epaselect epa05771620 People shout anti-government slogans during a protest rally in Timisoara, Romania, 04 February 2017. Following mass protests, Romania's government on 04 February 2017 announced to withdraw the disputed bill passed late 31 January as a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years.  EPA/SEBASTIAN TATARU

Περισσότερο από μια εβδομάδα κρατάνε οι συνεχείς διαδηλώσεις στη ρουμανική πρωτεύουσα, παρά το κρύο και τη χιονόπτωση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών μετά το 1989, και την πιο βίαιη επίσης. Το βράδυ της Πέμπτης μαζεύτηκαν τουλάχιστον 7.000 πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και την εισήγηση νέου νομοσχεδίου, με σκοπό την αποποινικοποίηση αδικημάτων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλόριν Τζορντάκε, υπέβαλλε την παραίτηση του λόγω των εκτεταμένων διαδηλώσεων και του κλίματος δυσφορίας που επικρατεί. Ο Τζορντάκε ήταν ένας από τους βασικούς εισηγητές του νέου νομοσχεδίου που θα αποποινικοποιούσε την κατάχρηση χρήματος για ποσά κάτω των 200.000 λέι, δηλαδή περίπου 45.000 ευρώ. Οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους είδαν την αλλαγή αυτή ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει την υπάρχουσα κατάσταση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και να απαλλάξει μέλη της από πιθανές κατηγορίες κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.  Υπήρξαν επίσης έντονες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για παραίτηση του Λίβου Ντραγκνέα, του τωρινού πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος για το ποσό των 24.000 ευρώ.

Η κυριαρχία του χρηματισμού

Παρόλα αυτά, την Τετάρτη, μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, η βουλή κλήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ντραγκνέα . Η πρόταση υπερψηφίστηκε, καθώς είχε τη στήριξη του μικρότερου κόμματος, «Συμμαχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών», κυβερνητικού εταίρου. Ο πρόεδρος της χώρας όσον αφόρα την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη διαρκή κατάσταση πολιτικής κρίσης που βαθαίνει στη χώρα, κατηγόρησε την τωρινή κυβέρνηση και μάλιστα δήλωσε δημόσια ότι είναι θλιβερές στιγμές για τη δημοκρατία. Ενώ πριν από ένα μήνα είχε, επίσης, δηλώσει τη στήριξή του στους διαδηλωτές.
Η Ρουμανία είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ζήτημα της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές συζητήσεις που μονοπωλούν το δημόσιο λόγο. Σε δημοσιογραφική έρευνα των New York Times, όπου ζήτησαν τις απόψεις διάφορων διαδηλωτών, αυτό που ακούστηκε ήταν οι εκκλήσεις για μείωση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Οι πολίτες δηλώνουν αβοήθητοι μπροστά στο κράτος, όπου για την καθημερινή τους ζωή και επιβίωση πάντα αντιμετωπίζουν την ανάγκη χρηματισμού σε όλους τους δημόσιους φορείς, σε νοσοκομεία, σχολεία και κάθε υπηρεσία.

Αλλαγή τοπίου;

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει χρηματικό όριο για τα εγκλήματα που θα διώκονται, εξόργισε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει την έλλειψη του κοινωνικού κράτους. Ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εισήγηση του νομοσχεδίου, μέσα σε λίγες ώρες στο κέντρο του Βουκουρεστίου είχαν μαζευτεί περίπου 12.000 πολίτες για να διαδηλώσουν έξω από την βουλή. Οι φωνές τους εισακούστηκαν με την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε ότι δεν έκανε τίποτα το παράνομο και σκοπός του ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Τώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες του κυβερνητικού συνασπισμού θα ορίσουν αντικαταστάτη, ο οποίος θα πρέπει να έχει την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Το πολιτικό τοπίο φαίνεται να αλλάζει μετά από αυτά τα γεγονότα και το γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας. Πλέον εμφανίζεται ως κεντρική φιγούρα ένας νέος πολιτικός, ο Σέρμπαν Μαρινέσκου, αρχηγός του τρίτου σε ψήφους κόμματος της βουλής. Ο Μαρινέσκου στηρίζει τις φωνές κατά της διαφθοράς στη χώρα και θεωρείται ότι υπό το φως αυτών των εξελίξεων, θα βγει κερδισμένος στη συνέχεια.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet