Το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου, ούτως ή άλλως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο μετά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ και επομένως να ορισθούν οι —νέοι;— όροι, για να καλυφθεί το κενό από το ESM. Θα ήταν καθοριστικό για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκεί θα κριθεί αν υπάρξει πρόοδος ικανή να οδηγήσει σε ένα τελικό κλείσιμό της στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου.
Με τα νέα, όμως, δεδομένα, δηλαδή την επαναπροσέγγιση Γερμανίας-ΔΝΤ, με άγνωστο ακόμη το περιεχόμενό της, η δυσκολία και αβεβαιότητα πολλαπλασιάζονται. Διότι κανείς, επιπλέον, δεν γνωρίζει με ακρίβεια τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την προσέγγιση, κυρίως από την πλευρά του Σόϊμπλε. Το περιεχόμενο, δηλαδή, του συμβιβασμού. Σίγουρα οι δυο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία όπως προέκυπτε από το κλίμα των σχεδόν ταυτόσημων ανακοινώσεών τους. Από την ελληνική πλευρά αν κριθεί όμως, πρόκειται για μια συμφωνία με ανοιχτά όλα τα επικίνδυνα μέτωπα.

Η ελληνική προετοιμασία και τα όριά της

Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται ανάλογα, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς τους συναδέλφους του θα προλειάνει το έδαφος, κοινοποιώντας τις ελληνικές θέσεις, για να προλάβει να επηρεάσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας των θεσμών να βρουν την τελική κοινή θέση με το ΔΝΤ που θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Ο καθένας και η καθεμία καταλαβαίνουν ότι η κοινή αυτή πρόταση, αν υπάρξει —και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει, αυτό δείχνει η «ξαφνική» επαναπροσέγγιση Λαγκάρντ-Σόϊμπλε— θα «προσφερθεί» στην ελληνική πλευρά χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση» θα έχει τρεις περιοχές παρεμβάσεων. Η μια θα αναφέρεται στο δημοσιονομικό, με μέτρα που θα κλείνουν τα κενά για το 2018 για τα οποία επιμένουν οι θεσμοί, καθώς και τα εργασιακά. Η άλλη θα περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, το ύφος τους, τη διάρκεια και τον τρόπο διασφάλισής τους. Η τρίτη, θα περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το ύψος των πλεονασμάτων. Γι αυ��ό η ελληνική πρόταση είναι να υπάρξει ταυτόχρονα απόφαση και για τις τρεις περιοχές εκκρεμοτήτων. Θα προταθεί να επεκταθεί, η ισχύς του υπάρχοντος «κόφτη» και για μετά το 2018. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα αναφέρεται αναλυτικά στα συστατικά του, και εφόσον γίνει αποδεκτή δεν θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, θα έχει όμως την επίσημη έγκριση του Eurogroup.
Ποια τα όρια των ελληνικών θέσεων; Στη συνάντησή του την Παρασκευή με τις συνταξιοδοτικές οργανώσεις τα προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για έναν και μόνο χρόνο. Έσπευσε, δε, ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές ότι, με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Οι πιέσεις του Σόιμπλε

Αλλά ας ξανάρθουμε στη μετατόπιση Σόϊμπλε. Μπορεί να φάσκει και να αντιφάσκει ο τόσο σταθερός στις απόψεις του υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας; Συμβαίνουν, όμως, κι αυτά όπως είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Συμβαίνουν, διότι η Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον είναι σε τέτοια αναταραχή, που εντείνει την πολιτική ρευστότητα στην ΕΕ και στη Γερμανία και υποχρεώνει ως και τον Σόϊμπλε σε επανατοποθετήσεις.
Ύστερα από μία εβδομάδα, που υποτίθεται προετοίμαζε τη νέα κατάσταση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ύστερα από τη συνάντησή του με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω του εκπροσώπου του, κ. Κόλμπεργκ, ενημέρωσε ότι η διευθύντρια του Ταμείου διαβεβαίωσε τον κ. Σόϊμπλε ότι «η υπηρεσία της επιδιώκει τη συμμετοχή του Διεθνούς Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό, όχι μόνο τεχνικά. Η αφετηρία μας είναι ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και οικονομικά στο πρόγραμμα. Αυτό που είχε προαναγγείλει το ΔΝΤ τον περασμένο Μάϊο, το διατράνωνε τώρα εκ νέου», είπε. Ύστερα από αυτή τη διαβεβαίωση, πρόσθεσε, σχεδιάζουμε σε αυτή τη βάση τη συνέχιση του προγράμματος.
Όμως τι σημαίνουν οι προηγούμενες δηλώσεις του που οδηγούσαν στο αντίθετο συμπέρασμα; Ποιον πίεζε; Ή σωστότερα ποιους πίεζε μ’ αυτές; Σίγουρα την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα πίεζε και το ΔΝΤ, πίεζε τους, κατά την γνώμη του, «ενδοτικούς» προς την Ελλάδα, πίεζε άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός της Γερμανίας, το ίδιο του το Κόμμα (CDU), το ακροδεξιό AfD. Όμως, στο τέλος πιέστηκε κι αυτός κυρίως από το εσωτερικό του κόμματός του καθώς έκριναν, όπως φαίνεται, ότι κακώς προχώρησε σε σενάρια που δεν συμπεριελάμβαναν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιέστηκε, ακόμη, κι από όσους δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τους συνειρμούς του Grexit που μέσα στην ταραχώδη συγκυρία που περνάμε, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί ο κίνδυνος του να επανέλθει. Ο Σόϊμπλε εξάλλου άφηνε, εν γνώσει του, να εικάζεται κι αυτό για να ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

Τι γίνεται με την ποσοτική χαλάρωση;

Ενδεχομένως, στη συμφωνία να συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει να έχει τις αντιρρήσεις που έχει η Γερμανία, αλλά δεν έγινε τίποτα γνωστό. Μιλώντας στο Νταβός σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντράγκι δεν δέχτηκε να απαντήσει, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η τράπεζα θα μπορέσει να αντισταθεί σε πιέσεις από τη Γερμανία και να διατηρήσει ενεργή την ποσοτική χαλάρωση στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι το χρέος κάποιας χώρας δεν είναι βιώσιμο χωρίς το πρόγραμμα. Τόνισε κατηγορηματικά ότι με τη στάση της τα τελευταία πέντε χρόνια η τράπεζα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να κινείται ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις. Νωρίτερα σημείωσε, μιλώντας για το χρέος της Ιταλίας και τη βιωσιμότητά του στην περίπτωση τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης, ότι «η τράπεζα δεν έχει διαπιστώσει να μην είναι βιώσιμο το χρέος καμιάς χώρας μέλους». Χωρίς, δε, να ερωτηθεί σχετικά με την Ελλάδα προσέθεσε: «ασφαλώς στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα, υπάρχει μία διαπραγμάτευση ανάμεσα στα κράτη μέλη, στο ΔΝΤ και στην ελληνική κυβέρνηση, τα γνωρίζετε όλα αυτά».

Παύλος Κλαυδιανός
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet