tpp

Της Ντέρντρι Φόλτον

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Δευτέρα υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΤΡ), ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα για το ευρύ κίνημα που την καταπολέμησε.
Προοδευτικές ομάδες έδωσαν τη σκληρή μάχη ενάντια στη συμφωνία μεταξύ 12 εθνών, η οποία απειλούσε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετήσει τα εταιρικά συμφέροντα.

Το κίνημα έκανε τη συμφωνία τοξική

Πράγματι, η ομάδα για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων «Παλεύουμε για το Μέλλον» έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στο κίνημα για τη νίκη της Δευτέρας. «Η νίκη ενάντια στην ΤΡΡ ανήκει στο λαό, όχι στον Ντόναλντ Ντραμπ ούτε σε κανένα άλλο πολιτικό», δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας Έβαν Γκριρ.
«Αναπτύχθηκε ένα άνευ προηγουμένου ενωτικό διεθνές κίνημα πολιτών και οργανώσεων από όλο το πολιτικό φάσμα, το οποίο γιγαντώθηκε και εξουδετέρωσε την ορμή του εταιρικού ολοκληρωτισμού, που ήθελε να βλάψει τις δημοκρατικές διαδικασίες», συνέχισε ο Γκριρ. «Μαζί σημάναμε τον κώδωνα του κινδύνου και μετατρέψαμε την ΤΡΡ σε μια πολιτικά τοξική συμφωνία, την οποία κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν μπορούσε να στηρίξει, εφόσον επιθυμούσε να εκλεγεί».
Ο Τραμπ και ο Μπέρνι Σάντερς είχαν τοποθετηθεί ενάντια στη συμφωνία, όπως έκαναν και άλλοι υποψήφιοι. Μάλιστα, ο Σάντερς τη Δευτέρα δήλωσε «χαρούμενος που σφραγίστηκε το τέλος της ΤΡΡ».
«Τώρα είναι η στιγμή να αναπτύξουμε μια νέα εμπορική πολιτική, η οποία θα στηρίζει τις εργαζόμενες οικογένειες και όχι μονάχα τις πολυεθνικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Σάντερς «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ σοβαρολογεί όταν αναφέρεται σε μια νέα πολιτική που θα στηρίξει τους αμερικανούς εργάτες, τότε θα ήμουν ευτυχής να συνεργαστώ μαζί του». Ωστόσο, η στάση του Τραμπ από τη στιγμή που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, αλλά και από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη μας για το τελευταίο.
«Το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ είναι βαθιά αντεργατικό και η απόφασή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την ΤΡΡ δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός», είπε η Στέφανι Τέιλορ, συνιδρύτρια της Επιτροπής για μια Καμπάνια για Προοδευτική Αλλαγή (PCCC). «Η διοίκηση του Τραμπ αποτελείται τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους, ενώ από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η κατάργηση των υπερωριών και η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης στην αγορά οικογενειακής στέγης. Μπορεί να λέει μεγάλα λόγια, όμως οι πράξεις του τον διαψεύδουν».

Εγρήγορση

Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, ώστε κάθε «νέα πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε ο Σάντερς, να συμβαδίζει με τους στόχους του κινήματος που συνέτριψε την ΤΡΡ. Η Λόρι Γουόλατς, από το Παρατηρητήριο Πολιτών Παγκόσμιου Εμπορίου, υπογράμμισε όσον αφορά τη δέσμευση του Τραμπ, πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που υπογράφηκε επί Κλίντον: «Η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέο εμπορικού μοντέλου, που θα ωφελήσει περισσότερους ανθρώπους. Αν όμως γίνει από λάθος βάση, τότε θα αυξήσει τη μετανάστευση των θέσεων εργασίας, θα συμπιέσει και άλλο τους μισθούς και θα επεκτείνει το δίχτυ προστασίας που έχει η περιβάλλει η NAFTA για τα εταιρικά συμφέροντα, το οποία συνέταξαν τη συμφωνία».
Όπως είπε ο Μοντ Μπάρλοου από το Συμβούλιο Καναδών «Το κίνημά μας πρέπει να είναι έτοιμο»

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο commondreams.org στις 23 Ιανουαρίου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet