Οι πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα εντείνονται στο πλαίσιο της ΛΑΕ, αλλά και των υπόλοιπων σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς που βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου. Αυτές όσο πυκνές και να είναι, μοιάζει προς το παρόν να έχουν διαφορετικές αφετηρίες και κατευθύνσεις.
Τα 450 μέλη επί παραδείγματι του Αριστερού Ρεύματος από όλη τη χώρα, που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (2-3/2) στο Αιγάλεω, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη μετατροπή της τάσης τους σε πολιτική οργάνωση. Παράλληλα ψήφισαν την τελική ιδρυτική διακήρυξη το σώμα των 150 μελών της Εκλογικής Επιτροπής και Καταστατικό. Την ίδια στιγμή, με τη συγκρότηση του Αριστερού Ρεύματος σε αυτόνομη πολιτική οργάνωση ανοίγει η συζήτηση στο εσωτερικό της ΛΑΕ για τις τυχόν προθέσεις των συντελεστών της ιδέας αυτής, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετά σημεία της διακήρυξης του νέου κόμματος που άπτονται της τοποθέτησης του Αριστερού Ρεύματος στον ορίζοντα της αριστεράς του 21ου αιώνα.
Ο σκοπός πάντως της εξέλιξης αυτής, της μετατροπής δηλαδή του Αριστερού Ρεύματος από τάση σε οργανωμένο πολιτικό μόρφωμα περιγράφεται από τους συντελεστές της κίνησης αυτής ως ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου «να συμβάλλει» από καλύτερες θέσεις «στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων, στην ενδυνάμωση της ΛΑΕ, στην προώθηση της εναλλακτικής πρότασης για μια Ελλάδα κυρίαρχη με εθνικό νόμισμα…».

Μέτωπο δυνάμεων

Στην παραπάνω προοπτική το Αριστερό Ρεύμα και κατά συνέπεια, η ΛΑΕ συζητά και διερευνά τη δυνατότητα συγκρότησης ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με βάση ένα εντελώς διαφορετικό από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα που θα βασίζεται στη μετάβαση στη δραχμή. Τις μέρες που ακολούθησαν (7/2) μάλιστα, η ΛΑΕ με συνέντευξη τύπου πρότεινε πέντε βήματα που χρειάζεται να γίνουν καταρχήν για να οδηγηθεί η χώρα στη δραχμή και μέσω αυτής σε μια άλλου τύπου οικονομία. Τα πέντε αυτά βήματα επικεντρώθηκαν κυρίως στη λειτουργία μιας δημόσιας κεντρικής τράπεζας και επομένως τη χάραξη μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής (εκδοτικό προνόμιο), και παράλληλα την απομάκρυνση της χώρας από την ευρωζώνη.
Το ζήτημα ωστόσο που παραμένει ανοιχτό σε αυτήν την προσπάθεια συγκλίσεων είναι ότι δεν εντοπίζονται συμφωνίες σχετικά με το ποια θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επίκεντρο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πλευρών. Αντίθετα, αυτές οι προσεγγίσεις προς το παρόν σχεδιάζονται μέσα από τη λειτουργία και διαμόρφωση πιο κλειστών αυτόνομων σχηματισμών και τακτικών. Το εάν αυτές οι τακτικές μπορούν να λειτουργήσουν προωθητικά για τη συνεννόηση των πολιτικών σχημάτων και τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου είναι επίσης ζητούμενο.


Σ.Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet