melas

Τη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός

Η ελληνική περίπτωση αύριο θα έχει την τιμητική της στη συνεδρίαση του ΔΝΤ. Λίγες οι διαρροές. Παρ’ όλα αυτά τι μπορούμε να προβλέψουμε για την περαιτέρω στάση του;
Με βάση όσες διαρροές υπάρχουν και την προηγούμενη έκθεσή του ΔΝΤ, το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια που θέλει ο κ. Σόιμπλε οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ πάλι θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Να περιμένουμε λοιπόν. Άποψή μου είναι, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δύσκολα θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Βεβαίως, δεν θα φύγει. Θα κριθεί, τελικά, αν μερικές από τις απαιτήσεις του, π.χ. για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μπουν στη συμφωνία έστω και ως υπόσχεση.  Θα παραμείνει με τον ίδιο τρόπο που παραμένει και τώρα, ως τις γερμανικές εκλογές τουλάχιστον. Δεν νομίζω όμως ότι θα βάλει χρήματα. Εξ άλλου, εφόσον το ποσό που απαιτήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση  του τραπεζικού συστήματος ήταν πολύ λιγότερο από το προβλεπόμενο, το μερίδιο του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο και ποσοτικά.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Να σου θυμίσω ότι προχθές ο κ. Ρέιγκλινγκ του ESM είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει και οικονομικά.
Ναι, το είπε. Πρόκειται, νομίζω, για μια παραπάνω πίεση του κ. Σόιμπλε και προς το ΔΝΤ αλλά κυρίως προς την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το παιχνίδι που κάνει ο Σόιμπλε, απευθύνεται στο εσωτερικό του και θέλει να πείσει ότι αυτός θα κερδίσει είτε πάρει μέρος το ΔΝΤ είτε υποχρεώσει την Ελλάδα να πάρει σκληρά μέτρα χωρίς την βοήθεια του ΔΝΤ, στο οποίο, μάλιστα, αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις για αναδιάρθρωση χρέους κ.τ.λ., κ.τ.λ. Αν κερδίσει τις εκλογές, μάλλον σκοπεύει να φτιάξει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει όμως χρηματοδότηση. Δεν θα χρειάζεται, αν πάνε ομαλά τα πράγματα.
Πώς εκτιμάς, ότι θα λειτουργήσει η εκλογή Τραμπ στο ΔΝΤ; Θα φανεί αυτό αύριο;
Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Αύριο για πρώτη φορά θα παραστεί ως παρατηρητής άνθρωπος του Τραμπ, καθώς  ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΣ του Οργανισμού δεν έχει αλλάξει. Άρα, θα καταλάβουμε την αμερικανική στάση. Δεν γνωρίζουμε αν είναι προτεραιότητα του Τραμπ να κάνει κάτι τώρα για τη σχέση ΔΝΤ – Ευρώπης. Εκείνο όμως που καταλαβαίνω, αλλά όχι μόνο λόγω του Τραμπ, είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και είπα πιο πριν ότι πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκτιμήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Ας έρθουμε στη διαπραγμάτευση. Τι εικόνα έχεις διαμορφώσει από τις τελευταίες ειδήσεις;
Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν και λίγο καθυστερημένα, ότι διαπραγματευόμαστε συνολικά το πακέτο, δηλαδή γίνεται μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν έστω και με απλές λεκτικές αναφορές τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, νομίζω, ότι είναι σωστή. Όμως, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να έχουν ένα τέλος. Οι δανειστές ή αν θέλετε ο Σόιμπλε δεν έχει ανάγκη επίσπευσης.

Ασφαλώς, αλλά κρίσιμο είναι το πώς θα φτάσει σε ένα τέλος αυτή η ιστορία, όχι αποδεχόμενοι αλλά αρνούμενοι παράλογες απαιτήσεις.
Ευχή είναι να τελειώσει θετικά. Εάν όμως η κυβέρνηση βλέπει ότι ο συσχετισμός δύναμης δεν της επιτρέπει να κρατήσει ορισμένες από τις γραμμές τις οποίες θέλει, από εκεί και πέρα η απόφαση είναι πολιτική. Γιατί και οι εκλογές δεν είναι κάτι τόσο απλό και χωρίς συνέπειες. Η δική μου πρόβλεψη, πάντως, είναι ότι το αφήγημα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, όπως το παρακολουθούμε, ορθολογικά σκεπτόμενος,  ότι είναι υπέρ ενός συμβιβασμού, για να κλείσει  η αξιολόγηση και να μπορέσει η ελληνική οικονομία να συνεχίσει την πορεία μεγέθυνσης που καταγράφει τους τελευταίους μήνες. Έτσι θα αποκτήσει, ύστερα από ένα χρόνο, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, θα κινηθεί καλύτερα. Ενθαρρύνεται και από τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού τομέα, αλλά και από τη θετική προοπτική της πραγματικής οικονομίας για το 2017. Όλοι οι οργανισμοί συμφωνούν σ’ αυτό.

Πάντως, μια και αναφερθήκαμε στα οικονομικά δεδομένα, οι δανειστές, παρά την υπεραπόδοση εσόδων δύο χρόνων, δεν δέχονται ως μόνιμες κάποιες από τις πηγές αυτών των εσόδων

Είναι μια ιδεολογική εμμονή του ΔΝΤ που πηγάζει από την αντίληψή τους ότι τα μέτρα πρέπει να είναι διατηρήσιμα, (κάτι που μεταφράζεται στην περίπτωση της Ελλάδας, σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αφορολόγητου) να μπορούν να επαναληφθούν στις επόμενες χρονιές. Επίσης υπάρχει ένας φόβος που τον εκφράζει το ΔΝΤ συνεχώς ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Ως προς τις προβλέψεις του, το ΔΝΤ μάς έχει συνηθίσει στις άτοπες εκτιμήσεις του.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet