stathis

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 13ου συνεδρίου, προχώρησαν σε μια συνολική αποτίμηση της τελευταίας περιόδου ιδίως, κατά την οποία στήριξαν τη στροφή στην κεντρική πολιτική ζωή του τόπου συμμετέχοντας στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Από αυτή τη διαδικασία αποτίμησης εντόπισαν, όπως διαφάνηκε τουλάχιστον από την απόφαση του συνεδρίου και τα κείμενα, ορισμένα θετικά και αρνητικά σημεία. Η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ισότητας των δύο φύλων, της κοινωνικής οικονομίας είναι μερικοί τομείς στους οποίους η κυβέρνηση κατέγραψε θετικό ρόλο, αλλά και που οι ίδιοι διαδραμάτισαν έναν κύριο ρόλο. Από την άλλη, υπάρχουν και άλλοι τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση δεν προχώρησε όσο έπρεπε.

Σχέση ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων

Το σημαντικό, ωστόσο, διακύβευμα που τέθηκε, και σε ορισμένες στιγμές με έναν έντονο τρόπο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αφορούσε τη σχέση των ΟΠ με το κυβερνόν σχήμα, και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αυστηρή κριτική είχε ασκήσει, προσερχόμενη στο συνέδριο, με κείμενό της η οργάνωση Αττικής των Οικολόγων Πρασίνων με απόφαση της Παναττικής Συνδιάσκεψης, όσον αφορά την παρουσία των ΟΠ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, συζητώντας ακόμα και την αποστασιοποίηση από το κυβερνόν σχήμα.
Ενώ η οργάνωση της Αττικής μιλούσε με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάγκη να υπάρξει μια αυτόνομη πορεία του κόμματος προς τις εκλογές, το συνέδριο τελικά αποφάσισε ότι η στάση των ΟΠ και η όποια πολιτική επιλογή δεν μπορεί να είναι σταθερή και μόνιμη και επομένως χρειάζεται να επανεξεταστεί. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τελικά, υπερίσχυσε μια πιο μετριοπαθής λογική, η οποία επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πιο διακριτή η πολιτική στόχευση του κόμματος μέσα από τα μέλη που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και τους βουλευτές του. «Στο συνέδριο καταγράφηκε μια έντονη δυσθυμία σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται συνολικά ο χώρος των Οικολόγων–Πρασίνων από την κυβέρνηση», μας τόνισε στέλεχος του χώρου.

Διακριτή παρουσία

Όσον αφορά τις σχέσεις, μάλιστα, του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι χρειάζεται να επανασυζητηθούν εξαρχής. Η απόφαση μιλά συγκεκριμένα για την ανάγκη να κληθούν οι βουλευτές των ΟΠ που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμώσουν και να κάνουν πιο  διακριτή τη συμμετοχή τους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Ως Οικολόγοι Πράσινοι που στηρίζονται στις ιδέες της πολιτικής οικολογίας, μιας ιδεολογίας που έχει ως βασική της αρχή τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα, με αίσθημα ευθύνης συμμετέχουμε στις κυβερνητικές προσπάθειες για την απεξάρτηση της χωράς από την οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση, πάντα με διακριτή τη πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται την αποδέσμευση μας από την αυτονομία και την αυτοτέλεια της ιδεολογικής μας βάσης και της πολιτικής μας δραστηριότητας», δήλωσε η συνεκπρόσωπος του κόμματος, Εύα Πάσχου, δίνοντας το στίγμα των ΟΠ την επόμενη περίοδο. (Ο έτερος εκπρόσωπος του κόμματος είναι ο Κώστας Διάκος, οι οποίοι και εκλέχτηκαν ομόφωνα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος).
Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, όπως χαρακτηρίζεται και στην απόφαση του συνεδρίου πορεία, αναζητείται η διακριτή πολιτική που φέρει στην συγκυβέρνηση η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων, τόσο με την παρουσία των δύο βουλευτών όσο και του αναπληρωτή υπουργού. Η συμβολή των ΟΠ, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, μέχρι σήμερα δεν αποτυπώνεται και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να αλλάξει.

Σ.Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet