bournous

H προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου 2016 και η ανάδειξη του Ρούμεν Ράντεφ στην προεδρία της Βουλγαρίας οδήγησε τη χώρα σε πολιτική κρίση. Η υποψήφια του δεξιού κόμματος GERB, του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας από το 2009, καταψηφίστηκε, πράγμα που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές την προσεχή άνοιξη.
Το αξιοσημείωτο σε αυτήν την προεδρική εκλογή δεν είναι τόσο η αποδοκιμασία της κυβερνητικής υποψήφιας, όσο το πρόσωπο του νικητή. Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν ανήκει επίσημα σε κάποιο κόμμα, αλλά στηρίχτηκε από τους Σοσιαλιστές και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας και προεκλογικά θεωρούνταν μάλλον αουτσάιντερ. Ακριβώς η μη ανάμειξή του με τη μέχρι τώρα πολιτική ζωή της Βουλγαρίας ήταν το σημαντικότερο ατού του Ράντεφ, εν μέσω αυξανόμενης απαξίωσης του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου στη Βουλγαρία.

Η εναλλακτική για τη Βουλγαρία

Εν μέσω, λοιπόν, πολιτικών εξελίξεων στη Βουλγαρία, διεξήχθη την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, το 2ο Συνέδριο του κόμματος «Εναλλακτική για τη Βουλγαρική Αναγέννηση» (ABV). Το κόμμα αυτό, που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό-σοσιαλδημοκρατικό και συγκροτείται κυρίως από πρώην μέλη και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ιδρύθηκε επισήμως το 2014 από τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και στις εθνικές εκλογές της ίδιας χρονιάς εξασφάλισε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση με 11 βουλευτές, ξεπερνώντας οριακά το 4%, που είναι και το όριο εισόδου στη βουλγαρική Βουλή.
Νέος πρόεδρος της ABV εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία (μόλις πέντε ψήφοι κατά, σε σύνολο 160 συνέδρων) ο 39χρονος οικονομολόγος, Κονσταντίν Προντάνοφ. Ο Προντάνοφ, εργάστηκε στο παρελθόν σε μεγάλα funds στην Ιαπωνία και τη Βουλγαρία και διετέλεσε σύμβουλος του Γκεόργκι Παρβάνοφ, όταν ο δεύτερος ήταν πρόεδρος της χώρας.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ABV, ο Προντάνοφ άσκησε κριτική στην απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας να συμμετάσχει επί δύο χρόνια (αποχώρησε το 2016) στην κυβέρνηση Μπορίσοφ και αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του λόγου και του προγράμματος του κόμματος, τονίζοντας, όμως, ότι «ριζοσπαστικοποίηση δεν σημαίνει λαϊκισμός και ψεύτικες υποσχέσεις».
Μίλησε για το χάσμα μεταξύ ηγεμονεύουσας «κάστας» και των λαών, που παράγει ακραία συντηρητικά πολιτικά αποτελέσματα τύπου Brexit και Τραμπ, ενώ αναφέρθηκε στον Μπέρνι Σάντερς, το Ποδέμος και τον ΣΥΡΙΖΑ ως σημεία αναφοράς μιας νέας πολιτικής προοδευτικών αξιών.

Ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης

Ο Προντάνοφ ζήτησε πλήρη διερεύνηση των φακέλων των ιδιωτικοποιήσεων της «μεταβατικής περιόδου» (μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού»), ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς και κλοπής δημοσίων πόρων. Αναφέρθηκε στο εκτεταμένο brain drain που γνωρίζει η χώρα του (μόνο κατά τη διετία 2014-2016 μετανάστευσαν περισσότεροι από 100.000 Βούλγαροι), τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος προοδευτικής φορολόγησης (έναντι του ισχύοντος ενιαίου φορολογικού συντελεστή), της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την παιδεία και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών γενικότερα.
Καταφέρθηκε, τέλος, εναντίον όσων θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη εθνική της ανεξαρτησία αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η Βουλγαρία οφείλει να διεκδικήσει το ρόλο της στην ΕΕ με ενεργητική διπλωματία, να χρησιμοποιήσει το βέτο της όπου χρειάζεται, να αγωνιστεί εναντίον των επιβλαβών για τη βουλγαρική οικονομία κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Εν όψει των επερχόμενων, πρόωρων εθνικών εκλογών (που θα διεξαχθούν πιθανότατα είτε στις 26 Μαρτίου, είτε στις 2 Απριλίου), ο Προντάνοφ δεσμεύτηκε να αναζητήσει συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο των αριστερών, δημοκρατικών και αντιφασιστικών δυνάμεων στη βάση κοινών δεσμεύσεων και αρχών, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κυβερνών GERB.

Συμμαχίες

Η ABV, που πέρα από την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, διαθέτει περισσότερους από δέκα δημάρχους στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται να περνά σε μια νέα περίοδο ριζοσπαστικοποίησης μετά την εκλογή του Προντάνοφ στην ηγεσία της. Ο αντισυστημικός, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικός, λόγος του νέου προέδρου, σε συνδυασμό με την ηλικιακή ανανέωση που πρεσβεύει η εκλογή του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι στοιχεία που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ABV εν όψει των επερχόμενων εκλογών και να την καταστήσουν σημαντικότερο πολιτικό παίκτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο «επίτιμος προσκεκλημένος» του συνεδρίου της ABV. Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση, γιατί διατηρούμε πολιτική ανοικτών θυρών για συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις, που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τη δική μας πολιτική οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά στους καιρούς της κρίσης και των εντεινόμενων κοινωνικοπολιτικών πολώσεων διαλέγουν τη …σωστή πλευρά σε μια αντιπαράθεση που υπερβαίνει κατά πολύ τα εθνικά σύνορα και καθίσταται ευρωπαϊκή και παγκόσμια.Γιάννης Μπουρνούς
Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Υπεύθυνος Τομέα Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet