vereli

Ο «νόμος της σφαλιάρας» ονομάζεται από τους συντηρητικούς ρώσους βουλευτές το νομοσχέδιο που προωθούν στην Δούμα, σχετικά με την αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας όταν δεν προκαλούνται σοβαρά τραύματα. Η Γιελένα Μιζούλινα, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του νόμου για την απαγόρευση της «γκέι προπαγάνδας», εισηγήθηκε αυτό το νόμο με την προοπτική όπως είπε να αποκαταστήσει το σεβασμό των παιδιών προς τους γονείς.

Στη ρώσικη κουλτούρα η σφαλιάρα

«Στην παραδοσιακή ρωσική κουλτούρα, οι σχέσεις μεταξύ “πατέρα και γιου” είναι χτισμένες πάνω στην εξουσία των γονιών, την αμοιβαία αγάπη και την ανάγκη του ενός για τον άλλο» δήλωσε η Γ. Μιζούλινα. Στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται η μείωση της ποινής για βία κατά μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβάνοντας παιδιά και συζύγους, εφόσον ο θύτης δεν έχει ξανακάνει κάτι αντίστοιχο και δεν προκαλέσει σοβαρό τραύμα. Θα υπάρχει πρόστιμο που θα κυμαίνεται ως τα 30 χιλιάδες ρούβλια (δηλαδή περί τα 500 ευρώ). Η ενδοοικογενειακή βία ως τώρα θεωρείται βιαιοπραγία που τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση. Η Γ. Μιζούλινα παρά τις αντιδράσεις ακτιβιστών και αριστερών εμμένει στη θέση της και θεωρεί ότι «εάν δώσεις μια σφαλιάρα στο άτακτο παιδί σου, ρισκάρεις να βρεθείς για δύο χρόνια φυλακή. Εάν ο γείτονάς σου κάνει το ίδιο, θα έχει απλώς ένα πρόστιμο».
Το νομοσχέδιο έχει βρεθεί ήδη δύο φορές στη Βουλή προς ακρόαση, θα τεθεί και τρίτη φορά και μετά αναμένεται η υπογραφή του πρωθυπουργού, Βλάντιμιρ Πούτιν, που θα το οριστικοποιήσει. Ο ίδιος ο Πούτιν από την πλευρά του σε παλιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται η ρωσική οικογενειακή παράδοση με την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό να την δικαιολογήσει. Στη συγκεκριμένη συγκυρία δε φαίνεται να έχει πάρει θέση και το νόμο αυτό άλλωστε τον υποστηρίζει έντονα η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Πισωγύρισμα σε μεσαιωνικές πρακτικές

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την εισήγηση των συντηρητικών ρώσων βουλευτών και χαρακτήρισε την πράξη ως «μια αρρωστημένη προσπάθεια για να μειώσει την ενδοοικογενειακή βία». Από τη ρωσική Βουλή δεν εισακούστηκαν οι φωνές του Κομμουνιστικού Κόμματος που ζήτησαν να εξαιρεθούν από το νόμο οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. Ενώ οι μοσχοβίτικες αρχές αρνήθηκαν σε ακτιβιστές να οργανώσουν εκδήλωση κατά του νόμου αυτού με σλόγκαν «Τέλος στην βία μέσα στην οικογένεια. Τα τέρατα πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή».
Η Σβετλάνα Αιβάζοβα, ρωσίδα ακαδημαϊκός στο πεδίο των σπουδών φύλου, δήλωσε ότι «είναι προφανές πως οι νομοθέτες αναγνωρίζουν τη βία ως μια κανονικότητα μέσα στην οικογενειακή ζωή». Όπως και άλλοι αντίπαλοι του «νόμου της σφαλιάρας» θεωρούν την ψήφισή του ως ένα πισωγύρισμα σε μεσαιωνικές πρακτικές. Η Αιβάζοβα και άλλοι ειδικοί υπογραμμίζουν το ήδη πολύ σοβαρό υπάρχον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας που δεν αντιμετωπίζεται. Το 2013, πάνω από 9 χιλιάδες γυναίκες πέθαναν και πάνω από 11 χιλιάδες υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της βίας συζύγου. Το 2014 πάνω από το 25% των φόνων είχαν διαπραχθεί μέσα σε οικογένεια. Ενώ για το 2015 η Αιβάζοβα απευθυνόμενη προσωπικά προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία το 40% των εγκλημάτων τελούνται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, η Αιβάζοβα ζήτησε από τον Πούτιν να υποστηρίξει νόμο που ισχύει ήδη σε 143 χώρες, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει ήδη ψηφισθεί σε πρώην χώρες-μέλη της ΕΣΣΔ. Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται κάποια περίπτωση υποχώρησης της συντηρητικής πλευράς του κοινοβουλίου κα του νομοθετικού σώματος.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet