«Δεν θα είμαι γραμματέας, αλλά η γραμμή παραμένει»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Ιταλία είναι πολλές και διάφορες οι διεργασίες που πιθανά να οδηγήσουν –επιτέλους- σε ένα ενιαίο υποκείμενο της αριστεράς. Στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολλές οι αντιδράσεις στην προσπάθεια του Ματέο Ρέντσι να αποφύγει το συνέδριο. Ο πρώην γραμματέας Μπερσάνι μιλάει για μια νέα Ελιά, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Νταλέμα ισχυρίζεται ότι ένα ενιαίο υποκείμενο της αριστεράς θα έπαιρνε πάνω από 10% και φαίνεται ότι συνομιλεί με την Ιταλική Αριστερά και με το κίνημα “Possibile”του Πίπο Τσιβάτι. Η Ιταλική Αριστερά ετοιμάζεται για το ιδρυτικό συνέδριό της, 17-19 Φεβρουαρίου στο Ρίμινι με μοναδικό μέχρι στιγμής υποψήφιο γραμματέα τον Νικόλα Φρατοϊάνι (που υποστηρίζει την ενότητα της αριστεράς), έπειτα από την απόσυρση του Αρτούρο Σκότο, που βλέπει με φιλικό μάτι και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα έχει το συνέδριό της την 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου στο Σπολέτο.
Ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Manifesto, εξηγεί τα διάφορα σενάρια που προηγούνται της ίδρυσης του ενιαίου πολιτικού υποκειμένου και μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας.

Τη συνέντευξη πήρε
η Ντανιέλα Πρετσιόζι


Είστε γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης από το 2008. Στο συνέδριο του Μαρτίου θα είστε πάλι υποψήφιος για τέταρτη φορά;
Όχι. Θα προτείνω μια αλλαγή.

Είστε πρόθυμος να αλλάξετε γνώμη αν σας το ζητήσουν οι σύνεδροι;
Σήμερα υπάρχουν όλες οι συνθήκες για μια αλλαγή. Μέχρι σήμερα υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να αλλάξουν γραμματέα, επειδή ήθελαν να αλλάξουν γραμμή. Γι’ αυτό δεν τα παράτησα. Σήμερα, αντίθετα, το 70 τοις εκατό του πολιτικού γραφείου ψήφισε με απόλυτη συμφωνία, μεταξύ μας δεν υπήρξε ποτέ μια παρόμοια πλειοψηφία. Σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε να αλλάξουμε γραμμή.

Όμως εσείς υπήρξατε μειοψηφικός γραμματέας.
Η κατεύθυνσή μου συναντά σήμερα ευρεία πλειοψηφία: ένα κομμουνιστικό κόμμα χωρίς νοσταλγίες που θέλει να οικοδομήσει ένα υποκείμενο της αντιφιλελεύθερης αριστεράς.

Θα υποδείξετε τον επόμενο γραμματέα ή την γραμματέα;
Όχι, δεν έχουμε μοναρχία. Υπάρχει μια ηγετική ομάδα που είναι εξ ολοκλήρου σε θέση να εκφράσει τη διαδοχή. Εγώ μένω στην απόλυτη διάθεση του κόμματος. Θα είμαι ο πρώτος πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης που θα μείνει στο κόμμα.

Τα λάθη της αριστεράς

Από τη γραμματεία του Μπερτινότι εξελιχθήκατε σε υπουργό του Πρόντι και μετά σε σκληρό αντίπαλο της κεντροαριστεράς. Υπήρξατε ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές;
Όχι, δεν ισχυρίστηκα ότι είχα πάντα δίκιο. Έκανα λάθος που πήγα στην κυβέρνηση. Το παραδέχτηκα, κάναμε ένα συνέδριο, αλλάξαμε κατεύθυνση. Το γεγονός ότι έγινα υπουργός ήταν μια καθοριστική καμπή. Προσπάθησα μέχρι το τέλος, αλλά διαπίστωσα ότι ήταν αδύνατο να μετατοπίσουμε την κεντροαριστερά εκ των έσω, μια κεντροαριστερά που τότε ήταν του Πρόντι και του Μπερσάνι, πολύ πιο αριστερά από το σημερινό Δημοκρατικό Κόμμα. Εκεί διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας φιλελεύθερος πόλος, δηλαδή ο πόλος του μεγάλου συνασπισμού, και άλλος ένας φιλελεύθερος πόλος, αλλά εθνικιστικός και ρατσιστικός. Εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε έναν τρίτο αντιφιλελεύθερο πόλο. Όλοι βασίζονται στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Θεωρία ριζικά λανθασμένη. Τα 20 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες έκαναν 20 λεπτά να τα βρουν. Ο τρίτος πόλος πρέπει να πει: ο πλούτος υπάρχει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το λαό.

Ο τρίτος πόλος υπάρχει ήδη στην Ιταλία, είναι οι 5 Αστέρες.
Αυτοί είναι ένας γεωμετρικός τρίτος πόλος, όχι πολιτικός. Η αίτηση συμμετοχής στην Alde το αποδεικνύει.

Όμως, η ιστορική ήττα της αριστεράς, σήμερα, είναι ότι παρέδωσε τις ψήφους της στους 5 Αστέρες.
Οι 5 Αστέρες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν από τα λάθη της αριστεράς, αρχή κάνοντας από την κυβέρνηση Πρόντι. Εκεί καταστρέψαμε μεγάλο μέρος του συμβολικού κεφαλαίου μας και ανοίξαμε το δρόμο σε άλλους. Το πρόβλημα δεν ήταν το ψηφοδέλτιο ουράνιο Τόξο, όπως επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Σήμερα το Κίνημα 5 Αστέρων δεν είναι σε θέση να προωθήσει εναλλακτικές προτάσεις. Η ίδια η δήμαρχος Απεντίνο (ΣτΜ: δήμαρχος του Τορίνο) δεν έχει μεγάλες διαφορές με τον Φασίνο. Οι 5 Αστέρες είναι ένα πάρκινγκ για τις ψήφους της αριστεράς. Αν στήσουμε στα πόδια της μια αξιόπιστη αριστερά θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.

Όμως εσείς στη Ρώμη βάλατε τον κόσμο να ψηφίσει τη Βιρτζίνια Ράτζι.
Γιατί αν ο Ρέντσι δεχόταν ένα χτύπημα στις δημοτικές εκλογές θα ήταν πιο εύκολο να τον νικήσουμε στο δημοψήφισμα.

Τότε γιατί στο Μιλάνο ψηφίσατε τον Σάλα; (ΣΤΜ: υποψήφιος της κεντροαριστεράς)
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση στο Μιλάνο δεν έδωσε καμία υπόδειξη ψήφου.

Για έναν αντιφιλελεύθερο πόλο

Ας ξανάρθουμε στο ανέφικτο της αναμόρφωσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Τώρα και ο Μπερτινότι και ο Βέντολα, που έφυγαν από την Επανίδρυση το 2008, έχουν την ίδια άποψη με εσάς. Πρόκειται για μια ηγεμονική νίκη, όπως θα έλεγε ο Γκράμσι;
(Γελάει). Τώρα το σημαντικό είναι να οικοδομηθεί ένας αντιφιλελεύθερος πόλος. Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα να μην είχε διασπαστεί η Επανίδρυση και αν δίναμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη οι 5 Αστέρες δεν θα είχαν φθάσει εκεί που έφθασαν.
Στην ουσία κέρδισε και η ιδέα που υποστηρίζατε πάντα, ένα υποκείμενο της αντιφιλελεύθερης αριστεράς. Στο τέλος θα κάνετε έναν εκλογικό συνασπισμό με την Ιταλική Αριστερά και με τον Τσιβάτι.
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση δεν προτείνει έναν εκλογικό συνασπισμό, αλλά ένα υποκείμενο που να λειτουργεί με τη λογική «ένα μέλος, μια ψήφος», στο οποίο να γράφεται κανείς ατομικά με τη δυνατότητα να έχει διπλή κάρτα μέλους με τα κόμματα που δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Ένα υποκείμενο οικοδομημένο πάνω σε προγραμματικές βάσεις, που να πηγαίνει από τους κομμουνιστές μέχρι αυτούς που εκτιμούν τον πάπα Φραγκίσκο, καθολικούς και μη.

Από το ‘90 τα ηγετικά στελέχη αυτής της αριστεράς είναι πάντα τα ίδια. Έχετε ένα προφανές πρόβλημα αλλαγής της ηγετικής ομάδας;
Η ιδέα της απόσυρσης των παλιών στελεχών είναι μια δικαιολογία για να πάει κανείς προς τα δεξιά, από τον Οκέτο μέχρι τον Ρέντσι, κι εγώ είμαι αντίθετος. Πείτε μου όμως: θα κάνατε αυτή την ερώτηση τον καιρό του Pci; Οι ηγετικές ομάδες δεν φτιάχνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε μια στιγμή φτιάχνονται οι θεατρίνοι με ένα κείμενο γραμμένο από άλλους, από τον Ρέντσι μέχρι τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των 5 Αστέρων. Αυτό ισχύει, αλλά υπάρχει επίσης πρόβλημα αλλαγής. Χρειάζονται πρόσωπα που να μην έχουν σημαδευτεί από τις διαιρέσεις της τελευταίας εικοσαετίας.

Στο μέλλον σας υπάρχει ο Ντε Ματζίστρις; (ΣΤΜ ο αριστερός δήμαρχος της Νάπολης)
Ασφαλώς ναι, όμως λέω σ’ εκείνον και στην Ιταλική Αριστερά ότι όλοι είμαστε αναγκαίοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει ‘η αριστερά είμαι εγώ’: χρειάζεται μια ενωτική διαδικασία, και πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Το να περιμένουμε τις εκλογές για να κάνουμε ένα ψηφοδέλτιο με τις συνηθισμένες ισορροπίες θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.

Η Άλλη Ευρώπη όντως δεν τα κατάφερε καλά.
Ήταν μια θετική εμπειρία. Αυτό όμως που συνέβη μετά αποδεικνύει ότι ήταν αδύναμη η οικοδόμησή της. Χρειάζεται μια ευρεία και δημοκρατική διαδικασία, χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό υποκείμενο.

Στη θέση του Τσίπρα θα κάνατε συμφωνία με την Ευρώπη;
Η απάντηση θα ήταν μεγάλη και σύνθετη. Όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: ο Αλέξης αντιστάθηκε, δεν πρόδωσε.

Μετάφραση και επιμέλεια:
Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet