Και η ανύπαρκτη συστηματική αντιμετώπισή του

soib1

Η πρόκληση των χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο Λαγό στο δημοτικό σχολειό του Ικονίου έστειλε σήματα πολλά, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η εγρήγορση κοινωνίας, πολιτείας και πολιτικού κόσμου απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο έχει μειωθεί επικίνδυνα.
Μετά την κορύφωση της παραπομπής σε δίκη όχι μόνο κάποιων μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και της ίδιας της οργάνωσης με την κατηγορία της εγκληματικής ομάδας δράσης, φαίνεται πως ακολούθησε ο εφησυχασμός: η πολιτεία έκανε το καθήκον της, η δικαστική εξουσία θα κάνει το δικό της και το πρόβλημα βαίνει προς τη λύση του. Οι ψηφοφόροι της θα τη σιχαθούν, οι οπαδοί και τα μέλη της θα φοβηθούν και θα το ξανασκεφτούν, η επιρροή της θα φθίνει…

Κατάσταση ύπνωσης

Τα σχεδόν δύο χρόνια που έχουν παρέλθει από την εποχή εκείνη, θα πρέπει να μας έχουν πια πείσει ότι τα πράγματα δε είναι τόσο απλά. Πρώτα απ’ όλα, η ίδια η δίκη των χρυσαυγιτών κρατάει τόσο πολύ, που καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι δολοφονικές πράξεις θα μείνουν τελικά ατιμώρητες ή ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα απέχει τόσο πολύ χρονικά από τις εγκληματικές ενέργειές τους, που θα είναι πολύ πιο εύκολο οι ένοχοι να πέσουν στα μαλακά.
Μια τέτοια δίκη, βέβαια, δεν μπορούσε να τελειώσει σε λίγους μήνες, αλλά δεν ήταν και υποχρεωτικό να καθυστερήσει τόσο. Θυμηθείτε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να αντιμετωπιστούν κάπως απλά τεχνικά ζητήματα σχετικά με την αίθουσα του δικαστηρίου. Αλλά κι όταν αυτά λύθηκαν κατά κάποιο τρόπο, η ταχύτητα της διαδικασίας δεν βελτιώθηκε θεαματικά. Προσθέστε εδώ ότι οι δικηγόροι δεν θεώρησαν σκόπιμο να εξαιρέσουν μια τέτοια δίκη από την απεργία τους, αλλά ούτε και τόλμησε κανείς να τους επικρίνει σε τέτοιο βαθμό που να το ξανασκεφτούν.
Αν τα ξαναθυμίζουμε αυτά, εντελώς ενδεικτικά, δεν είναι τόσο για να επιρρίψουμε ευθύνες, όσο για να δείξουμε ότι τα αντανακλαστικά μας ήταν ήδη από τόσο νωρίς μειωμένα. Κι αυτό φαίνεται ακόμα καθαρότερα από το γεγονός ότι η παραπομπή σε δίκη δεν συνοδεύτηκε από μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής –αλλά και του φασιστικού φαινομένου γενικότερα– ως ιδεολογικής απειλής και όχι μόνο ως εγκληματικού φαινομένου. Ούτε οι φασιστικές θεωρίες και η φασιστική προπαγάνδα αποκρούστηκε άμεσα, ούτε φροντίσαμε να χορηγήσουμε πνευματικά αντισώματα στην κοινωνία, που θα τη βοηθήσουνε να θωρακιστεί από τις ιδεολογικές επιθέσεις των φασιστών. Και δεν εννοούμε σποραδικές και αποσπασματικές ενέργειες, εννοούμε σχέδιο μεθοδικό και επίμονο. Γιατί ο φασισμός, και της Χρυσής Αυγής, δεν συνιστά μια αυθόρμητη αντίδραση, αλλά συστηματική εφαρμογή ενός πολιτικού και ιδεολογικού σχεδίου, το οποίο έρχεται και κουμπώνει στα σημεία που μένουν αφύλακτα ή εκεί που ανακύπτουν ευνοϊκές συνθήκες.

Επιχείρηση επανάκαμψη

Με αυτή την τελευταία διαπίστωση ως οδηγό οφείλουμε να δούμε και την πρόσφατη πρόκληση στο Ικόνιο, αλλά και όλες τις τελευταίες προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο και να παίξει το ρόλο της. Δείτε πού εμφανίζεται και χτυπάει: εκεί που η εμφάνισή της μπορεί να βρει ανταπόκριση, επειδή υπάρχουν πραγματικές ή νομιζόμενες συνθήκες. Στο Ικόνιο οι χρυσαυγίτες φαίνεται πως ήξεραν πριν από όλους εμάς τι πιστεύουν οι γονείς της περιοχής για τη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο τους. Στα νησιά που δέχονται τις ροές των προσφύγων γνώριζαν πολύ καλύτερα από πολλούς άλλους πόσο ευάλωτα ήταν αρκετά τμήματα του πληθυσμού και πόσο επιρρεπείς κάποιες πολιτικές δυνάμεις στα, συχνά καμουφλαρισμένα, ξενοφοβικά συνθήματά τους.
Ενθαρρυμένη από τη γενικότερη αδράνεια η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να επιστρέψει στο προσκήνιο όχι μόνο ως εθνικιστική πολιτική δύναμη, αλλά σαν φορέας της φασιστικής ιδεολογίας και παράγοντας διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης. Κι αυτή η απόπειρα, αν και της επιτρέπεται μέσα στο γενικότερο περιβάλλον μιας δικαιοσύνης που καθυστερεί επικίνδυνα να αποδοθεί, δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικά μέσα. Χρειάζεται πολιτική και ιδεολογική αντιμετώπιση, αν είναι δυνατόν από το σύνολο του μη εθνικιστικού, ακροδεξιού ή φασιστικού πολιτικού φάσματος. Πράγμα δύσκολο, βέβαια, γιατί κυρίως στη δεξιά, αλλά σ’ ένα βαθμό και στο κέντρο, ευδοκιμεί η μοντέρνα τάχα άποψη ότι δεν κινδυνεύουμε από τα ακροδεξιά μορφώματα, αλλά από το λαϊκισμό, που μπορεί να είναι δεξιός αλλά και αριστερός. Πρόκειται για μια παραλλαγή της «θεωρίας» των δύο άκρων, που επέτρεψε και στο πρόσφατο παρελθόν τη φασιστική ακροδεξιά να παριστάνει μια αποδεκτή εκδοχή του πολιτικού φάσματος και να επιχειρεί τη νομιμοποίησή της ως ένας άλλος λαϊκισμός, που είναι απλώς πολιτικά επικίνδυνος όπως κάθε λαϊκισμός. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν χαράζεται σαφής διαχωριστική γραμμή, κι αυτό διευκολύνει τα φασιστικά μορφώματα να αλωνίζουν ανενόχλητα.

Αφύπνιση τώρα

Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευκολύνουμε τη Χρυσή Αυγή να ανακάμψει, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει στο εσωτερικό της να εμφανίζεται μια διάσταση, μεταξύ εκείνων που νοσταλγούν τη σκληρή εποχή των ταγμάτων εφόδου και εκείνων που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ακροδεξιάς, που ξέρει να φοράει και το κοστούμι του καθωσπρεπισμού, αν χρειαστεί για να προωθήσει τους πάγιους στόχους της.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από τον πολιτικό κόσμο, τουλάχιστον μέχρι να βγει από τη σημερινή χαλάρωση. Να προσδοκούμε κάτι περισσότερο από τους διανοούμενούς μας. Ίσως θα ήταν οι καταλληλότεροι γι’ αυτό το έργο. Θα υπάρξουν, άραγε, κάποιοι που θα πάρουν την πρωτοβουλία για ένα προσκλητήριο σύμπραξης των αντιφασιστικών δυνάμεων σε ένα μέτωπο ιδεολογικό πρωτίστως, χωρίς πολιτικές βλέψεις;
Ένας τέτοιος πνευματικός συναγερμός θα ήταν πραγματική βοήθεια στους δασκάλους που δίνουν μάχη καθημερινή όχι μόνο με τους Λαγούς που εισβάλλουν στα σχολειά, αλλά και με τις ιδέες τους που γλιστρούν στο εσωτερικό του με απίστευτα λιγότερο βίαιους τρόπους. Θα θωράκιζε, όμως, και με τα κατάλληλα αντισώματα όλους εκείνους που τα απανωτά προβλήματα και οι συσσωρευμένες πιέσεις από την πολύπλευρη και πολύχρονη κρίση μετατρέπουν σε εύκολη λεία για τους διακινητές του φασιστικού οπίου.

Χ. Γεωργούλας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet