zounis

Δειλά και αμήχανα ξεκίνησαν την εβδομάδα που πέρασε οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με συγκεντρώσεις τρακτέρ σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και ενημέρωση των αγροτών, και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Αιτήματα των αγροτών, όπως έχουν διατυπωθεί από τις επιμέρους επιτροπές, είναι: ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροκτηνοτρόφων. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αξιοπρεπείς συντάξεις και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Επίσης φορολογικό, ασφαλιστικό, κοινή αγροτική πολιτική, κόκκινα δάνεια, κόστος παραγωγής και πετρελαίου. Τέλος στα αιτήματα προστέθηκε και το αίτημα για άμεση απόσυρση της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, να διαβιβαστούν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργής ρύθμισης.

Ήπιες, πρώτες κινητοποιήσεις

Πολλές από τις επιτροπές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους είτε με συγκέντρωση τρακτέρ σε πλατείες χωριών και οδικούς κόμβους είτε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως έχει αποφασιστεί, δεν κλείνουν δρόμους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως Αιγιαλεία και Ηλεία, είχαμε ολιγόωρο κλείσιμο στο Αίγιο, στην εθνική οδό Κορίνθου–Πάτρας και στην Αμαλιάδα στην εθνική Πατρών-Πύργου.
Από την Πέμπτη 26.1.2017, με τη συγκέντρωση στη Νίκαια αγροτών από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων (Μπούτας), και τη συμμετοχή εργαζομένων μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου και έκλεισαν επ’ αόριστον την εθνική οδό Αθήνας–Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση προς Αθήνα, αλλά και το ανέβασμα των τόνων από τους αγρότες των Σερρών που δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν στον Προμαχώνα και να κλείσουν τα σύνορα, γίνεται προσπάθεια να ανεβάσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση από τη μία και ταυτόχρονα το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στα μπλόκα από την άλλη.
Με κοινή επιστολή τους το σύνολο των ευρωβουλευτών της Βουλγαρίας ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν για να αποτραπεί ο αποκλεισμός των συνόρων Ελλάδας–Βουλγαρίας από τους αγρότες, αλλιώς να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο στο ζήτημα.

Η γεωγραφία των μπλόκων

Στη βόρεια Ελλάδα, έξω από τον Λευκώνα βρίσκονται για τρίτη ημέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής ,που έκλεισαν επί δύο ώρες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και δηλώνουν αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα Ελλάδας–Βουλγαρίας στον Προμαχώνα. Δυνάμεις της αστυνομίας τους εμποδίζουν. Επίσης μπλόκα είχαν στηθεί στην Ημαθία, στην Κουλούρα και στη διασταύρωση της Νάουσας, καθώς και στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στην Πιερία συγκεντρώνονταν αγρότες στην «Ελιά» και στη Βροντού με πρόθεση να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό, ενώ στις Σέρρες στο Ροδολίβος με στόχο να στηθεί μπλόκο στα Κερδύλλια. Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες από Καστοριά, Κοζάνη και Αμύνταιο προγραμματίζουν συσκέψεις για να αποφασίσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.
Στην Πελοπόννησο, με εξαίρεση το Αίγιο και την Ηλεία όπου κλείνουν επί δύωρο, όπως προαναφέρθηκε στην εθνική Κορίνθου–Πάτρας–Πύργου στο Αίγιο και στην Αμαλιάδα, στους άλλους νομούς υπάρχει στάση αναμονής. Μάλιστα οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Στην Ήπειρο, στη θέση Κυράτσα, αγρότες από την Άρτα έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιωνίας Οδού, ενώ στο Λούρο αγρότες από την Πρέβεζα. Τέλος, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στον κόμβο Πραιτωρίων του νομού Ηρακλείου Κρήτης και στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά.

Διόδος επικοινωνίας από την κυβέρνηση

Από την μεριά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το διάλογο ανοικτό ενώ επισπεύδει εξόφληση οφειλών προς τους αγρότες. Έτσι, με ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε πως την Τρίτη 31/1 θα δοθούν αποζημιώσεις ύψους 9,4 εκατ. ευρώ σε 5.062 αγρότες για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά Αρκαδία και Ηλεία.
Το Σάββατο, χθες, και, σήμερα, Κυριακή αναμένονται συσκέψεις σε πολλές περιοχές της χώρας, που θα καθορίσουν και την εξέλιξη της δυναμικής των κινητοποιήσεων. Πάντως αν συγκρίνει κανείς τα αιτήματα των αγροτών παλαιότερων εποχών με τα σημερινά είναι φανερό πως η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν σημαντικά προβλήματα άλυτα και κυρίως δεν έχει προχωρήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet