giourgos

Του Κωστή Γιούργου

«O Tραμπ είναι νέος στην πολιτική. Ζούσε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον για εκείνον. Θα του πάρει πολύ καιρό, και θα κοστίσει πολύ στις ΗΠΑ, μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σχολιάζοντας τη σκλήρυνση της στάσης της νέας αμερικανικής διοίκησης έναντι της χώρας του στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόσφατα.
Πόση πίστωση χρόνου θα απαιτηθεί μέχρι ο κ. Τραμπ «να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο» είναι ακόμη νωρίς να ειπωθεί. Οι πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι αρκεί η τετραετία μέχρι τη λήξη της θητείας της:
Ο υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ, ανέβασε, προχθές ακόμη, κατακόρυφα τους τόνους μιας αντιπαράθεσης για την οποία (θα έπρεπε να) είχε προϊδεάσει η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, προ μηνών, στο Βερολίνο, μέσω Αθήνας. «Δεν είμαι σίγουρος», είπε ο κ. Μάλοχ, «αν σε λίγο θα υπάρχει καν μια Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία να διαπραγματευθούμε μια εμπορική συμφωνία». Προσθέτοντας, με πλήρη επίγνωση των λεγομένων του, πως θα στοιχημάτιζε ότι το ευρώ «μπορεί να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες». Κι όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί, με τέτοιες απόψεις, να προαλείφεται για πρεσβευτής της χώρας του στην Ε.Ε., απάντησε κυνικά: «Από ένα άλλο διπλωματικό πόστο παλαιότερα βοήθησα να διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Ίσως υπάρχει τώρα μια άλλη Ένωση που πρέπει να διαλυθεί»!

Ψυχρός πόλεμος...

Ένας νέος ψυχρός πόλεμος, αυτή τη φορά με στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ίσως – αν στην εικόνα προστεθούν οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της Γερμανίας ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος, ο επικεφαλής του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικού Εμπο­ρίου, Πήτερ Ναβάρο. Ότι, δηλαδή, στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους εταίρους της η Γερμανία χρησιμοποιεί υπέρ της ένα τεχνητά υποτιμημένο μάρκο μεταμφιεσμένο σε ευρώ.
Η στοχοποίηση του κοινού ευρωπαϊκου νομίσματος εκπορεύεται από την επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ των διμερών εμπορικών συμφωνιών έναντι των διευρυμένων συμφωνιών τύπου ΤΤΙΡ που επεδίωκε η κυβέρνηση Ομπάμα. Αποκαλυπτική επ’ αυτού είναι η διαβεβαίωση του κ. Ναβάρο ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι «νεκρές». Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δουν την TTIP ως μια διμερή συμφωνία, όταν εμπλέκεται σε αυτήν, ως ενορχηστρωτής της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία: «Η γερμανική δομική ανισομέρεια στο εμπόριο με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ δείχνει την οικονομική ετερογένεια που υπάρχει εντός της ΕΕ, άρα πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία υπό τον μανδύα της διμερούς συμφωνίας» – και ως τέτοια απορρίπτεται από τις ΗΠΑ.
Θορυβημένος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. την περασμένη Τρίτη, παραμονές της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, χαρακτήρισε «ανησυχητικές κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης», που, σε συνδυασμό, όπως είπε, με την αστάθεια στο εγγύς διεθνές περιβάλλον, καθιστούν «απρόβλεπτο» το μέλλον της Ευρώπης. Η ορατή απειλή «παρακμής της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ επιβάλλει στους ηγέτες της να μην «υποκύψουν σε εξωτερικές δυνάμεις και τους ηγέτες της».
Μέτρο της σοβαρότητας της υπό διαμόρφωση νέας πραγματικότητας αποτελεί το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό θεσμικό κατεστημένο επιλέγει να δείξει αποφασιστικότητα, προειδοποιώντας την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ότι δεν θα διστάσει να αναζητήσει νέους εμπορικούς εταίρους στο διεθνές στερέωμα, αν δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να αναζητήσει νέους διεθνείς εταίρους αν οι ΗΠΑ διολισθήσουν στον προστατευτισμό. «Η Ευρώπη δεν πρέπει αδρανήσει περιμένοντας τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες». Μολονότι η Αμερική παραμένει εμπορικός εταίρος-κλειδί, το σωστό για την Ε.Ε. θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. «Η συνεργασία μας με την Κίνα είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ. Αλλά επίσης και από πολιτική άποψη...», συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Πολύ λόγος για ενότητα...

Παρόμοια προβληματισμένος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο για το διεθνές εμπόριο» την κυβέρνηση Τραμπ, κάνοντας έκκληση στην Ευρώπη να ορθώσει το ανάστημά της και να προτάξει συμπαγή ενότητα. «Μια ευκαιρία» για την Ευρώπη να ενισχύσει την ενότητά της «είδε» στην πρόκληση Τραμπ και ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Μόνο η ενότητα των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών.
Πολύς ο λόγος για ενότητα από το ευρωπαϊκό ιερατείο. Την ίδια ώρα που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις του στην κυνική διαχείριση του ελληνικού ζητήματος της αξιολόγησης και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το ιερατείο έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανεπαρκές στην υπηρέτηση της περιζήτητης ενότητας.
Μένει να φανεί αν η πρόκληση Τραμπ αποδειχθεί ορόσημο για την Ευρώπη του 2017. Μάλιστα σε χρονική σύμπτωση με ένα άλλο ορόσημο: Τη συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που δρομολόγησε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς, προπομπό της σημερινής Ε.Ε..
Εξήντα χρόνια. Σε πόση πίστωση χρόνου ακόμη μπορεί να ελπίζει η Ενωμένη Ευρώπη «μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο»; Και να πείσει ότι έχει τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκείνων που θέλει να ονομάζει πολίτες της...
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet