servetas

Αδιανόητο ήταν έως πριν μερικά χρόνια αυτό που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και μαζί με το κοινωνικό σύστημα που οικοδομήθηκε από άτομα και συλλογικότητες, βασική αρχή των οποίων ήταν ο σεβασμός των θεσμών και των κοινών συμφωνιών, γραπτών ή ηθικών, σήμερα, απ’ ότι φαίνεται, γίνονται προσπάθειες να καταρρεύσει και το σύστημα πολιτικών και δημοκρατικών αξιών.
Η προσπάθεια του «Μετριοπαθούς Ενωτικού Κόμματος» (Μ) (σ.σ. δεξιοί-καραδεξιοί καμία σχέση με την τρέχουσα ορολογία «κεντροδεξιοί») να διασπάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό και να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης δεν να έχει ξαναγίνει. Για να πετύχουν αυτό το σκοπό τους θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι και τους ακροδεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες» (SD, λαϊκιστές, ξενόφοβοι, όχι φασίστες) Το κόμμα αυτό πήρε στις εκλογές του 2014, περίπου 12,5% σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να ξεπερνάει το 20%.

Το κομματικό σύστημα

Στην ουσία του θέματος: Οι εκλογές στη Σουηδία γίνονται την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε τέσσερα χρόνια. Για λόγους προσαρμογής στα ευρωπαϊκά πρότυπα άλλαξε το «κάθε τρία χρόνια» οπότε διεξήγοντο εκλογές έως και το 1991. Από τον πόλεμο και μετά πρόωρες εκλογές έγιναν μόνο το 1958 όταν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει από τη βουλή πρόταση νόμου επειδή ένα από τα κόμματα που την συνέθεταν δεν τον ψήφισε και αποχώρησε από τον κυβερνητικό σχηματισμό.
Ποτέ στην ιστορία της χώρας ένα κόμμα δεν έχει κυβερνήσει μόνο του. Έως το 1991, οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζονταν, από τον πόλεμο και μετά, στην ψήφο εμπιστοσύνης ή στην ψήφο ανοχής των αριστερών (όπως κι αν λέγονταν κατά καιρούς) Και τις τρεις φορές που κυβέρνησαν τα αστικά κόμματα (1979-1982, 1991-1995, 2006-2014) ο «αστικός συνασπισμός» όπως αποκαλείται περιελάμβανε από 3 έως και 5 κόμματα.
Σήμερα στην κυβέρνηση είναι οι Σοσιαλδημοκράτες και στηρίζονται στους Οικολόγους, οι οποίοι από τότε που μπήκαν στη Βουλή ποτέ δεν εντάχθηκαν σε κάποιο από τα δύο μπλοκ, καθώς και στην ψήφο ανοχής δύο αποκαλούμενων «αστικών κομμάτων» (Κέντρο και Λαϊκό Κόμμα). Μετά τις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες, με έντονη εσωτερική διαμάχη μεταξύ «εκσυγχρονιστών» και «παραδοσιακών», δεν συζήτησαν καν με την «Αριστερά» για πιθανή συνεργασία. Στην ηγεσία τους είναι ο Λέφγκρεν, προερχόμενος από τον συνδικαλιστικό χώρο, αλλά την πλειοψηφία στα όργανα την έχουν οι «εκσυγχρονιστές». Αυτή την «χωρίς ιδεολογία» συνεργασία προσπαθούν να διασπάσουν οι Μετριοπαθείς και δημιουργούν συνεχώς προβλήματα.

Τι επιχειρείται

Το πρόσφατο, προσπαθούν να πείσουν τα αστικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να μην ψηφίσουν στη βουλή τμήμα του προϋπολογισμού και να καταθέσουν από κοινού νέα πρόταση. Αν γίνει δεκτή η πρόταση του Κόμματος Μετριοπαθών, εφόσον αυτή κατατεθεί, ψηφιστεί και περάσει από το κοινοβούλιο, αφού πρώτα έχει απορριφθεί η πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις της θα είναι ίδιες με αυτές μιας ψήφου μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ουσιαστικά δηλαδή, μπορεί η υφιστάμενη βουλή να ψηφίσει άλλο προϋπολογισμό απ’ αυτόν της κυβέρνησης, αλλά η κυβέρνηση να μην παραιτηθεί. Για να το καταφέρουν όμως, ακόμα κι αυτό δεν αρκούν μόνο τα δικά τους «κουκιά». Χρειάζονται και τις ψήφους των ακροδεξιών, για τους οποίους κοινή συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές ήταν ότι κανένα κόμμα δεν θα συνεργαστεί μαζί τους.
Αυτή την ηθική συμφωνία θέλει να σπάσει το Κόμμα των Μετριοπαθών, την οποία  αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και αυτό είναι το ουσιαστικό. Για να βρεθεί ξανά σε κυβερνητικό πόστο, για να κάνει πιο σκληρές τις ιδιωτικοποιήσεις, για να εφαρμόσει μία απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική και όχι μόνο. Αυτό το ήθος όμως δεν πηγάζει μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες. Προέρχεται από άτομα που βλέπουν την πολιτική «με άλλα μάτια». Όπως ο υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, Άντερς Μπόργκ, για τον οποίο οι κάτοικοι της Σουηδίας έμαθαν την Παρασκευή το πρωί από τα μέσα ενημέρωσης ότι μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη του υπουργείου που διοικούσε κατηγορείται για δωροληψία.


Ρένος Γεωργίου
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet