Εκ των προτέρων είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι η άτυπη σύσκεψη στις Βρυξέλλες. εφόσον αποφασίστηκε, μάλιστα με αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα αναζητούσε ένα συμβιβασμό για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση άμεσα, δηλαδή στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και η σύνθεση της το έδειχνε, εξάλλου, διότι ήταν όλοι εκεί με πρωτοβουλία του κ. Ντάισελμπλουμ. Όμως τελικά αυτό που προκύπτει είναι ότι από τους δανειστές επιδιώχθηκε ένας συμβιβασμός κατάφωρα ετεροβαρής, εις βάρος της ελληνικής πλευράς. Πλην με στοιχεία μεν άμβλυνσης στις προτάσεις των δανειστών, αλλά συγχρόνως και με στοιχεία που να παραπέμπουν στη σφαίρα του παράλογου.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει και αισθητή διαφορά στην ανάγνωση των δύο πλευρών. Η ελληνική πλευρά θα σημειώσει σχετικά: «Στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Αντίθετα, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μιλήσει για «μια εποικοδομητική συνάντηση αναφορικά με την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης». Πρόσθεσε δε: «Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων. Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή (των κλιμακίων των Θεσμών) στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα. Θα εξετάσουμε τη μελλοντική πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup».
Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι ότι οι δανειστές, πλην της Γερμανίας, επείγονται να κλείσει η αξιολόγηση και γι’ αυτό συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση προς την ελληνική πλευρά, παρά τις διαφωνίες τους, που συνεχίζουν να υπάρχουν. Γι’ αυτό, εξάλλου, και πραγματοποίησαν την άτυπη σύσκεψη στις Βρυξέλλες. Όμως, η πρόταση που έκαναν ως βάση του συμβιβασμού στην ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε και κατ’ αρχάς δεν έγινε αποδεκτή από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Παράλογες απαιτήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε ότι «επιθυμούμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη και βιώσιμη συμφωνία χωρίς να παραβιάζουμε τις “κόκκινες” γραμμές μας». Η χρήση του όρου «κόκκινες γραμμές» υποδηλώνει ότι στο πακέτο συμβιβασμού παρέμεναν παράλογες απαιτήσεις, δηλαδή απαιτήσεις που ακύρωναν την «προσπάθεια συμβιβασμού». «Η ελληνική πλευρά προσήλθε την Παρασκευή στο τραπέζι των συζητήσεων έχοντας ως ισχυρότερο επιχείρημα τις καλές επιδόσεις του 2016, εξηγώντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει ανάλογα τις προβλέψεις του», προσέθετε η ίδια πηγή. Ποιος μπορεί όμως να πείσει το ΔΝΤ με επιχειρήματα; Η τελική του στάση παραμένει πάντα ασαφής και συνεχίζει να περιορίζεται σε ένα καταστροφικό ρόλο.
Ως προς το τι περιλαμβάνει η κοινή πρόταση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, τίποτα δεν έγινε επισήμως γνωστό. Σε δήλωσή του στο Capital.gr αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι: «Ζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν τώρα από τη Βουλή, αλλά θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους». Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η διαπραγμάτευση εστιάζει στο ύψος των μέτρων και κάνουν λόγο για «ενδεχόμενο δύο λιστών με μέτρα εκ των οποίων η μια δεν θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τώρα».
Τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg έδιναν πιο λεπτομερείς πληροφορίες, σημείωναν ότι «ο λογαριασμός των μέτρων που προτάθηκαν στην Αθήνα από ευρωζώνη και ΔΝΤ, φτάνει έως τα 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό έως 1,8 δισ. ευρώ αφορά  στη λίστα των μέτρων που ζητείται να θεσπιστεί τώρα».
Αυτό ερμηνεύει και τις σκληρές φράσεις που χρησιμοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία για να χαρακτηρίσει την προτεινόμενη βάση του λεόντειου συμβιβασμού. Σίγουρα τις επόμενες μέρες το παιχνίδι θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο.

Παύλος Κλαυδιανός
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet