Τρία έργα νέων λογοτεχνών από τρεις νέους σκηνοθέτες

theatrika_1

Είναι παλιά πρακτική η διασκευή της λογοτεχνίας στο θέατρο. Το διαφορετικό στη δράση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Η λογοτεχνία στη σκηνή», είναι ότι οι όλοι οι δημιουργοί συνομιλούν με τη γενιά τους. Μετά την παράσταση «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο» του ποιητή Γιάννη Στίγκα, σε σκηνοθεσία Medea Electronique, σειρά έχει η «Αλμπα» του Θωμά Τσαλαπάτη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή για τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο Κωνσταντίνος Χατζής σημειώνει: «Από τις πρώτες φράσεις του ποιήματος, καταλαβαίνεις πως ο ποιητής αναμετριέται με την πιο βαθιά ρίζα του “προσωπικού”. Λέξεις, σιωπές, νοήματα, εικόνες γεννούν μια προσωπικά ανελέητη φωνή που ψιθυρίζει εκκωφαντικά. Όσο περπατάς στους δρόμους της Άλμπα, όσο ζεις τις μέρες της, μία μία ξεχωριστά, κάθε φορά που την συναντάς, όταν αντικρίζεις τις πολιτείες της, η φωνή σου έχει ανάγκη από τη φωνή των άλλων. Καταλαβαίνεις πως η προσωπική σου διαδρομή ταυτίζεται με τις προσωπικές διαδρομές όλων όσων έζησαν, ζουν, θα ζήσουν. Καταλήγεις να ανακαλύψεις πως η “Άλμπα” είναι μια προσωπική πολυφωνία. Αυτήν την αίσθηση είχα πρωτοδιαβάζοντας το ποίημα του Θωμά Τσαλαπάτη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ανακαλύψω τις δυνατότητες και τα όρια που δίνουν “έργα” που δεν έχουν γραφτεί για το θέατρο.»
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Χριστίνα Βασιλοπούλου, Μαρία Μαλλούχου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Χρήστος Τζιώτας.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μ.μ. (από τις 6 έως τις 28 Φεβρουαρίου), στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, τηλ. 210 3418550 & 210 3418579). Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ.

Παράταση για την Αποστολή

Η ομάδα Σημείο Μηδέν παρατείνει τις παραστάσεις της πολύ καλής δουλειάς της πάνω στο έργο του Μύλλερ «Η αποστολή: Ανάμνηση από μιαν επανάσταση» μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Μετά το τέλος των παραστάσεων στις 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Σάββα Στρούμπο.
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8μ.μ., στο θέατρο Αττις - Νέος Χώρος

«Μισάνθρωπος» του Μολιέρου

Τον  «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου σκηνοθετεί η Μαρία Ξενουδάκη, «ένα ασυνήθιστα αυτοβιογραφικό έργο. Η παρουσία του Αλσέστ, του πρωταγωνιστή του Μισάνθρωπου, αντικατοπτρίζει την απέχθεια του Μολιέρου και την άρνησή του να ενταχθεί στη ζωή της “βασιλικής αυλής”, όπου κυριαρχούσε το ψέμα, η υποκρισία, οι ίντριγκες, οι απάτες, η κολακεία.  Ο “Μισάνθρωπος-Μολιέρος” δεν σκιαγραφεί μόνο μια κοινωνία και ένα διαβρωμένο σύστημα, ασκώντας κριτική, αλλά ασυμβίβαστος επιτίθεται προς όλους και όλα, ως τη στιγμή που αναγκάζεται να αποχωρήσει από την κοινωνία αυτή… για να μπορέσει να ζήσει σε μια ερημιά ως τίμιος άνθρωπος».
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ξενουδάκη, Νατάσα Κορομβόκη.
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9.15μ.μ., στο Αντιθέατρο (Αυλητών 10 Ψυρρή).

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet