trapeza

«Στην Εθνική Τράπεζα κυριαρχεί ένα καινούργιο μοντέλο εργασίας, με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Από κάτω βρίσκονται οι λεγόμενοι δανειζόμενοι, χωρίς ούτε δικαίωμα λόγου, ενώ εργάζονται για χρόνια στην ίδια θέση, και από πάνω τα golden boys και girls που αφού εμπλουτίσουν για λίγο το βιογραφικό τους στην τράπεζα, φεύγουν και εργάζονται αλλού», περιγράφει τις συνθήκες εργασίας στην Εθνική Τράπεζα η Βασιλική Χριστοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ).
Οι «δανειζόμενοι» τραπεζικοί, ενώ καλύπτουν πάγιες θέσεις της Εθνικής Τράπεζας, (εργαζόμενοι μέχρι και 22 χρόνια στην ίδια τράπεζα) εργάζονται με καθεστώς εργολαβίας μέσω εταιρείας, που ταυτόχρονα προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό. «Πληρωνόμαστε το 40% του μισθού των υπόλοιπων τραπεζικών και είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την ανασφάλεια των αδικαιολόγητων απολύσεων. Ταυτόχρονα, επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας όσον αφορά την εξάσκηση των συνδικαλιστών μας δικαιωμάτων, και φίμωσης, αφού η γνώμη μας δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε για τα εργασιακά ζητήματα και τα έργα για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι», καταγγέλλει. Για παράδειγμα περιγράφονται απολύσεις που έχουν σημειωθεί μετά από απλή απεύθυνση του υπαλλήλου στο σωματείο, ή χωρίς ούτε αυτή την άδικη δικαιολογία, π.χ εργαζόμενης που ενώ ήταν στους τρεις καλύτερους του μήνα, και επιτύγχανε συνεχώς τους στόχους του τμήματος που εργαζόταν, απολύθηκε εν μία νυκτί από την εταιρεία.
Παράλληλα, δυστυχώς, δεν απολαμβάνουν ούτε την αλληλεγγύη των υπόλοιπων συναδέλφων τους. Πρόσφατο παράδειγμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των «δανειζόμενων» υπαλλήλων αποτέλεσε η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους ελευθερίας από τη διοίκηση συγκεκριμένου καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Ενώ οι 200 «δανειζόμενοι» είχαν καταθέσει αίτημα για παραχώρηση χώρου για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης μετά το πέρας του ωραρίου τους, όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση, αλλά τους κλείδωσαν έξω από το χώρο εργασίας τους.
«Η απάντηση από την Εθνική Τράπεζα δεν ήρθε με λόγια, αλλά με έργα. Το μεσημέρι βρήκαμε την εξωτερική καγκελόπορτα κλειδαμπαρωμένη, που δεν έχει κλείσει ποτέ τόσα χρόνια, και ταυτόχρονα είχε κατέβει ειδικό κλιμάκιο της ασφάλειας της τράπεζας και ήταν παρατεταγμένοι από το πρωί στην είσοδο, σαν να είμαστε κάποια εγκληματική συμμορία και όχι εργαζόμενοι της τράπεζας», αφηγείται η Βασιλική Χριστοπούλου.
Ο λόγος αυτής της παραβίασης από μεριάς της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται από τον Σύλλογο ότι είναι προκειμένου να μη δοθεί στους ίδιους ένα επιπλέον επιχείρημα ότι είναι εργαζόμενοι της τράπεζας, αφού κάνουν μέσα στο κτίριο τη γενική συνέλευση. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν από το δικαίωμά τους να συνέρθουν, και διεξήγαγαν τη συνέλευση στο πεζοδρόμιο της τράπεζας. «Λόγω της εθελούσιας εξόδου έχουν δημιουργηθεί κενά, τα οποία καλύπτουν ανεπίσημα οι δανειζόμενοι. Αναλαμβάνουμε κατά αυτόν τον τρόπο θέσεις ευθύνης, μέχρι και προϊστάμενος τμήματος και υποδιευθυντής, αλλά επειδή γίνεται ανεπίσημα αν προκύψει κάποιο πρόβλημα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα φέρει την ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα οι επαυξημένες ευθύνες δεν αντικατοπτρίζονται στο μισθό μας, αλλά ούτε ακόμα και στο βιογραφικό μας», επισημαίνει το μέλος της ΣΥΔΑΠΤΤ.
Πιθανά το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κινητοποιήσεις των «δανειζόμενων» εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς επισφαλούς και ανασφαλούς εργασίας τους, διεκδικώντας «να αναγνωριστεί ότι πραγματικός μας εργοδότης είναι η Εθνική Τράπεζα, να έχουμε συνδικαλιστική ελευθερία (γενική συνέλευση, ενημερωτικά φυλλάδια), να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως παροχή επιδόματος γάμου και παιδιών, που δεν το δίνει η εταιρεία, ή αναρρωτική άδεια με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν μας πληρώνεται το μεροκάματο εκείνης της μέρας, αλλά πρέπει παρόλα αυτά να προσκομίσουμε χαρτί γιατρού, πληρώνοντας την επίσκεψη».

Τζ. Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet