babassiΚ

Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε η απόφαση για την δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στην Κω προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση στη δημιουργία αυτού του κέντρου παρουσιάζονται αναλυτικά μέσα στην απόφαση και αποκαλύπτουν την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί αλλά και τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που έχει οδηγήσει σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων με την ακύρωση ουσιαστικά της πρόσβασής τους στο άσυλο. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι παρά την εφαρμογή της συμφωνίας, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και “η ανάγκη αύξησης των δομών κράτησης παραμένει επιτακτική δεδομένης της εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών”. Διαβάζουμε ακόμα ότι οι μετανάστες εκμεταλλεύονται την αργοπορία των υπηρεσιών στις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου για να μένουν παράνομα στη χώρα και πως οι δομές θα «λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών».
Στα κέντρα κράτησης της κυβέρνησης αυτής, θα κρατούνται, με σκοπό να απελαθούν στην Τουρκία, οι μετανάστες που παραβατούν και οι μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό. Αλήθεια, το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι πως «καλά κάνουμε και τους φυλακίζουμε»;

Μέτρο αποτροπής

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Λίγα χρόνια μετά τις περίφημες πολιτικές βιτρίνας και υποκρισίας, με τις επιχειρήσεις σκούπες, τα κέντρα κράτησης-στάβλους και την ατέρμονη ανακύκλωση εγκλεισμού - ελευθερίας ενός αδιεξόδου των ανθρώπων χωρίς χαρτιά, η νέα κυβέρνηση επαναφέρει πλέον την πρακτική της στέρησης της ελευθερίας ως μέτρο αποτροπής και ανακοπής των «ροών» εξ ανατολών. (…) Η στέρηση της ελευθερίας για την επιστροφή ανθρώπων χωρίς χαρτιά είναι νόμιμη στο βαθμό που διασφαλίζεται η σε εύλογο χρόνο επιστροφή τους σε ασφαλή χώρα.”
Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες έχει οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την υιοθέτηση της εν λόγω συμφωνίας. Στη  νέα  Έκθεσή της με τίτλο «Ένα σχέδιο απόγνωσης», η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Δεν φτάνουν όμως από μόνα τους τα κέντρα κράτησης χρειάζονται μαζικές απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις που να χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για να υλοποιηθεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Σύμφωνα  με την 4η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έως τις 8 Δεκεμβρίου 2016, οι νέες Επιτροπές Προσφυγών, που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου σε δεύτερο βαθμό, εξέδωσαν 352 αποφάσεις. Μόνο 2 από αυτές έκριναν θετικά το αίτημα ασύλου.

Αποθήκη ψυχών;

Παράλληλα  τη στιγμή που είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη η παρούσα κατάσταση στην Τουρκία, με κατάλυση βασικών ατομικών δικαιωμάτων, αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν αποτελεί ασφαλή χώρα για την επαναπροώθηση προσφύγων. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί  από το Δ’ Τμήμα λόγω της σπουδαιότητάς της. Επειδή προέκυψαν δημοσιεύματα την προηγούμενη βδομάδα που ανέφεραν ότι έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών αναφέρει ότι «σε κανένα σημείο όμως του σκεπτικού ή διατακτικού των αποφάσεων αυτών το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται ότι η Τουρκία είναι τρίτη ασφαλής χώρα. Τα όσα σχετικά έχουν δημοσιοποιηθεί είναι εσφαλμένα, ανακριβή και ψευδή, με αποτέλεσμα να παραπλανούν την κοινή γνώμη και να ζημιώνουν τους αδύναμους Σύρους.»
Είναι γεγονός που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 οδήγησε και σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με κλείσιμο των κέντρων κράτησης, σημαντικό περιορισμό στο χρόνο και τον αριθμό των μεταναστών που κρατούνται, τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και της προσπάθειας ένταξης των προσφύγων και μεταναστών όπως έγινε με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, ότι η πολιτική των κέντρων κράτησης, του μαζικού εγκλεισμού ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και των απελάσεων στην Τουρκία είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και μετατρέπει τη χώρα (και επίσημα πλέον) σε αποθήκη ψυχών. Η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας είναι πλέον ολοφάνερο ότι είναι έκνομη, αναποτελεσματική, θέτει παράλογες απαιτήσεις και πρέπει να τελειώνει.

Αφροδίτη Μπαμπάση
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet