Κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ειλικρινείς αγωνίες, αλλά και πολιτικές στοχεύσεις στα μπλόκα

An unidentified farmer collects a bale of hay near southeastern Macedonian village of Stojakovo, on Monday, June 14, 2010.   (AP Photo/Boris Grdanoski)

Η συζήτηση στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα των αγροτών, λίγες μέρες πριν τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν αύριο, μας δίνουν το φετινό περίγραμμα του ζητήματος. Η διαφορά είναι αισθητή από πέρυσι και πολύ περισσότερο από ό,τι ίσχυε παλαιότερα, όταν προετοιμάζονταν κινητοποιήσεις, και ως προς το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης, που είναι πιο βαθύ, πιο προγραμματικό, και ως προς την ένταση της κοινωνικής σύγκρουσης, που ως τώρα τουλάχιστον κινείται σε χαμηλότερους τόνους.
Δύο είναι τα στοιχεία που προσδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται οι αγρότες να κινητοποιηθούν. Το πρώτο, είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε αρκετά από τα ποσοτικά αιτήματα που έθεταν οι αγρότες παραδοσιακά, και στα εντελώς διαχειριστικά που ταλαιπωρούσαν τους αγρότες, ενώ παράλληλα συγκροτεί, έστω με καθυστερήσεις ή και αποσπασματικότητα, ένα πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα, με πόρους, στηριγμένο σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις, σε νέα αξιολόγηση για τη σημασία της αγροτικής οικονομίας σε μια χώρα των εξαιρετικών δυνατοτήτων όπως η Ελλάδα, όχι μόνο εδαφοκλιματικές αλλά και με αναπτυγμένο τουρισμό. Ο πρωτογενής τομέας, εξάλλου, άντεξε στην κρίση, απορρόφησε μέρος της ακραίας φτώχειας, απορρόφησε ανέργους, ιδίως νέους, πρόσφυγες, ώθησε τις εξαγωγές κ.τ.λ. Αυτό είναι, πια, ένας οδηγός για όποια κυβέρνηση.
Το δεύτερο, είναι το περσινό προηγούμενο, όπου, εν μέσω μπλόκων, έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό και λύθηκαν προβλήματα. Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για φέτος, υπάρχει ένας ειλικρινής και διαρκής διάλογο, όπως είπε. Αυτό αλλάζει, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, το κλίμα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι και ο φέτος θα σημειωθούν βήματα.
Υπάρχει, βέβαια, και η προϊστορία, πολύ νωπή, του αγροτικού ζητήματος. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να πείσουν ότι τώρα το ενδιαφέρον τους είναι ειλικρινές, ούτε να κρύψουν ότι αυτό στερείται πολιτικών βλέψεων. Η αφαίρεση από την πραγματικότητα των περιορισμών των μνημονίων, όπως και της δυσκολίας που υπάρχει να υπερβείς στρεβλώσεις του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου –δικής τους ευθύνης– δεν βοηθά τα δύο κόμματα να επικοινωνήσουν με τους αγρότες και τις αγρότισσες.
Σημειώσαμε προηγουμένως ότι η συζήτηση στη Βουλή σε σχέση με άλλες φορές, αναβάθμιζε το ζήτημα. Κυρίως αυτό αφορά την εμφάνιση της κυβέρνησης, όχι της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως ειπώθηκε, ήταν «κασέτα». Η κυβέρνηση αυτή τη φορά ήρθε πιο επαρκής, με απολογισμό του έργου της, με περισσότερο θεσμική γλώσσα από άλλοτε, λιγότερο προσανατολισμένη στα ποσοτικά χαρακτηριστικά που φέρνουν τα αιτήματα των αγροτών.
Ήταν, όμως, ελλιπώς οραματική, με προοπτική. Το αγροτικό ζήτημα, ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκες από διπλωματική υποστήριξη, επιστημονική διοίκηση, προγραμματισμό, τεχνολογική υποστήριξη, με τεράστιο οικολογικό – περιβαλλοντικό υπόβαθρο και προαπαιτούμενο, με πολύπλοκη εμπορική δομή. Να πείθει ότι τίθεται διαφορετικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει άλλες εδαφοπαραγωγικές δυνατότητες, αναπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων, αναπτυγμένο τουριστικό τομέα. Στη βάση αυτή μπορεί να συγκροτηθεί και το όραμα, η προοπτική, να πείθει ότι είναι εφικτό ιδίως τους νέους της υπαίθρου, που είτε γεννήθηκαν εκεί είτε γυρίζουν από την πόλη. Να τους φύγει ο εύλογος δισταγμός, ο φόβος μήπως εγκλωβισθούν σε ένα σχέδιο που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα.

Γ. Τσιρώνης: Μεγάλο μας όπλο η βιολογική γεωργία

Θα ήθελα να αναφερθώ στη βιολογική γεωργία. Γιατί άκουσα το ευχολόγιο, τα ελληνικά προϊόντα ξαφνικά, με ένα μαγικό τρόπο, να σαρώσουν στις ξένες αγορές.
Εκτός από τη φέτα και την ελιά Καλαμών και δύο, τρία άλλα σπάνια παραδείγματα, τα ελληνικά προϊόντα είναι άγνωστα στο διεθνή κατάλογο και στο ξένο εμπόριο. Δεν θα πλήρωνε κανείς 1 ευρώ παραπάνω για να αγοράσει ελληνικό αντί για γερμανικό λουκάνικο.
Η βιολογική γεωργία είναι το σημείο-κλειδί, τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα βάζουμε 100 εκατομμύρια -66 για τη γεωργία και 34 για την κτηνοτροφία- τα οποία είναι για τη μετατροπή όποιου αγρότη θέλει σε βιοκαλλιεργητή. Άλλα 343 είναι για τη διατήρησή της. Για πρώτη φορά υπάρχει μέτρο βιολογικής γεωργίας. Παλιά ήταν γενικώς μέσα στον κουβά του αγρο-περιβαλλοντικού. Το βιολογικό προϊόν έχει μεγάλες ελπίδες στο γερμανικό ράφι.
Να μιλήσουμε για τον ελληνικό σπόρο; Να θυμίσω ότι ήταν κάποτε -εδώ βλέπω τον κ. Παπαδόπουλο- η ΚΥΔΕΠ, που έδινε σπόρο εξαιρετικής ποιότητας στον βαμβακοπαραγωγό μας. Τώρα όλοι οι σπόροι σχεδόν είναι εισαγόμενοι. Κόπτεσθε για την ελληνική παραγωγή χωρίς ελληνικό σπόρο! Ο πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ διέλυσε την ΚΥΔΕΠ.
Και επειδή ρωτάτε αν θα την ξανασυστήσουμε, η έκθεση Μακ Κίνσεϊ, μιλάει για υγιείς κρατικούς οργανισμούς, υπάρχουν τέτοιοι σε άλλες χώρες. Εσείς θέλετε να πάτε τα πάντα στον άγριο νεοφιλελευθερισμό.
Ξαφνικά ανακαλύψατε ότι έχουμε πρόβλημα με τις δομές ελέγχου. Στη Βουλγαρία -φαίνεται ότι εκεί είναι κρατιστές ακόμα- έχουν τριάντα κτηνιάτρους μόνο για την οζώδη δερματοπάθεια. Τριάντα στο υπουργείο τους! Εμείς για όλες τις ζωονόσους είχαμε μέχρι πρόσφατα μια προϊσταμένη και άλλους δυο. Δεν μπορούν να πιστέψουν οι Ευρωπαίοι ότι το έργο που γίνεται, γίνεται από έναν.
Εσείς εξακολουθείτε το παραμύθι της αποκρατικοποίησης. Θέλετε να διαλύσουμε τις κρατικές δομές, να δαιμονοποιούμε τους υπαλλήλους.
Τεράστιος πυλώνας στην ΕΕ σήμερα είναι η κοινωνική οικονομία. Το  νομοσχέδιο για την πραγματική κοινωνική οικονομία, όχι την κρατικοδίαιτη, είναι τεράστιο εργαλείο για να βοηθηθεί ο αγροτικός κλάδος.
Επειδή δεν έχετε προτάσεις, ξαφνικά ανακαλύπτετε και δανείζεστε από τα προγράμματα των Οικολόγων Πράσινων.
Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα και λέμε ότι πρέπει να πάει το ελληνικό προϊόν στο ευρωπαϊκό ράφι, πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Η ελληνική παραγωγή πάσχει σήμερα, γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί στο ευρωπαϊκό σούπερ μάρκετ σταθερή ποσότητα.
Ο έλληνας παραγωγός ή θα πάει μέσω μεσαζόντων –θα πουλήσει στον Ιταλό το λάδι των 4 ευρώ για να το πακετάρει ο Ιταλός και να στείλει με 17 και 18 και 20 ευρώ το αγνό παρθένο στην ευρωπαϊκή αγορά- ή θα πρέπει να οργανωθεί ο ίδιος. Αυτό πρέπει να γίνει με συνεργασία των αγροτών με την πολιτεία.
Το δεύτερο ζήτημα που αναφέρθηκε είναι η χρηματοδότηση. Παγκόσμιο εργαλείο, το οποίο μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό είναι οι λεγόμενες «ηθικές τράπεζες». Χρηματοδοτούν μονάδες χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, όχι με κριτήριο την εγγύηση, αλλά το πόσο καλή και βιώσιμη είναι η ιδέα που καταθέτουν στην τράπεζα από επιχειρηματική, οικολογική και κοινωνική άποψη. Η δεύτερη διευκόλυνση της «ηθικής τράπεζας» είναι ότι, αν μια χρονιά κάποιος αγρότης έχει κακή απόδοση, δεν του «βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό».
Όταν προσπαθήσαμε επί των ημερών σας να φτιάξουμε τέτοιες τράπεζες κολλήσαμε στον τοίχο του καρτέλ, που εσείς υποστηρίζατε, και δεν μπόρεσαν να γίνουν.

Β. Αποστόλου: Έγιναν θεσμικές τομές

agrotiko-2

Επειδή το κείμενο του αιτήματος για τη συζήτηση είναι γενικόλογο και επειδή πολλές από τις τοποθετήσεις είχαν ως στόχο να χαϊδέψουν τα αυτιά των αγροτών, σε μια στιγμή μάλιστα που βρίσκονται ενόψει των φετινών τους κινητοποιήσεων, οφείλω να είμαι συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος, γιατί πάνω απ’ όλα στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία του αγρότη. Ας δούμε, λοιπόν, τι κάναμε εμείς.
Φορολογικό. Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι χαρακτήρισα - παραμονές δημοψηφίσματος -τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Όντως, αυτά αποτελούσαν ταφόπλακα. Ξέχασε, όμως, τη δυναμική του «όχι» στη διαπραγμάτευση. Αυτό το 26%, για παράδειγμα, φορολόγησης από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα το φέραμε σ’ αυτό που σήμερα όλοι συζητάμε, την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου των 8.630 ευρώ ή των 9.500 για μέση οικογένεια. Εάν υπολογίσουμε και το κομμάτι των ενισχύσεων, το οποίο δεν εμφανίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, φθάνουμε στις 12.000.
Τι βρήκαμε; Αφήνω αυτό που έλεγε η συμφωνία και διαπραγματευθήκαμε, και πάμε στον ν. 4172/2013, που φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13% όχι μόνο το καθαρό εισόδημα, αλλά και το σύνολο αποζημιώσεων και ενισχύσεων.
Ασφαλιστικό. Επαναλαμβάνω ότι ήταν ιστορική η μέρα που θεσπίστηκε εθνική σύνταξη για τον αγροτικό χώρο. Το πρόβλημα για την πληρωμή των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 θα αντιμετωπισθεί με τη μεταφορά τους στο δεύτερο εξάμηνο του ’17, που θα υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών φόρου. Στις περσινές κινητοποιήσεις κυριάρχησε η σύνδεση φορολογικού με ασφαλιστικό. Συνδέσαμε και τα δύο και αποδείχθηκε ότι η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών είναι για το 95% μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τους επιβάρυνση.
Κοινοτικές ενισχύσεις. Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή τους, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες από το 2007 και το 2008. Να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, τα 3,7 δισεκατομμύρια, προέρχονται από ταμείο, όπου συμβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ και στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη, αφού για 1 ευρώ που δίνει, παίρνει πολλαπλάσια.
Εξαγωγές. Προωθούμε τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Από τα συνολικά, έως τώρα, 18 δισ. ευρώ των εξαγωγών τα 9, δηλαδή το 50%, αφορούν προϊόντα του αγροτικού χώρου.
Πληρωμές ΕΛΓΑ. Επισημαίνω προς τους φίλους αγρότες τι είπε πριν ο κ. Μητσοτάκης. «Προωθούμε την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης των αγροτικών προϊόντων». Δηλαδή, πάει η αλληλεγγύη, πάει η κοινωνική συμπεριφορά. Κυρίαρχο δόγμα στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα είναι η κερδοσκοπία. Το 2016, που ήταν μια δύσκολη χρονιά σε πληρωμές, ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο. Το 2017, από ό,τι φαίνεται, είναι πάρα πολύ δύσκολο, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα εκτίμησης των ζημιών. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού Ρευστότητα. Μίλησαν για χρηματοδοτική ασφυξία. Αυτοί που κατήργησαν την αγροτική πίστη, που χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα. Κι εμείς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεσμοθετήσαμε την κάρτα του αγρότη, με την οποία πραγματικά θα υπάρξει ρευστότητα για ένα εξάμηνο, χρησιμοποιώντας τη βασική ενίσχυση, με επιτόκιο γύρω στο 4%.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Βρήκαμε τον Γενάρη του 2015, ένα χρόνο δηλαδή από την ημερομηνία έναρξής του, ένα πρόγραμμα που είχε επιστραφεί λόγω μη ωριμότητας της πρώτης υποβολής του τον Ιούλιο 2014. Το επικαιροποιήσαμε και με τις δικές μας προτάσεις και εγκρίθηκε στο τέλος του 2015. Στον ένα χρόνο εφαρμογής του, η απορροφητικότητά του δεν είναι αυτή που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Έφτασε στα 650 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 17%, που αποτελεί ρεκόρ.
Γεωργικοί σύμβουλοι. Χίλιους γεωτεχνικούς θα στείλουμε στην επόμενη πενταετία μέσα στις τριακόσιες δομές που θα δημιουργηθούν στην επαρχία. Στόχος να υπάρχει δίπλα ο γεωπόνος, ο γεωτεχνικός εφαρμογών, στο χωράφι, ο κτηνίατρος στο στάβλο. Σήμερα συμβουλές του δίνουν τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων! Έχουμε υπολογίσει τι επιπτώσεις στο κόστος τους έχει αυτό;


Α. Τσίπρας: Στόχος η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας

agrotiko3

Το ζήτημα, σήμερα, δεν είναι να κάνουμε αναδρομή στο χθες και στις μεγάλες ευθύνες αυτών που διαχειρίστηκαν το χθες. Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή. Το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε και η αντιμετώπισή της απαιτεί σοβαρότητα, σχέδιο και στρατηγική.
Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου. Βασικό εργαλείο για την υλοποίησή του είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Προβλέπει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. και μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. για τον πρωτογενή τομέα.
Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί από το Πρόγραμμα μέτρα ύψους 1,5 δισ. και επειδή στην αντίληψή μας βρίσκεται η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, το 37% των πόρων του έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.
Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση. Θέλουμε να μπουν νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι και δυναμικοί, που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, βασισμένοι κυρίως στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Δεύτερη, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής, να πάψει πλέον το θλιβερό φαινόμενο οι αγρότες μας να πουλάνε χύμα, και τα διεθνή δίκτυα να αρχίσουν να αξιοποιούν συντονισμένα τα εκλεκτά, τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και να καρπώνονται οι αγρότες μας τα οφέλη.
Τρίτη, η επιμονή σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές.
Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν στην πράξη αυτές οι στρατηγικές επιδιώξεις, όταν τα πρώην κυβερνητικά κόμματα, τα οποία έχουν έρθει σήμερα να εκφράσουν την συμπάθειά τους στον αγροτικό κόσμο, μας παρέδωσαν στον τομέα των ενισχύσεων πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισ., μια κανονική μάστιγα, αποτέλεσμα συστηματικής και συνειδητής πελατειακής κακοδιαχείρισης.
Η κυβέρνησή μας κι εγώ προσωπικά, πέρσι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών, δύο φορές δέχθηκα εκπροσώπους των αγροτών και συζητήσαμε ουσιαστικά πιστεύω, δεσμευτήκαμε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες, σε φορολογική ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών και αυτό το κάναμε πράξη. Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες περίπου ως τις 9,5 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Ενώ με τον συνυπολογισμό μόνο της βασικής ενίσχυσης – γιατί η λεγόμενη συνδεδεμένη και η λεγόμενη πράσινη ενίσχυση μένουν αφορολόγητες – το αφορολόγητο των αγροτών φθάνει στα 12.000 ευρώ.
Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες, το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει, χωρίς τις ενισχύσεις, εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ τον χρόνο.
Θεσμικές τομές.
Προχωρήσαμε σε θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες και θα παραθέσω τις σημαντικότερες.
Πρώτον, θεσπίσαμε το εργόσημο για τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες εργάτες γης σαν στοιχείο αναγνώρισης της εργασίας τους, της αμοιβής τους και των αντίστοιχων εισφορών.
Δεύτερον, προωθήσαμε νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς. Θέλουμε το συνεργατισμό βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής και όχι πελατειακό εργαλείο για να κρατάμε τους αγρότες, τους παραγωγούς σε ομηρία.
Τρίτον, προχωρήσαμε στην έκδοση της κάρτας του αγρότη, υλοποιώντας βασική μας δέσμευση μέσα από τη συνεργασία μας με τις τράπεζες για χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών αλλά και για τη διασφάλιση της σχετικής ρευστότητας σε ετήσια βάση με εγγύηση τη βασική κοινοτική ενίσχυση.
Τέταρτον, ιδρύσαμε τον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών Αγροτικού Χαρακτήρα, φορέα μη κερδοσκοπικό υπό τον έλεγχο του δημοσίου με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδίως από νέους αγρότες.
Πέμπτον, προχωρήσαμε στο νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, για την ορθή αποτύπωση και την ορθολογική χρήση τους. Ο νόμος ελαχιστοποιεί τους κινδύνους επιβολής προστίμων, συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής με την αειφόρο διαχείριση της βοσκής.
Αντιμετωπίζοντας παθογένειες και συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, προετοιμάζουμε ειδικές παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον έλεγχο της αγοράς και τον αποφασιστικό περιορισμό της ασυδοσίας μεσαζόντων και καρτέλ, για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες. Άμεσα υπογράφεται η απόφαση για λαϊκές αγορές και αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών.
Επανεξετάζουμε μέσα στο 2017 τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet