Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grΌλη η Ελλάδα για τον ΜίκηΓια πρώτη φορά 300 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα σχηματίζουν μια τεράστια χορωδία η οποία θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας. Η συναυλία περιλαμβάνει 30 περίπου τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και το έργο. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου. Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιο, Άξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων.
Συμμετέχουν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.
Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 32, 22, 12 ευρώ, φοιτητικά 7 ευρώ και διακεκριμένη ζώνη 45 ευρώ.
Χάρης Λαμπράκης Quartet
Παρότι το όνομα παραπέμπει στην τζαζ, το Χάρης Λαμπράκης Quartet δεν είναι ένα κλασικό τζαζ κουαρτέτο. Δεν είναι, επίσης, ένα συγκρότημα μουσικής του κόσμου (world music), δεν παίζει παραδοσιακή μουσική, ούτε και fusion. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που, ενώ θεωρεί πως κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο, ταυτόχρονα προσπαθεί να μην το ορίσει, επιτρέποντάς του έτσι να αλλάζει διαρκώς. Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιάσουν τη Λαφίνα, τον τρίτο κατά σειρά δίσκο τους, καθώς και κομμάτια από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους, Θέα και Μετέωρα.
To Χάρης Λαμπράκης Quartet αποτελείται από τέσσερις Αθηναίους μουσικούς με καταγωγή από την ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν να αφουγκραστούν την πόλη στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, να αναζητήσουν την ομορφιά μέσα στο καθημερινό και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μεταξύ τους, χτίζοντας μια κοινή πορεία εδώ και αρκετά χρόνια. Μερικά από αυτά που τους ενώνουν είναι η modal jazz, η μουσική της Ηπείρου, οι πρόβες στο δωματιάκι του Νίκου στη Νέα Σμύρνη, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και οι οικογένειές τους. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Νίκο Σιδηροκ��στρίτη (τύμπανα), Δημήτρη Θεοχάρη (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (μπάσο) και Χάρη Λαμπράκη (νέι).
Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 9μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Μικρή Σκηνή. Τιμές εισιτηρίων:18 ευρώ, μειωμένο 14 και 13 ευρώ, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 ευρώ.
Όταν τα μυθιστορήματα εμπνέουν

Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη. Οι περιπέτειες ενός επίσης αρχετυπικού (όπως και η Φραγκογιαννού) μυθιστορηματικού ήρωα, του Τάρας Μπούλμπα που γεννήθηκε το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα από την πένα του Νικολάι Γκόγκολ, ενέπνευσαν τη συναρπαστική ομώνυμη Ραψωδία του Λέος Γιάνατσεκ. Εντάσσεται και αυτή στο πρόγραμμα της συναυλίας, όπως άλλωστε και το Κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο του σύγχρονου Λετονού συνθέτη Πέτερις Βασκς που θα παιχτεί με σολιστ την εξαιρετική μουσικό της Κ.Ο.Α. Χριστίνα Παντελίδου.
Η πρόσφατη επιτυχία του ανεβάσματος της όπερας του μείζονος σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (η πρεμιέρα έγινε το Νοέμβριο του 2014 και η παράσταση επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2016), σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου, βασισμένο στην αριστουργηματικό ομώνυμο «κοινωνικό μυθιστόρημα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, οδήγησε τον συνθέτη στη δημιουργία μίας Σουίτας για ορχήστρα, ύστερα και από την προτροπή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή. Ουσιαστικά η Σουίτα επιτυγχάνει μία «περίληψη» του βασικού θεματικού υλικού της όπερας, όπου τα μουσικά όργανα αντικαθιστούν τα φωνητικά μέρη, φέροντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικής μουσικής γλώσσας του συνθέτη που διατηρεί μια λεπτή γραμμή ισορροπίας μεταξύ δύο μεγάλων παραδόσεων: της ευρωπαϊκής παράδοσης και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 25, 15, 10 ευρώ και 5 ευρώ (εκπτωτικό).
Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 7.45μ.μ.) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από το Χαράλαμπο Γωγιό για τους κατόχους εισιτηρίων.
Γέφυρα μουσικής πάνω από τη ΣυγγρούΔύο γείτονες, η Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεργάζονται –για δεύτερη φορά– σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής. Στόχος τους, η παρουσίαση της εκλεκτικής συγγένειας ανάμεσα στον ήχο του «τώρα» και το παρελθόν. Οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, υποστηριζόμενοι από την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της Στέγης, αναλαμβάνουν την προώθηση των συναυλιών σε στενή συνεργασία με τους μουσικούς, ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία και των δύο Ιδρυμάτων.
Νέοι και ανερχόμενοι –ως επί το πλείστον– ερμηνευτές παρουσιάζουν έργα που συνδέονται μέσα από ένα κοινό μουσικό περιβάλλον ή έργα που δημιουργούν μια (ακόμη) γέφυρα πάνω από τους αιώνες που τα χωρίζουν. Ένας ιδιαίτερος φόρος τιμής αποδίδεται στον György Kurtág με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια (γενν. 1926). Το έργο του Ούγγρου συνθέτη χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το διάλογο που ανοίγει με όλες τις εποχές της μουσικής φιλολογίας. Μερικοί από τους σημαντικότερους «συνομιλητές» του είναι οι György Ligeti, Anton Webern, και J. S. Bach, έργα των οποίων θα ακουστούν μαζί με τα δικά του. Άλλες εκλεκτικές συγγένειες του φετινού προγράμματος είναι αυτές του Νίκου Σκαλκώτα με τον σύγχρονό του Erwin Schulhoff, των Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner, καθώς και η πολύ ιδιαίτερη σύζευξη λογοτεχνίας και μουσικής, μεσαιωνικής και σύγχρονης, στη συναυλία με τίτλο Laborinthus. Συντελεστές: υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου, υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή, τεχνική υποστήριξη Παντείου: Σταύρος Καπερώνης. Μιχάλης Χόιπελ: τσέλο, έργα: Έφη Μαρκουλάκη, Miklós Rózsa, Krzysztof Penderecki, György Kurtág και György Ligeti.
Κριστίν Σωφρονίου: πιάνο, έργα: György Kurtág, George Rochberg, J. S. Bach, Ηans Werner Henze, Rodney Sharman και Richard Wagner
Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο ισόγειο του Παλαιού Κτιρίου (κόκκινο κτίριο).
Η είσοδος στο χώρο του Παντείου γίνεται από την οδό Φραγκούδη, είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Ρεσιτάλ κιθάρας Χάρη ΚαμπύληΤο πρόγραμμα του ρεσιτάλ διατρέχει ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου της κιθάρας από την προκλασική έως τη σύγχρονη εποχή. Ο Χάρης Καμπύλης επέλεξε να ερμηνεύσει, πλάι σε προσφιλή του έργα των J. Dowland, J. S. Bach, J. K. Mertz, J. Turina, Μ. D. Pujol, την περίφημη «Σουίτα για το πέρασμα του χρόνου» του Κώστα Γρηγορέα, αλλά και ένα ακόμα σύγχρονο έργο που πρόσφατα βρήκε κι αυτό τη θέση του στην καρδιά του. Το «Voices 1915», βασισμένο πάνω σε αρμενικούς λαϊκούς τρόπους, γράφτηκε από τον Ιάκωβο Κολανιάν για τα 100 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Χάρης Καμπύλης είναι μέλος του κιθαριστικού συνόλου «Κίθαρις», με το οποίο έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Gyumri (βραβείο στο IV Διεθνές Φεστιβάλ «Renaissance»), το Yerevan, το μουσείο της Ακρόπολης κ.ά. Έχει βραβευθεί στο 25ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας καθώς και το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Π. Φαλήρου. Σήμερα διδάσκει κιθάρα στη γενέτειρά του, το Άστρος, καθώς και στην Τρίπολη.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41). Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ.