givisis1

 

Με τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, ξεκινά ο κύκλος των τριών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων (ακολουθούν αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας), τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Ευρώπης. Ο Τίνυ Κοχ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εποχή», μιλάει για το προεκλογικό κλίμα, την άνοδο της ακροδεξιάς και την προσπάθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Η Ολλανδία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών;
Μετά από τέσσερα χρόνια, τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) και οι συντηρητικοί Φιλελεύθεροι (VVD), έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας που ακολούθησαν. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι παρουσιάζουν μια σημαντική πτώση των ποσοστών τους, ιδιαίτερα το PvdA που είναι ο μεγάλος χαμένος. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), που ήταν το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης μέσα στο κοινοβούλιο, όπως και οι Πράσινοι, έχει περάσει το Εργατικό Κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το VVD φαίνεται ότι έχει μεγάλες απώλειες προς το ακροδεξιό PVV (Κόμμα για την Ελευθερία), ενώ έχουν δημιουργηθεί και αρκετά νέα κόμματα που θα συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κίνδυνος της εθνικιστικής απομόνωσης

givisis2
Με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το ακροδεξιό ΡVV του Γκερτ Βίλντερς. Πού οφείλεται αυτή η άνοδός του;
Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και εδώ η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο λόγω της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων συνταγών που ακολουθούν τα συντηρητικά κόμματα (φιλελεύθερα και χριστιανοδημοκρατικά), καθώς και της έλλειψης εμπιστοσύνης στη σοσιαλδημοκρατία ως μια εναλλακτική λύση. Η οικονομική και η κοινωνική κρίση, ο αυξανόμενος φόβος των πολιτών για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και η μεγάλη εισροή των προσφύγων και των μεταναστών, έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό έδαφος για τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κόμματα. Στην Ολλανδία, το PVV ξεκίνησε μέσα από μια διάσπαση που έγινε στους συντηρητικούς Φιλελεύθερους (VVD) μια δεκαετία πριν, και σταδιακά ριζοσπαστικοποιήθηκε προς τα ακροδεξιά. Μετά τις δηλώσεις εναντίον των πολιτών που δεν έχουν δυτική καταγωγή, μετά τις επιθέσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων και, πρώτα και κύρια, εναντίον των μουσουλμάνων, σήμερα το PVV έχει προσθέσει στις ξενοφοβικές θέσεις του και τη σαφή απόρριψη της διεθνούς συνεργασίας, είτε πρόκειται για τα Ηνωμένα Έθνη είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας για μια εθνικιστική και απομονωτική προσέγγιση των προβλημάτων στην κοινωνία.

Υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί προς τα δεξιά η προεκλογική πολιτική ατζέντα; Και πώς θα αντιμετωπίσετε μια τέτοια εξέλιξη;
Επικεντρωνόμαστε στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Παράλληλα, για να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα του PVV, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε την πολιτική του διαδρομή και τις θέσεις του. Το PVV είναι κομμάτι του κυβερνώντος VVD, ουσιαστικά είναι σύμφωνο με πολλές από τις πολιτικές του και πολιτικά πολύ κοντά του. Όμως, αν και αρέσκεται στο να δείχνει μια πιο φιλολαϊκή εικόνα από το VVD, δεν μπορεί να κρύψει τον βαθειά αντιδραστικό χαρακτήρα του. Έτσι, δεν υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, την κοινωνική στέγαση, τους υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, την αύξηση του βασικού μισθού, και αρκετά ακόμη.

Δύσκολος ο κυβερνητικός συνασπισμός

Με δεδομένο ότι όλοι δηλώνουν πως δεν θα συνεργαστούν με το PVV, το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ποια είναι η πρότασή σας σε αυτό το ζήτημα;
Πράγματι, όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει την ακροδεξιά από μια κυβερνητική συνεργασία. Το σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόσθεσε και το δικό του «όχι» στον κατάλογο των άλλων κομμάτων που έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμαχία με το PVV. Το κόμμα αυτό είναι ο κύριος εκφραστής για την καλλιέργεια του μίσους στην κοινωνία, επιτίθεται στα δικαιώματα, στη διαφορετικότητα, στο εισόδημα και στις ευκαιρίες των ανθρώπων. Καλούμε και τα άλλα κόμματα να μας ακολουθήσουν στην αναζήτηση που κάνουμε για μια κυβερνητική συμμαχία χωρίς το PVV, αλλά και χωρίς το συντηρητικό VVD. Μέχρι τώρα τα άλλα κόμματα δεν έχουν αποκλείσει το VVD και αυτός είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα, γιατί για να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ανάγκη να υπάρξει όχι μόνο η υποστήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και στην Άνω Βουλή. Μετά τις εκλογές που έγιναν το 2015 στην Άνω Βουλή, ένας βιώσιμος συνασπισμός χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον των τεσσάρων από τα πέντε μεγάλα κόμματα. Του VVD, του CDA (Χριστιανοδημοκράτες), του D66 (Δημοκρατικοί), του PvdA και του SP, ή τη στήριξη των τριών από αυτά τα κόμματα και μερικά μικρότερα.

Σημείωση: O Τίνυ Κοχ είναι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ολλανδική Γερουσία και επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet