vereli

Σύμφωνα με διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, στο Μπαγκλαντές ετοιμάζεται αλλαγή στη νομοθεσία επιτρέποντας το γάμο με κορίτσια κάτω των 18 σε «ειδικές περιπτώσεις». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο γάμος απαγορεύεται σε ανήλικους παρότι αυτό στην πράξη δε εφαρμόζεται καθώς το Μπαγκλαντές έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε παιδιά-νύφες, μαζί με αρκετές αφρικανικές χώρες. Η ΜΚΟ «Κορίτσια και όχι Νύφες», ένας συνασπισμός περισσότερων από 650 φιλανθρωπικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι το μπαγκλαντεσιανό κοινοβούλιο θα ξεκινούσε τις διαβουλεύσεις για την προτεινόμενη αλλαγή του νόμου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Για την «τιμή» της οικογένειας

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις που θα γίνουν στον νόμο αυτό θα αφορούν τις περιπτώσεις της εγκυμοσύνης ή όταν ένας γάμος θα βοηθήσει στο να προστατευθεί η «τιμή» της κοπέλας και η φήμη της οικογένειάς της μέσα σε μια συντηρητική κοινωνία. Ουσιαστικά νομιμοποιείται έτσι η πρακτική που εφαρμόζεται συχνά σε αυτή την χώρα, να εξαναγκάζεται μια ανήλικη σε γάμο με άτομο που την έχει κακοποιήσει σεξουαλικά με πρόφαση την «τιμή της κοπέλας και της οικογένειας».
Η κίνηση αυτή της πρωθυπουργού δεν συνάδει με τα προηγούμενα λεγόμενά της καθώς παλιότερα είχε δεσμευτεί στο να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο, των ανήλικων κοριτσιών που παντρεύονται και είχε προβεί σε κινήσεις για να βαρύνει τις ποινές. Συγκεκριμένα, η Χασίνα είχε αναφερθεί στην εξάλειψη των γάμων με νύφες κάτω των 15 χρόνων, πράγμα που είχε εντάξει στις προγραμματικές δηλώσεις της με χρονικό ορίζοντα το 2021. Η ανοχή της κοινωνίας όμως δεν επιτρέπει την ομαλή εφαρμογή του νόμου, δηλώνουν ακτιβιστές.

Στα χέρια του κακοποιητή

Το 2011, παντρεύτηκαν το 32,5% των κοριτσιών σε ηλικίες ανάμεσα στα 15 και 19, ενώ το 2010 το 37,5%. Σύμφωνα με την Unicef, τα περισσότερα κορίτσια απομονώνονται κοινωνικά και δεν τους δίνεται η δυνατότητα φοίτησης σε σχολείο. Επομένως, αυτό από μόνο του τις καθιστά εφ’ όρου ζωής εξαρτημένες οικονομικά από το σύζυγο ή μετέπειτα τα παιδιά.
Οι ακτιβιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι γάμοι αυτοί ενέχουν πολλούς κινδύνους για τα ανήλικα κορίτσια: περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βία, βιασμό και εξαναγκασμένη εγκυμοσύνη, η οποία ειδικότερα σε τέτοιες ηλικίες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του θύματος. Για τους γονείς στο Μπανγκλαντές, ο γάμος είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουν την κόρη τους από την κακοποίηση, οδηγώντας της στα χέρια μόνο ενός κακοποιητή. Περίπου το ένα τρίτο των κοριτσιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο παντρεύεται πριν τα 18, ενώ στο Μπανγκλαντές αυτό αφορά τα δύο τρίτα. Οι κίνδυνοι για τα νεαρά κορίτσια στο Μπανγκλαντές είναι πολλοί: πάνω από δέκα γυναίκες ή κορίτσια κάθε εβδομάδα υφίστανται επιθέσεις με οξύ. Στις επαρχίες του Μπανγκλαντες μία στις τρείς κοπέλες πέφτει θύμα βιασμού. Οι στατιστικές σχετικά με τους βιασμούς, παρότι είναι πολύ συχνοί, είναι δύσκολο να είναι όσο το δυνατόν ακριβείς, γιατί η οικογένεια του θύματος προτιμά να συγκαλύψει το γεγονός συνήθως παντρεύοντας την κόρη με τον κακοποιητή. Επιπλέον, επειδή ακριβώς υπάρχει ο φόβος της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι γονείς προσπαθούν να παντρέψουν τα κορίτσια σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία με σκοπό να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση.
Όμως αυτή η πρακτική δεν οδηγεί παρά μόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα: «Ο γάμος πριν τα 18 δεν εξασφαλίζει την προστασία ενός κοριτσιού που είναι έγκυος» τονίζει η Λάκσμι Σάνταραμ, διευθύντρια του προγράμματος «Κορίτσια και όχι Νύφες», «στην πραγματικότητα, τις αφήνει έκθετες στο ενδεχόμενο σεξουαλικής, φυσικής και ψυχολογικής βίας». Προεκτάσεις αυτού του κοινωνικού φαινομένου είναι οι συχνές αυτοκτονίες. Σύμφωνα με την Σουλτάνα Κεμάλ, δικηγόρο και ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «για μερικά θύματα η αυτοκτονία είναι η μόνη οδός που τους επιτρέπει να διαφύγουν από αυτή την κοινωνική πανδημία».

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet