδικάσει επίσης κάθε εξωσχολική παρέμβαση στα σχολεία, τα οποία πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. 4) Αποφάσισε, τέλος, να στηρίξει αυτά τα παιδιά συγκεντρώνοντας σχολικά είδη».
Στο 25ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων, μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και μέλη συλλογικοτήτων επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα, λέγοντάς τους ότι «θα ζήσουμε μαζί». Στο Βόλο, εκατοντάδες κάτοικοι υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα από τη δομή φιλοξενίας «Μόζα», με χειροκροτήματα και δώρα στο 9ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας. Τα παιδιά του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου Καλοχωρίου υποδέχτηκαν με τραγούδια τους νέους συμμαθητές τους, ενώ ζωγράφισαν στους τοίχους το «καλωσήρθατε» στα ελληνικά και τα αγγλικά. Θερμή υποδοχή έγινε και στο 3ο Γυμνάσιου Ελευθερίου-Κορδελιού.
Δυστυχώς αυτές οι εικόνες δεν πλημμύρισαν τις οθόνες μας, όπως εκείνες του Περάματος, διότι ο τηλεοπτικός χρόνος αναλώνεται να συζητά αν τα παιδιά είναι εμβολιασμένα ή όχι, θέλοντας να «διερευνήσουν», κινδυνολογώντας φυσικά, αν τα παιδιά αποτελούν «υγειονομική βόμβα» για τα παιδιά των Ελλήνων. Χθες, Σάββατο, είχε προγραμματιστεί αντιφασιστική πορεία στο Πέραμα, μια αναγκαία -αλλά αντανακλαστική- αντίδραση. Όπως είχε γράψει και ο Πέτρο Ινγκράο «η αγανάκτηση δεν αρκεί. Δεν εξηγεί τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Η απλή καταγγελία, κατά κάποιο τρόπο, τις συγκαλύπτει». Χρειάζεται οργάνωση, συλλογική αντίδραση, συζήτηση σε κάθε γειτονιά και έμπρακτη αλληλεγγύη, για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σχολικής κοινότητας, και επομένως εκτός της ελληνικής κοινωνίας.

Κώστας Γαβρόγλου: Τα παιδιά δεν έχουν χρώμα

Ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους εκπαιδευτικούς από το σχολείο του Περάματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο φασισμός δεν έχει τέλος. Όχι μόνον οι προκλήσεις των φασιστών δεν έχουν τέλος, αλλά και ο φασισμός θέλει καθημερινά να δηλητηριάζει την κοινωνία μας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Και πρώτα από όλα όπως φάνηκε, από την αντίδραση των εκπαιδευτικών των σχολείων. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση στη δημοκρατία και κυρίως να εξασφαλίσουν την καθημερινότητα του σχολείου, συζητώντας και με γονείς. Στόχος τώρα είναι να υπάρξει μια κανονικότητα, την οποία μόνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εξασφαλίσουν στο σχολείο τους. Τα παιδιά είναι παιδιά, δεν έχουν χρώμα και όποιοι θέλουν να τα χρωματίσουν για να δηλητηριάσουν και τα παιδιά, θα βρουν μπροστά τους όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την Πολιτεία. Καλούμε την αστυνομία εκεί που χρειάζεται να κάνει το δημοκρατικό της καθήκον. Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω, θα ανοίξει το σχολείο στα προσφυγόπουλα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, μέσα στον προγραμματισμό που έχουμε ήδη ολοκληρώσει. Το ΥΠΕΘ καλύπτει απολύτως τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο. Σήμερα είδαμε ορισμένα πρακτικά ζητήματα και η κυβέρνηση στο σύνολο της, αλλά και το υπουργείο μας, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να εξασφαλίσει την κανονικότητα στο σχολείο αυτό».


Ιωάννα Διαλεισμά

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet