dol

Η εβδομάδα που μας πέρασε ξαναβρήκε τα Μέσα του ΔΟΛ σε πλήρη λειτουργία και τα έντυπά του (Τα Νέα, Το Βήμα) στα περίπτερα. Αποδεσμεύθηκε εταιρικός λογαριασμός -μετά από δικαστική απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου- και έτσι το ποσό που συγκεντρώνεται πλέον, διαμοιράζεται σε λειτουργικά έξοδα και μέρος των τρεχόντων δεδουλευμένων των 500 εργαζομένων (είχαμε καταβολή ενός ποσού έναντι την Παρασκευή). Λέμε μέρος, αφού οι επτά απλήρωτοι μήνες συνεχίζουν να ισχύουν και βέβαια παρά την μικρή αχτίδα ελπίδος που διαφάνηκε για το ταλαιπωρημένο και σε μοιρασμένο σε πολλές διαθέσεις προσωπικό, είναι ακόμη άγνωστη η έκβαση.
Όλοι τώρα περιμένουν τη δικαστική απόφαση για το αίτημα των τραπεζών για ειδική διαχείριση και εκκαθάριση του ιστορικού οργανισμού (3 Μαρτίου). Δεν είναι λίγοι εκείνοι βέβαια που παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Σταύρος Ψυχάρης και η διοίκησή του βρίσκονται σε αποδρομή ή ελέγχουν πλήρως το «μαγαζϊ» -ακόμη και τον αποδεσμευμένο λογαριασμό (για τον οποίο είναι άγνωστο αν υπάρχει ορκωτός λογιστής που να ελέγχει?.). Αυτό το τελευταίο ενισχύεται από την επιστροφή του Ψυχάρη την Παρασκευή στο κτίριο του οργανισμού. Και από το γεγονός πως εκτύπωση και χαρτί ελέγχονται επίσης εν μέρει από εταιρείες που ο, άλλοτε πανίσχυρος, εκδότης κατέχει, άρα νομίμως ένα μέρος της ρέουσας χρηματοδότησης του μαγαζιού επιστρέφει σε εκείνον. Ακόμη και οι «συγκινητικές» προσπάθειες στελεχών και δημοσιογράφων να εμφανίσουν τον εκδότη ως αόρατο, ή ακόμη και ως απόλυτα μη αναμεμιγμένο με το «πιστόλι» σε δανειακές και εργασιακές υποχρεώσεις, ρίχνοντας αόριστα την ευθύνη σε τράπεζες και κυβέρνηση, δεν καρποφόρησαν. Καταρχάς, η αδιατάρακτη πολιτική γραμμή των Μέσων του ΔΟΛ που συνεχίζουν στο αντικυβερνητικό και φιλο-ΝΔ σκληρό ροκ. Ο εκδότης, όπως έχουμε ξαναπεί, έχει αφήσει συμπαγή ομάδα στελεχών πίσω του και αυτό το ξέρουν όλοι στους διαδρόμους του ΔΟΛ. Μια πραγματικότητα που ματαιώνει ή ακυρώνει και κάθε σκέψη αυτοδιαχείρισης.

Στις πλάτες των εργαζομένων

Οι εντελώς άστοχες τοποθετήσεις δημοσιογράφων των «Νέων» σε αφιέρωμα της free press «Lifo», για παράδειγμα, αντανακλούν μια τέτοια πρόθεση να μην συζητείται το όνομα του Ψυχάρη ως βασικού υπευθύνου για την περιπέτεια του ΔΟΛ. Ακούστηκε ακόμη και η άποψη πως «οι αριστεροί συνδικαλιστές δεν επέτρεψαν να γίνουν απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στον Όμιλο». Την ίδια ώρα που όλοι ξέρουν πως στον ΔΟΛ με αιματηρό τρόπο σημειώθηκε μείωση μισθών από το 2012 (της τάξης του 20%). Χωρίς να υπολογίζει εδώ κάποιος πως χάθηκαν και τα λεγόμενα Κυριακάτικα για τους συντάκτες, κάτι που άθροιζε τις μειώσεις στο περίπου 35%. Η διοίκηση του ΔΟΛ ?μια χαρά έκανε αναδιάρθρωση επίσης με τρία μεγάλα ρεύματα απολύσεων, πολλές εκδικητικές στο διάστημα 2012-2014, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 άρχισε η σταδιακή στάση πληρωμών στο προσωπικό.
Μόνον ένα στοιχείο ακόμη: Ο άλλοτε κραταιός ΔΟΛ είχε 1.950 εργαζομένους. Σήμερα έχει 500. Οι τελευταίοι, ομολογουμένως με ηρωικό τρόπο, κράτησαν τα Μέσα του Ομίλου ανοιχτά, αν και οι αντοχές βρίσκονται στα όρια, και παρά το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους από ομάδα χρήσιμων και προθύμων, που πίσω απΆ τα πάντα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το καταστροφικό του έργο. Για τις μέρες που έρχονται δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που δεν βλέπουν τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στον ΔΟΛ, αλλά παραμονή της υπάρχουσας δοικίησης Ψυχάρη και ενδεχομένως η στρατηγική της προσπάθεια να περάσει τον Όμιλο σε ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια και να κουρέψει μέρος τους, χωρίς βέβαια να έχει καμία έγνοια για τους 500 εργαζόμένους ή την ζημιά που μετακυλύει στον ελληνικό λαό.

Κομ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet