Οι οπαδοί ακύρωσαν το δανεισμό παίκτη, επειδή έχει χαρακτηριστεί φιλοναζιστής

 

rayo5

“Το Βαγέκας δεν είναι τόπος για ναζί. Ούτε φυσικά για σένα. Σήκω φύγε!”, διεμήνυσαν οι οπαδοί της Ράγιο στον Ζοζούλια

 

Οταν μιλάμε για μαδριλένικο ποδόσφαιρο, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στη Ρεάλ Μαδρίτης, άντε και στην Ατλέτικο η οποία τα τελευταία χρόνια ειδικά έχει μπει σφήνα στους δύο μεγάλους της Ισπανίας (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα). Οι μη μυημένοι όμως προφανώς και δεν γνωρίζουν τη Ράγιο Βαγεκάνο, το γαλατικό χωριό της Μαδρίτης και του ποδοσφαίρου της που σε χαλεπούς καιρούς κρατά ψηλά τη σημαία και της αντίστασης και της κοινωνικής προσφοράς.
Η Ράγιο, που εδρεύει στο προάστιο του Βαγέκας στη Μαδρίτη, αγωνίζεται φέτος στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Έτσι και αλλιώς η ομάδα έχει μοιράσει την ιστορία της μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.
Αυτό που ξεχωρίζει την ομάδα σε σχέση με τις περισσότερες στην Ισπανία είναι η αφοσίωσή της στις ιδέες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της αντίστασης στην εμπορευματοποίηση. Έχει αριστερή ψυχή και αριστερές ιδέες, τις οποίες μάλιστα εφαρμόζει στην πράξη ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες περιστάσεις όπως αυτές που βιώνει η ισπανική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης.

Πολιτικά αντανακλαστικά

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, οι φίλοι της Ράγιο ανάγκασαν τη διοίκηση της ομάδας να ακυρώσει τη μεταγραφή του Ρομάν Ζοζούλια. Ο 27χρονος ουκρανός άσος, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μπέτις, είχε συμφωνήσει με τους Μαδριλένους, αλλά δεν είχε υπολογίσει το πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψιν ο κόσμος της ομάδας το πολιτικό μπακράουντ του εκάστοτε αθλητή.
Ο Ζοζούλια είναι εκ των ιδρυτών μίας ομάδας εθελοντών στην Ουκρανία η οποία παρείχε βοήθεια στον ουκρανικό στρατό στον πρόσφατο πόλεμο στον Ντόνμπας. Ο ίδιος φωτογραφήθηκε πολλές φορές με όπλα και στρατιωτικές στολές, παρασημοφορήθηκε από το υπουργείο άμυνας της χώρας και γενικά έχτισε ένα προφίλ μιλιταριστικό το οποίο φλέρταρε με την ακροδεξιά. Άλλωστε στη σημερινή Ουκρανία οι ακροδεξιοί θύλακες είναι ιδιαίτερα ισχυροί.
Όταν ο παίκτης μεταγράφηκε στην Ισπανία, το καλοκαίρι του 2016 ο Τύπος τον υποδέχθηκε με άρθρα που έκαναν λόγο για φιλοναζιστή. Ο ίδιος αρνήθηκε σθεναρά το χαρακτηρισμό, το ίδιο και η ομάδα εθελοντών που ίδρυσε, ωστόσο οι σκιές παρέμειναν. Και όταν έφτασε η ώρα για το δανεισμό στην Ράγιο, τα πολιτικά αντανακλαστικά των οπαδών των Μαδριλένων δούλεψαν σε ελάχιστο χρόνο.

Ο δανεισμός ακυρώθηκε

Στην πρώτη προπόνηση στην οποίο επρόκειτο να δώσει το παρών ο Ζοζούλια το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: “Το Βαγέκας δεν είναι τόπος για ναζί. Ούτε φυσικά για σένα. Σήκω φύγε!”. Τι και αν ο Ουκρανός προσπάθησε να εξηγήσει μέσω επιστολής του στους οπαδούς της Ράγιο ότι δεν είναι νεοναζί και ότι απλώς βοήθησε την πατρίδα του και κυρίως τους αμάχους κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής; Τι και αν είπε ότι ενστερνίζεται απόλυτα τις κοινωνικές αξίες της Ράγιο και ότι είναι τιμή του να φορέσει τη φανέλα της; Τι και αν υποστήριξε ότι η όλη ιστορία άρχισε από μία λάθος διαπίστωση Ισπανού δημοσιογράφου όταν έφτασε στη Σεβίλλη που νόμισε ότι ένα σήμα στα ρούχα του παίκτη ήταν νεοναζιστικό, λάθος που και η εφημερίδα του παραδέχθηκε; Δεν έπεισε. Και ο δανεισμός του ακυρώθηκε!
Μάλιστα, επειδή χάθηκαν και οι σχετικές προθεσμίες, ο Ζοζούλια δεν μπορεί να παίξει πλέον πουθενά, ούτε καν στην Μπέτις, μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Οι οπαδοί της Ράγιο απέδειξαν στην πράξη ότι για τους ίδιους υπάρχουν πράγματα και αξίες σημαντικότερες της ποδοσφαιρικής ικανότητας ενός παίκτη που μεταγράφεται στην ομάδα τους. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πράγματι δεν στοιχειοθετείται σχέση του Ζοζούλια με νεοναζί ομάδες (αν και είναι γνωστές οι ιδεολογικές καταβολές των περισσότερων ομάδων εθελοντών που έδρασαν στον πόλεμο της Ουκρανίας), οι φίλοι της Ράγιο δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους.

Κοινωνική προσφορά

Όχι παράξενο βέβαια για μία ομάδα η οποία πέρυσι, με πρωτοβουλία του τότε προπονητή της Πάκο Χέμεθ, είχε αποτρέψει τον πλειστηριασμό σπιτιού μίας ηλικιωμένης γυναίκας στο Βαγέκας συγκεντρώνοντας χρήματα για να πληρωθεί τελικά το στεγαστικό της δάνειο. Οι κοινωνικές δράσεις του συλλόγου είναι πολλές, καθημερινές και φυσικά δεν βλέπουν όλες το φως της δημοσιότητας. Σε τελική ανάλυση η Ράγιο είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα. Όχι για τους τίτλους και τις διακρίσεις αλλά για την προσφορά της στην κοινωνία του Βαγέκας και όχι μόνο. Όπως το είπαμε στην αρχή. Γαλατικό χωριό.

Νίκος Γιαννόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet