For the high resolution, please contact: Pietro Naj-Oleari, European Parliament, Information General Directoratem, Web Communication Unit, Picture Editor. Phone: +32479721559/+32.2.28 40 633 E-mail: pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu

«Σουλτσομάνια». Έτσι χαρακτήρισε την κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων στη Γερμανία γνωστός αναλυτής. Γεγονός είναι ότι ο ορισμός του Μάρτιν Σουλτς στη θέση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας και επομένως η υποψηφιότητά του στην καγκελαρία, έδωσε ώθηση στο κόμμα του, ενώ ταυτόχρονα αναζωπύρωσε την πολιτική συζήτηση στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια οι γερμανοί σοσιαλιστές έχουν έναν υποψήφιο ο οποίος πράγματι θέλει να γίνει καγκελάριος. Αυτή είναι η βασική διαφορά από τον προκάτοχό του Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ έμπαινε στην κούρσα, χωρίς στην πραγματικότητα να θέλει να τερματίσει πρώτος. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που αναπτέρωσε το ηθικό των μελών του σοσιαλιστικού κόμματος Γερμανίας, το οποίο για πρώτη φορά εγγράφει καινούργια μέλη και μάλιστα ξεπέρασε, μετά από δεκαετίες, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε αριθμό μελών.

Κλυδωνίζεται η κυριαρχία της Μέρκελ

Αρκετό καιρό πριν τις γερμανικές εκλογές έχουμε αλλαγή κλίματος. Για πρώτη φορά το άθροισμα των κεντροαριστερών δυνάμεων συγκλίνει με εκείνο τον κεντροδεξιών δυνάμεων. Εάν αυτό θα οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στη Γερμανία, είναι νωρίς να το υποστηρίξουμε. Όμως, είναι γνωστό το φαινόμενο στη Γερμανία οι καγκελάριοι να χάνουν τις εκλογές, αντί να τις κερδίζουν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κ. Μέρκελ. Μετά από πολλά χρόνια, η κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται να κλυδωνίζεται. Η ελληνική παροιμία «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» βρίσκει πράγματι την εφαρμογή της στην περίπτωση της κ. Μέρκελ. Η ίδια δεν θα κριθεί πλέον για τη μακρά και επιτυχημένη θητεία της, αλλά για την κληρονομιά που αφήνει: μια βαθιά διχασμένη Γερμανία και μία Ευρώπη που παραπαίει.

Ο Σουλτς θα κριθεί όταν θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα

Αυτό κάνει τη δουλειά του Μάρτιν Σουλτς πιο εύκολη, αν και ο ίδιος έχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτό που τελικά έχει καταφέρει η Μέρκελ. Δηλαδή, στο διχασμό τόσο της Γερμανίας όσο και στην απαξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο το σοσιαλιστικό κόμμα όσο και ο κ. Σουλτς στήριξαν τις πολιτικές λιτότητας τόσο στη χώρα τους, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα μπροστά στην απειλή που έρχεται από την εκλογή Τραμπ στην Αμερική και το ρεύμα της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να βρουν απαντήσεις. Χωρίς μια ουσιαστική και σαφή αυτοκριτική αποτίμηση από το SPD για τις πολιτικές λιτότητας -δικιά τους επινόηση είναι η «ατζέντα 2010»- και εκφώνηση ουσιαστικού εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου όπου στο επίκεντρο θα είναι οι κοινωνικές πολιτικές, δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή προοπτική επανάκαμψης των κοινωνικών τμημάτων που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο πολιτικό σύστημα γενικά.
Με άλλα λόγια, όταν θα ξεκινήσει η πραγματική προεκλογική συζήτηση και θα αναγκαστεί ο Μάρτιν Σουλτς να πάρει σαφείς θέσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα, τότε θα κριθεί εάν αυτό που αποτυπώνεται σήμερα ως δημοσκοπική άνοδος για το σοσιαλιστικό κόμμα είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο.
Ο Μάρτιν Σουλτς και το κόμμα του έχουν μία τεράστια ευκαιρία να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας τους, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης σήμερα. Εάν πράγματι θεωρούν ότι η πολιτική Σόιμπλε σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε οφείλουν σήμερα να θέσουν το ζήτημα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Εκεί υπάρχει σαφής πλειοψηφία υπέρ των ελληνικών θέσεων, δηλαδή υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όπως και στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά και κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Οι Πράσινοι της Γερμανίας και η Αριστερά θα στήριζαν μία τέτοια απόφαση. Αυτό όμως είναι φανερό ότι θα οδηγούσε σε μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία κάνοντας μία στροφή στα κοινωνικά ζητήματα θα μπορούσε να κερδίσει πράγματι τις εκλογές και έτσι να έχουμε μία πολιτική αλλαγή στη Γερμανία και ένα νέο σκηνικό στην Ευρώπη. Το σοσιαλιστικό κόμμα Γερμανίας και ο Μάρτιν Σουλτς θα κριθούν ακριβώς από αυτό το θέμα.

Δανάη Ψωμοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet