roggas

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ. Είχε προηγηθεί η μακροσκελής πολιτική πρόταση της στα τέλη Ιανουαρίου για κοινό πολιτικό βηματισμό, διάλογο και πολιτική συνεργασία των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντιΕΕ δυνάμεων της αριστεράς. Στην πρόταση περιλαμβάνονταν η ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και περιγραφόταν πώς για την πολιτική συνεργασία χρειάζεται κοινή δράση μέσα στο κίνημα, δηλαδή, στην αντιφασιστική πάλη, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών σε κοινωνικό επίπεδο. Η πρόταση συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Πιστεύουμε ότι σήμερα χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στην ουσία της αστικής πολιτικής, δηλαδή στην επίθεση στα δικαιώματα, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τους φορείς της (κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο με τη συγκρότησή της όσο και με τις πολιτικές προτάσεις που διατυπώνει, στρατεύεται στην οικοδόμηση και ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού μετώπου».
Την πρόταση στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα μέλη της ΚΣΕ (Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντωνία Βαφειάδου, Γιάννης Σηφακάκης και Αντώνης Δραγανίγος. Όπως τόνισε η κ. Βαφειάδου η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υλοποιεί τις αποφάσεις της 3ης Συνδιάσκεψης του συνασπισμού, το Μάρτιο του 2016. Η επίθεση των τριών ομιλητών σε πτυχές του κυβερνητικού, όπως αναμένονταν, ήταν σφοδρή και επί της ουσίας, ενώ κατέστησαν σαφές πως η πρόταση δεν αφορά μια προεκλογική συνεργασία, αλλά περισσότερο την κοινή δράση, το διαρκή διάλογο και την πολιτική συνεργασία με όσες δυνάμεις υπάρχει πολιτική συμφωνία.
Ο κ. Δραγανίγος ανακοίνωσε ότι η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις με τις οργανωμένες δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η πρόταση, και θα συνεχιστεί τόσο με συναντήσεις, όσο και κυρίως μέσα από ανοιχτές συγκεντρώσεις συζήτησης της πρότασης και εκδηλώσεις με τον κόσμο της αριστεράς και του κινήματος.

ΛΑΕ και Αριστερό Ρεύμα

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Αριστερού Ρεύματος, της κύριας συνιστώσα της Λαϊκής Ενότητας. Η εκλογή 101μελούς Κεντρικής Επιτροπής έληξε τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ η συγκρότηση των ανώτερων οργάνων (Εκτελεστική Γραμματεία, Γραμματέας) θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Αριστερό Ρεύμα κατέστησε σαφές ότι όλη η μαζική πολιτική του δραστηριότητα θα περνάει μέσα από τη ΛΑΕ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του έκανε λόγο για «ένα πλατύ, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, μέτωπο όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων. Σήμερα, δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και άλλες πραγματοποιούν, σε σχέση με χτες, θετικά βήματα που καθιστούν πιο ρεαλιστική τη δυνατότητα αυτού του μετώπου, για τον σχηματισμό του οποίου οι καιροί ου μενετοί».
Στο σχέδιο πολιτικών και προγραμματικών θέσεων που παρουσιάστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του, το Αριστερό Ρεύμα θέτει ως στόχο την «ανασύνθεση και επανίδρυση της αριστεράς της πατρίδας μας», ενώ η συμμαχία που προτείνει « είναι επείγουσα ανάγκη να συγκροτείται από τα κάτω και από τα πάνω, να γίνει απαιτητική και πιεστική, να αποκτά πολιτική έκφραση και να εντάσσεται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο». Τέλος, η ΛΑΕ εξέδωσε φυλλάδιο με την πρόταση της για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

Δικτύωση και K- lab

H Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά ήταν η συλλογικότητα που ουσιαστικά πυροδότησε το διάλογο για μια συνάντηση της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, με την πρόταση της για μια κοινή συνδιάσκεψη για το μεταβατικό πρόγραμμα και τις εναλλακτικές, που απευθύνονταν σε όλη την, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερά. Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν λείπουν. Αφενός, οι μικρές συμμετοχές σε όλα τα σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έπειτα από τον Αύγουστο του 2015. Αφετέρου, η πάγια περιφρούρηση της αυτοτέλειας είναι παράγοντες που εμποδίζουν τη γοργή ανασύνθεση.
Υπάρχουν, όμως, και πολιτικές διαφορές. Για παράδειγμα, το Αριστερό Ρεύμα βλέπει ως κύρια διαιρετική πολιτική τομή το «μνημόνιο/αντιμνημόνιο», ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού πόλου. Στην ενδοαριστερή ιδιόλεκτο, το πρώτο σημαίνει πλατιές συμμαχίες (ακόμα π.χ και με το ΕΠΑΜ), ενώ το δεύτερο σημαίνει πιο προσεκτικές κινήσεις και συμμαχίες μόνο εντός της αριστερής ενδοχώρας. Είναι γνωστή, έτσι κι αλλιώς η σύγκρουση μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύσης Ελευθερίας, εν δυνάμει συμμάχου της ΛΑΕ.
Άλλωστε, η Πλεύση Ελευθερίας προχωρά. Η κ. Κωνσταντοπούλου τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε σε γενική ανυπακοή και όρισε συγκεκριμένα βήματα στο εσωτερικό (δημιουργία πλατφόρμας) και στο εξωτερικό. Το κίνημα της ανυπακοής θα στηριχθεί από την Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Plan B (11-12 Μαρτίου, Ρώμη), στην οποία η κ. Κωνσταντοπούλου είναι εκ των ιδρυτών, με εμπνευστή της τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στήριξής της.
Τέλος, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους/τις συντάκτες-ριες του site k-lab.zone η εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ: «Πες μου τι γίνεται με εκείνα τα παιδιά… το φοιτητικό κίνημα του ‘06-’07: Νοσταλγία ή παρακαταθήκη για το μέλλον»; Κοινή διαπίστωση της συζήτησης και της εκτεταμένης αρθρογραφίας από πρωταγωνιστές/τριες των φοιτητικών κινητοποιήσεων ήταν πως συγκροτήθηκε μια αγωνιστική γενιά που έδρασε και στο επόμενο χρονικό διάστημα (Δεκέμβρης, Πλατείες κλπ.)


Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet